Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem, żeby posiać saletrę jutro bo sucho jest, nawet butów nie pobrudzi, ziemia sucha, ale nie ma co się napalać. Jakby pszenica była lichota siana w listopadzie to tak, ale jest tak rozrośnięta i rozkrzewiona, że z 2 tygodnie najmniej poczekam jeszcze. 

Opublikowano

Ja jutro zaczynam rozlewać RSM , najpierw na rzepak , a pózniej  jak się zdąży to na pszenice te słabsze . Na lepszych działkach gdzie jest rozkrzewiona dobrze , a nawet za dobrze , będe lał za 2 tygodnie 

Opublikowano

Wczoraj na rzepak 250 kg saletry i po 200 kg saletry na pszenżyto i pszenicę. Centralna Polska okolice Piotrków Tryb. 

PS. Do dzikiWschod. Nie mam bólu d*py, ale co się może stać z zbożem jeśli nie będzie zaprawione zaprawą od chorób grzybowych.? Udzielam odpowiedzi jest większe prawdopodobieństwo zaatakowania przez choroby grzybowe, czyli docelowo niższy plon. Póki co to na razie mam ledwo 30 lat życia a nie doświadczenia. 

Opublikowano
Dnia 15.02.2020 o 09:47, Kędzior89 napisał:

dwdx1906 To co polecasz?
dwdx1906 To co polecasz?

Yamato zdaje się praktycznie nie działa na podstawę źdźbła, a reszta chorób też tak sobie. Z tańszych rzeczy to jakiś prochloraz z czymś extra na mączniaka.

Opublikowano

dobra dobra. W filmie dobrze się gada i przede wszystkim dobrze się doradza tylko żaden z tych doradców/doktorów nie bierze żadnej odpowiedzialność. Co jak by opuźnić siew rzepaku, opóźnić siew pszenicy? Wtedy inaczej by gadali. Także dobrze się gada jak się z tego nie żyje.

Poza tym wszystkim dzisiaj rozsiany saletrosan na pszenicę w ilości 180kg/ha.

• Like 2
Opublikowano

Panowie mam dylemat czy siać pszenice jara. Dolnośląskie, powiat Oławski. Przez cała zimę było mało opadów. Pole na 4 klasie i na 2. Przedplonem była kukurydza. Myślę czy w razie kolejnego suchego roku lepiej poradzi sobie kukurydza niż pszenica. Do siewu mam pszenice przewódkę Tybalt. Wysiane już 250kg soli potasowej. Jak myślicie? Pytam bo nigdy nie siałem pszenicy jarej.

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

dzisiaj pszenica poszło 200 litrów rsm rzepak 400 litrów

W jakiej kondycji rozkrzewien masz przebicie że tyle dajesz? Ja mam do 5 rozkrzewien i zastanawiam się czy 32 200litrow nie malo

Opublikowano
6 godzin temu, koniu napisał:

dobra dobra. W filmie dobrze się gada i przede wszystkim dobrze się doradza tylko żaden z tych doradców/doktorów nie bierze żadnej odpowiedzialność. Co jak by opuźnić siew rzepaku, opóźnić siew pszenicy? Wtedy inaczej by gadali. Także dobrze się gada jak się z tego nie żyje.

Poza tym wszystkim dzisiaj rozsiany saletrosan na pszenicę w ilości 180kg/ha.

Święte słowa. Ja już wszystkie filmy z takimi poradami czy też artykuły o tym jak uprawiać traktuje z przymrużeniem oka bo porady to jedno a życie to drugie

• Like 3
Opublikowano

Lesku, za dużo Ci nie doradcze, jedynie co powiem - Tybalt to sprawdzona odmiana, siej ja wcześnie, miałem ja tylko raz, ale sypała świetnie, parametry super. 

Opublikowano

Panowie, akurat odebrałem wyniki wczorajszej analizy pszenicy i liczba opadania wynosi 670 ! Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.. Jest to możliwe ?

Opublikowano
18 godzin temu, darekspire90 napisał:

W jakiej kondycji rozkrzewien masz przebicie że tyle dajesz? Ja mam do 5 rozkrzewien i zastanawiam się czy 32 200litrow nie malo

Rozkrzewiona 3 do 5 ,więc optymalnie . 6 hektarów jeszcze nie lałem , ale tam jest od 5 do nawet 9 rozkrzewień ,dopiero za 2-3 tygodnie dostanie azot i to symboliczny . Jeszcze jedno ja stosuje RSM +S  , więc się za bardzo nie pobudzi bo w 200 litrach jest 10 kg-azotu saletrzanego , 16 -amonowego i 39 - amidowego .Na rzepak 20-saletrzany ,32 - amonowy i 78 - amidowy

Opublikowano
wiesiek63zmc napisał:

Ja mam ponad 400 ale o takiej jak piszesz to nie słyszałem Może tłoczek zardzewiał i się zawiesza:D

W zeszłym roku miałem 410, co wydawało mi się i tak b. dużo. Laborantka w młynie twierdzi, że w tym sezonie większość pszenic ma l.o. powyżej 500 😮 Zresztą, byle by było pow. 230 😋

Opublikowano
9 godzin temu, eddi87 napisał:

Panowie w pszenicy pomiedzy agrotechniką A1 i A2 jakie mniej wiecej mogą być różnice? Zakładając to samo nawożenie.

"a1 – przeciętny poziom agrotechniki; a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed wyleganiem i chorobam"

W a2 dodatkowa dawka 40 kg N , dwa zabiegi grzybobójcze . Przy jakimś opracowaniu  kiedyś to wyczytałem .

Opublikowano

Nikt nie ma prawa wprowadzać do obrotu środków po upływie terminu ich ważności !!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v