Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał:

Nikomu nazłość nie zrobisz na twe miejsce jest chętnych kilka osób co posadzą buraka .

Nie wiem galan skąd Ty bierzesz te swoje statystyki, bo z kim nie rozmawiamy to redukuje zasiewy, sami urywamy areał w przyszłym roku. Więcej optymizmu, bo w jakim temacie się nie udzielasz tam wieje pesymizmem.

Opublikowano

Zmieniła się dyrektorka też na pisioryne, tyle lat było w miarę ok a tu nagle zmiana i co.... tutaj się doszukiwać?

Ja nie narzekam bo tak jak mowie różnie było ale nie było takiej tragedii jak teraz robią, ja na chwoscika opryskalem 3-4 razy, i to mi zeżarł, ale od dłuższego czasu, powiedzmy miesiąca zielono na polu.. jeśli średnio wyjdzie jak za 2 tyg wykopie jakieś 15-16 to byłbym chyba zadowolony.

A jak zrobią lipe to zejdę to wymaganego minimum z uprawą i niech sieją Ci co chcą wchodzić, zobaczą jaki to biznes

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Kolega jeździ na doczyszczarce i mówił, że to nic nie da jakby nawet być przy pobieraniu prób , bo wszystko zależy od odczynników jakie dadzą, tak mówił, bo dla mnie to czarna magia. Wczoraj buraki kopane, teraz właśnie odbierają, cudów się nie spodziewamy 😉

Jedyny mądry komentarz :)

Panowie/Panie zapytam poważnie . Jak według was wygląda pobieranie próby i laboratorium badanie cukru w cukrowni ? Wiecie cokolwiek na ten temat ?

Losowanie próby , płuczka , sortownie , płuczka , mielenie buraka w laboratorium i próbki z kubków ? cokolwiek wiecie na ten temat ? Pytam szczerze bo jak ktoś pisze że Wam zanieczyszczenie zawyżają albo cukier obcinają chyba nie macie pojęcia jak to jest zautomatyzowane i jak działa .

Albo to ze pobraniu próby dwie starsze panie stoją i obierają te nasze buraki z błota i odrzucają pobrane przez maszynę kamienie czy większe kiście trawy ? przecież nie muszą tego robić...

Wiem jak wygląda każdy krok procesu od przywiezienia aż po laboratorium i uwierzcie nikt w życiu nikogo nie ma opcji tam oszukać. Wszystko idzie przez system jest tego setki i poboczni ludzie widza tylko numerki przelatujące z numerem próby. Nikt nie ma opcji żeby cokolwiek był w stanie zmienić zaniżyć zawyżyć.

Potem przez system leci to do innego systemu e-plantator w którym te dane widzimy My prości uzytownicy.

Jedyne do czego można się przyjeba.. to losowanie próby z samochodu. Pro powinna być pobierana z trzech miejsc auta przód, środek, koniec a tak nie jest bo kierowcy tracą czas i nie chce im się podjeżdżać.

Schowek-1.jpg

Schowek-12.jpg

Schowek-133.jpg

Edytowane przez lukasz493
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

0-1.

No ta, kierowca winny tylko nie zakład. Powiedz proszę za co ma przewoźnik zapłacone. Oświeć kierowców skoro takie nie kumate.  A na placu cukrowni to jakiś żandarm stoi i pogania kierowców ?? W to, że gdzieś po drodze nie da się coś zachachmęcic to jednak nie uwierzę. 

Galan mówię Ci zamiast buraka w  szparaga pójdę to i bliżej będziesz miał zamiast A4 na zachód to DK19 pocisniesz a nawet na brygadzistę postawie. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jesteś kierowcą wiesz dobrze jak wygląda to na placu :D Nie róbmy sobie żartów że kierowcy są tacy święci zwłaszcza tam. Widziałem jak to wygląda powinien podjechać do próby z każdego auta z trzech miejsc przód, środek i tył a jak robią dobrze wiemy. Tylko mało kto z plantatorów wie że w umowie ma wpisanie losowe pobranie próby z trzech miejsc i ba płaci za to :) Pomnóżmy to razy ilość plantatorów i już mamy kosmiczną sumę :)

Ale nie mówię że to wina kierowców tylko tego że nikt tego nie egzekwuje podczas pobierania, a my płacimy za to ileś tam zł :)

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Uprawa buraka zmniejszy się to w jaką uprawę wejdziecie jak pozostałe nie lepiej wychodzą wiec jak coś się będzie bardziej zwiększać to tym bardziej wszyscy na tym stracą .

Rozumujesz jak 50 lat temu. Teraz masz globalny rynek i to że w jakimś rejonie zasieja tys ha więcej pszenicy nie ma żadnego znaczenia. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja rozumiem wszystko jak wspominasz o rynku globalnym żebyś wiedział jedno to co u nas przestaje się uprawiać lub zmniejsza się uprawę ten globalny rynek wypełni towarem swym mając większy zbyt i lepszą cenę tak to działa .

Jeśli tego ktoś nie może pojąć to już jego problem tylko niczego u nas nie zabraknie ani cukru ani innych produktów w Marketach będą pod dostatkiem .

Po tej kopani buraczanej zamkną ze 3 Cukrownie w Polsce czy odbije się brakiem cukru w Polsce NIE .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie mówi że zabraknie cukru jak posieje 8ha mniej, po prostu uważam, że dochód na czysto z tej uprawy 3-5tys to zdecydowanie za mało, zmianowanie można przełamać innymi roślinami, nie rozumiem takiego podejścia. 

W każdym bądź razie, w obliczu tak niskiej polaryzacji KSC powinno się przeprosić z KWS, i powinni zabiegać o to:

Www. Top agrar. Pl

/articles/buraki-cukrowe/odmiany-kws-z-nowa-tolerancja-na-chwoscika/

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
Opublikowano

No to może trochę cyfr

Pszenicy na swiecie uprawia się  ok 220 mln ha . , u nas  nieco ponad 2 mln ha wiec ok 1% produkcji swiatowej. 

Buraków produkuje sie ok 200 tys ha. Gdyby połowa plantatorow buraka zaprzestała jego uprawy i wszyscy zasieli pszenice to powierzchnia jej zasiewów na świecie  wzrosła by o 0,05% w skali swiatowej . To jest kompletnie NIC. Zupełnie pomijalne i absolutnie  nie ważne i nie rzutujące  na światowy rynek. Ważniejsze jest to ze na południu Rosji przez 3 tygodnie nie padał deszcz albo ze sa lekkie przemarźniecia ozimin czy trzy dni deszczu podczas żniw w USA  niż te nasze mikro zmiany.  Popatrz jakim jesteśmy pionkiem w skali świata i zaakceptuj fakt ze rynek jest swiatowy i lokalne siewy buraków nie znaczą kompletnie nic.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, lukasz493 napisał:

Jedyny mądry komentarz :)

Panowie/Panie zapytam poważnie . Jak według was wygląda pobieranie próby i laboratorium badanie cukru w cukrowni ? Wiecie cokolwiek na ten temat ?

Losowanie próby , płuczka , sortownie , płuczka , mielenie buraka w laboratorium i próbki z kubków ? cokolwiek wiecie na ten temat ? Pytam szczerze bo jak ktoś pisze że Wam zanieczyszczenie zawyżają albo cukier obcinają chyba nie macie pojęcia jak to jest zautomatyzowane i jak działa .

Albo to ze pobraniu próby dwie starsze panie stoją i obierają te nasze buraki z błota i odrzucają pobrane przez maszynę kamienie czy większe kiście trawy ? przecież nie muszą tego robić...

Wiem jak wygląda każdy krok procesu od przywiezienia aż po laboratorium i uwierzcie nikt w życiu nikogo nie ma opcji tam oszukać. Wszystko idzie przez system jest tego setki i poboczni ludzie widza tylko numerki przelatujące z numerem próby. Nikt nie ma opcji żeby cokolwiek był w stanie zmienić zaniżyć zawyżyć.

Potem przez system leci to do innego systemu e-plantator w którym te dane widzimy My prości uzytownicy.

Jedyne do czego można się przyjeba.. to losowanie próby z samochodu. Pro powinna być pobierana z trzech miejsc auta przód, środek, koniec a tak nie jest bo kierowcy tracą czas i nie chce im się podjeżdżać.

Schowek-1.jpg

Schowek-12.jpg

Schowek-133.jpg

Przepisy swoją drogą a życie swoją. W Kluczewie jak oddaje pewny osobnik to wszyscy co oddają razem z nim w tych dniach mają przejeb... Raz miałem okazję oddawać w tym samym dniu co on cukier 1.5 niższy i zanieczyszczenie o 4 więcej niż oddawane z tej samej pryzmy ale 3 dni później. Nawet kierowcy mówili że zanieczyszenie uniego nie przekracza 5%.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Shaun napisał:

Buraka się sieje, są siewniki do tego  a o sadzarkach nie słyszałem. 

Powiedz @galan99 coś o szparagach u bauera chociaż nie temat o tym. I wcale się nie dziwie, że tak często się udzielasz na forum bo widać w domu i okolicy mają już dość Twojego pierdolenia to znajdujesz ujście tutaj. 

Poza tym cukrownia łapie chętnych co nie siali lub dawno temu zaprzestali. 

@beata12596 zarzuc info jak Ci wyszło, u mnie tak źle jeszcze nie było i na przyszły rok je*ał ich...

Wrzucam info jeszcze na gorąco, bo przed chwilą dzwoniłam do cukrowni - cukier 13,31 zanieczyszczenia 12,09 , plon 56 czyli szału nie ma tyłka nie urywa 🤨😉, cukrownia Werbkowice. Słyszał ktoś coś , że trwają rozmowy, żeby wyrównać plantatorom do 16 polaryzacji i tylko tym, którzy zasieją w roku następnym, tak mówił do mnie inspektor, ale jaki będzie finał tych rozmów to się okaże.

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
25 minut temu, beata12596 napisał:

Wrzucam info jeszcze na gorąco, bo przed chwilą dzwoniłam do cukrowni - cukier 13,31 zanieczyszczenia 12,09 , plon 56 czyli szału nie ma tyłka nie urywa 🤨😉, cukrownia Werbkowice. Słyszał ktoś coś , że trwają rozmowy, żeby wyrównać plantatorom do 16 polaryzacji i tylko tym, którzy zasieją w roku następnym, tak mówił do mnie inspektor, ale jaki będzie finał tych rozmów to się okaże.

I z tego co pamiętam nie pryskaliscie nic na chwoscika? Koledze wczoraj zabrali pryskal z 2-3razy i Chwoscik mu strasznie wpierdzielil z półtora miesiąca temu i cukier też 13,3... 

W sumie dobrze to wymyslili, najpierw upier....lą nas na polaryzacji, a później łaskawie dociagną do 16% na zachętę,  ale coś niechce mi się w to wierzyć...

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Kopane  23.09 11,3 ha.  Jak widać są sposoby by się udało.

image.png

Ja coś wcześniej przeglądałem umowę w związku z tymi %, to poniżej 14 Już nie ma w tabeli, obowiązuje zgodnie z przeliczaniem, ale szacuje cukier powyżej 13 to cenowo ok 19e, czylì z 85zl...

I widziałem że raz 4 Lata temu miałem zanieczyszczenie średnie na poziomie ok6%, ale wtedy cukier 19,5... bajka. U mnie sąsiad miał piękne buraki od początku, Chwoscik nawet mu mocno nie zjadł, zaczął atakować ze 2tygodnie przed zbiorem, to podobno tonazowo się wywiązał z umowy ale cukier też miał 14...

Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Jak nie osiagalne jak ja do Werbkowic daje

To uchyl rąbka tajemnicy i oświeć nas wszystkich jakie to sposoby ?

3 minuty temu, galan99 napisał:

Pewnie Cukrownia Werbkowice do zamknięcia jest szykowana że tak słaba polaryzacja .

W sumie przy obecnej władzy nie zdziwiloby mnie to gdyby chcieli zamknąć jedną z najnowoczesniejszych cukrowni w Polsce w tej chwili . 

Ale gościu ksc to nie tylko cukrownia, młyn w stoislawiu oraz cukierki pszczółka , tak szybko nie zamkną cukrowni 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v