Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie stosowania glifosatu to według mnie sprawdza się tylko przy pewnej technologii tradycyjnej uprawy i siewu chyba że przy miedzach na stare chwasty poza tym lipa. Sam w tamtym sezonie stosowałem 2l/ha 12 dni po siewie a i tak rzepak w całości przetrwał, mój błąd że koło południa - i tak ryzyko było. Odnośnie siewu wszystko zależy o gleby i warunków. Wiadomo jak ciepło to 5 dni i buraki na wierzchu, jak zimno to 2-3 tyg. i problem ze zwalczaniem chwastów. Sam jeden kawałek (4 trochę 5 kl) zasiałem w sobotę 27.03 , drugi zależy od pogody ale pewnie za 2-3 tyg. jak nie będzie padać. 

Edytowane przez Norman
Opublikowano

No ja jutro sieje, nie będę czekał aż od łąki pole wyschnie bo bym czekał pewnie do połowy kwietnia, a reszta 99% jest ok... później się dosieje 🙂 

U mnie chyba w najblizszej okolicy jeszcze nikt nie sieje ale na dniach ruszą też.. rok rokowi nie równy, ostatnie lata wcześniej zruszalem ziemie a później sialem, w tym roku robię na raz, powinny być lepsze wschody.. 

Opublikowano
Dnia 28.03.2021 o 14:50, e2visionamd napisał:

Pytanie odnośnie nawożenia.. stosuje fosfor w postaci fosforanu amonu już dawno przymierzam się , aby stosować fosfor pod pług lecz nie znalazłem fosforanu amonu bez azotu , a szkoda chyba dawać jesienią azot... Znacie jakiś nawóz fosforowy bez azotu ?

A czemu sam fosfor? Ja stosuje cala dawke P K pod plug.  Od kilku lat daje Holist PK 15 30 i dokladam samej soli do tego w zaleznosci od pola. A jak tanio wyrwalem polifoske 6 na skladzie to i ja dawalem pod plug mimo 6%azotu. 

Opublikowano
13 godzin temu, adamn999 napisał:

uprawiał ktoś z was pod buraki agregatem z wałem packera? chcę spróbować w tym roku, gleby średnie.

Ja robię aktywnym z pakerem.. Nie widzę przeciwskazań, wszystko zależy od zależy, może być ładnie na polu, bądź troszkę gorzej jak wilgoci sporo to z wału skrobaki odrywaja takie większe kawałki ziemi.. sieje już tak 5 lat, większych problemów ze wschodami nie miałem 

Opublikowano
Dnia 30.03.2021 o 20:43, skywalker89 napisał:

Ja robię aktywnym z pakerem.. Nie widzę przeciwskazań, wszystko zależy od zależy, może być ładnie na polu, bądź troszkę gorzej jak wilgoci sporo to z wału skrobaki odrywaja takie większe kawałki ziemi.. sieje już tak 5 lat, większych problemów ze wschodami nie miałem 

Też uprawialiśmy w ten sposób dużo lat. Za wałem pakera mieliśmy uwiązaną rurę na łańcuszkach by właśnie zaciągnąć te wilgotne kawałki ziemi. Wtedy na polu było równo jak na stole. 

Opublikowano

Witam panowie. jestem zainteresowany odkupieniem niewielkiej ilości nasion buraka cukrowego do własnego użytku bo nigdzie w sklepach nie mają. Zainteresowanych proszę o wiadomość na priv

Opublikowano

witam co myślicie o takich zabiegach odchwaszczania buraków Zabieg I Optimiz 0,25l/ha + Metamitron 700g/l (Target) 1,5l/ha + Fenmedifam 160g/l (Beetup flo 160) 1,5l/ha + Etofumesat 500g/l (Oblix) 0,2l/ha Zabieg II Optimiz 0,25l/ha + Metamitron 700g/l (Target) 1,5l/ha + +Fenmedifam 160g/l (Beetup Flo 160) 1,5-2l/ha + Etofumesat(Oblix) 0,3 l/ha+ Safarii ok 15g/ha Zabieg III (zamykający) Venzar 0,2-0,5 l/ha

Opublikowano
1 godzinę temu, radix071 napisał:

Witam panowie. jestem zainteresowany odkupieniem niewielkiej ilości nasion buraka cukrowego do własnego użytku bo nigdzie w sklepach nie mają. Zainteresowanych proszę o wiadomość na priv

Ile potrzebujesz? Zostanie mi około 0,2 jednostki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v