Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie drugi rok mam buraka i w pierwszym roku 70 a w tym 71.5 t z hektara. Nawożenie to 300kg soli+300kg polidap+280saletrzak +200kg siarczan magnezu+150kg saletra. Co byście zmienili żeby osiągnąć wiekszy plon? Burak to roślina potasolubna i myślę czy by nie dać 300kg soli +200polidap+250korn kali +250 saletrzak i później jeszcze z 200 saletry? Jak myślicie i co doradzicie?

Opublikowano
9 godzin temu, hardkor113 napisał:

Panowie drugi rok mam buraka i w pierwszym roku 70 a w tym 71.5 t z hektara. Nawożenie to 300kg soli+300kg polidap+280saletrzak +200kg siarczan magnezu+150kg saletra. Co byście zmienili żeby osiągnąć wiekszy plon? Burak to roślina potasolubna i myślę czy by nie dać 300kg soli +200polidap+250korn kali +250 saletrzak i później jeszcze z 200 saletry? Jak myślicie i co doradzicie?

Przy tym nawożeniu i cenie buraka coś jeszcze z tego interesu zostanie . Pamiętaj że można zebrać czasem i 55-60 ton.

Opublikowano

To grubo, prz takim nawożeniu aktualnie 3800 - 4300 zł to koszt samych nawóz na 1 ha + nasiona + podstawa śor + odżywki to 6500- 7000 zł/ha. Chyba plon netto 100 t/ha. U mnie przy takich kosztach to już brak opłacalności.

Opublikowano
11 godzin temu, hardkor113 napisał:

Nie wiem jakie masz zasobnośći ,ale polidapu 200 starczy,siarczan magnezu bym wywalił i dał dolistnie z 3-4 razy, fosfor i większość potasu powinno być wysiane już po żniwach na poplon, co z tego że dasz to na wiosne ,bedzie działało na rośline następczą

Opublikowano

Niektórzy mają koszty na poziomie pszenicy 🤣🤣🤣. Dla przypomnienia burak na wyprodukowanie 1 t korzeni pobiera 6kg potasu 4 kg azotu 1-1.2 kg fosforu, ale co ja tam się znam! są fachowcy którzy na 200kg polifoski mają po 80 t i więcej 🤣🤣🤣

Opublikowano

Polidap pwinien być też wysiany, jak zasobność K

5 minut temu, Zenonim napisał:

Niektórzy mają koszty na poziomie pszenicy 🤣🤣🤣. Dla przypomnienia burak na wyprodukowanie 1 t korzeni pobiera 6kg potasu 4 kg azotu 1-1.2 kg fosforu, ale co ja tam się znam! są fachowcy którzy na 200kg polifoski mają po 80 t i więcej 🤣🤣🤣

Przy dobrej zasobnośći i pogodzie może się zdażyć ale na dłuższą mete niemożliwe

Opublikowano

30 ton obornika + 200 soli potasowej + 300 kg saletrzaku. Zasobności wysokie. W zeszłym roku 84 ton, w tym około 80 będzie. Słaby cukier miałem w zeszłym roku. 

Było jakieś zebranie w sudzukerze ktoś wie co tam ustalili? Inspektor nie odbiera telefonu. 

Opublikowano
33 minuty temu, Zenonim napisał:

Daj spokój, tutaj nie wolno nic złego pisać. Musielibyśmy założyć sobie swój temat "Czy uprawa buraka jest opłacalna", a tutaj dajmy się wyszaleć młodym gniewnym i starym cwaniakom ze związków buraka. Kiedyś opłacalność buraka na poziomie pszenicy byłaby nie do pomyślenia, ale lata prania mózgów na zebraniach nie poszło na marne... 

• Like 2
Opublikowano

Mi buraki się opłacają (no może poprzedni rok to było tylko 500zl) ale po buraku na pszenicę nie daje PK i ograniczam azot o 30% względem tego co po rzepaku a plon przeważnie około 1t więcej. Do tego jestem w RŚ i mam 4 różne uprawy. Żyjemy w,, wolnym,, kraju i można robić co się komu podoba. 

Opublikowano
18 minut temu, terminator1000 napisał:

Mi buraki się opłacają (no może poprzedni rok to było tylko 500zl) ale po buraku na pszenicę nie daje PK i ograniczam azot o 30% względem tego co po rzepaku a plon przeważnie około 1t więcej. Do tego jestem w RŚ i mam 4 różne uprawy. Żyjemy w,, wolnym,, kraju i można robić co się komu podoba. 

Właśnie o to tu chodzi, że jak przyjdzie ciut słabszy rok, to żeby zostało więcej niż 500 zł z ha. Większy wkład  niż w inne uprawy, większe ryzyko, ale i więcej pieniędzy do zarobienia, tak to powinno działać. https://www.kaack-terminhandel.de/de/liffe-zucker.html Spójrz sobie na ten wykres, nie tylko pszenica, rzepak i kukurydza podrożały. Cukier też poszedł tym tropem, a cukrownie rzuciły ochłapy i nadrabiają propagandą, że plony i opłacalność dobra.

Miałem już tu nie pisać, ale mnie Zenonim sprowokował. :D Trzymajcie się i życzę wysokich plonów. ;) Będę tylko wpadał poczytać, co tam w cukrowniach słychać. ;) 

Opublikowano

Nie wiedziałem , że prowokuję 😂😂😂. Żeby nie było ja nie neguje uprawy buraka każdy ma swoje wyliczenia itp. Każdy oddział KSC inaczej podchodzi do tematu jedni rozliczają w miarę ok drudzy kradną do bólu. Każdy się podnieca bo 4 euro więcej dadzą i co to jest jak koszty wzrosną do około 2 tys. ( zaraz będzie bo ja nawozy kupiłem rozsialem itp. Po starej cenie ok. Zobaczymy za rok co będzie) każdy poleciał podpisywać umowy już w sierpniu( a kto mądry podpisuje umowy nie mając rozliczenia, jak będziesz chciał siać to i w lutym podpiszesz ale po co)  a tak nawiasem masz zysku 6000 a co by było jakby cukier był na poziomie 14 nie 17 % wtedy zysku byś miał 1000. I o to całe zamieszanie bo raz możesz wziąć tyle a na drugi rok robisz za frycowe. 

A nawiasem jest tu chłopak co mu buraki na 300npk i na słabej ziemi 80 t dają już wczoraj zszedł na ok 75 a co do czego wyjdzie 50 , a ja myślałem że gimnazjum wycofali😁😁

Opublikowano

Wiadomo że złote czasy na buruku sie skończyły ,ale przy większym areale ta roślina ma sens ,o płodozmian chodzi ,KSC powoli podnosi,na ten sezon pozaklasowe zwiekszyli do 100 zł , za 10% kontraktacji ,czyli jeśli mam zakontrktowane 71 to z hektara to za7,1 tony pozalimitowych dostane po 100 złzamiast 60 , powoli robi się coraz lepej ,a jest szansa że coś jeszcze dopłacą , jak sprzedamy rzepak czy pszenice dopłaty napewno juz nie będzie

Opublikowano

Chciałeś powiedzieć po 100zl zamiast 90zl i z 5% do 10%. A dlaczego nie zrobią że za wszystkie wywiezione buraki jednakowo zapłacą. Co? Te pozakwotowe to jakieś inne są, gorsze czy jak.. Powinno być ze kontraktuje się hektary tylko i ile się wywiezie tyle się wywiezie. I w ramach tego żeby ktoś tam nie siał więcej jak zakontraktuje, żeby plony nie wychodziły zaraz po 120 ton, to trzeba by było okazac wniosek już złożony o dopłaty do cukrowni a agencja nie wypłaciłaby żadnej dopłaty, zarówno cukrowej jak i podstawowej do buraków bez umowy. Wtedy nikt by nie mógł kombinować

Opublikowano

Za bardzo koplikujesz sobie życie, Srednia z 5 lat powinna być kontraktowna,najgorszy i najlepszy wynik odrzucić + 10 % pozalimitowych w cenie kontraktu, reszta po 90-100

Opublikowano

Jak u was wygląda sytuacja z odbiorem buraka. U nas cukrownia Nakło kopanie było zorganizowane pierwsze dni listopada i do tej pory nie są odebrane buraki, wszystko leży na pryzmach, a najlepsze że na umowie pisze, że odbiór do III okresu czyli chyba do końca października. Inspektor chyba o nas zapomniał. Przyszedł sms odnośnie przykrycia pryzmy, na umowie za przykrycie jest 2,5zł za tone, nikt nie przykrył.
Teoretycznie można iść się sądzić bo cukrownia nie wywiązała się z umowy za każdy dzień zwłoki powinni płacić według umowy jakieś pieniądze nie pamiętam jakie.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Wiadomo że złote czasy na buruku sie skończyły ,ale przy większym areale ta roślina ma sens ,o płodozmian chodzi ,KSC powoli podnosi,na ten sezon pozaklasowe zwiekszyli do 100 zł , za 10% kontraktacji ,czyli jeśli mam zakontrktowane 71 to z hektara to za7,1 tony pozalimitowych dostane po 100 złzamiast 60 , powoli robi się coraz lepej ,a jest szansa że coś jeszcze dopłacą , jak sprzedamy rzepak czy pszenice dopłaty napewno juz nie będzie

Wszystko zależy od cukrowni. Werbkowice rżną na % jak cholera i Ci więksi też uciekają z buraka. Wujek w tym roku miał  na łączonych autach miał ponad 2% mniejszą polaryzacje i większe zanieczyszczenie? Skąd? 
Ojciec sieje na borowinie buraki i tutaj wyniki między 18-20% nikogo nie dziwiły (taka ziemia, polon nie wysoki bo 50-65t rzeczywistych ale cukier wysoki) i co z tymi wynikami? Od 2 lat 16%. W dodatku szarak zjada siewki i szkoda nerwów. 

A tutaj zasiewy w 2020 i 2021 roku. Zobaczcie na spadki w hrubieszowskim i tomaszowskim. W zamojskim spadek mniejszy bo ten powiat zasila Werbkowice i Krasnystaw a tam może mniej oszukują. 

pow. hrubieszoweski 7 875    6 070 , mniej o 1805ha czyli 23%

pow. tomaszowski 5 017     3 814 , mniej o 1203ha czyli 24%

pow. zamojski     4 947     4 199, mniej o 748ha czyli 15%

Będę bardzo zaskoczony jak w 2022 poziom zasiewów nie spadnie. Tym bardziej, że z kim nie rozmawiam to wszyscy zwiększają zasiewy qq i fasoli a o burakach nikt nie chce gadać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Izyth0r napisał:

Jak u was wygląda sytuacja z odbiorem buraka. U nas cukrownia Nakło kopanie było zorganizowane pierwsze dni listopada i do tej pory nie są odebrane buraki, wszystko leży na pryzmach, a najlepsze że na umowie pisze, że odbiór do III okresu czyli chyba do końca października. Inspektor chyba o nas zapomniał. Przyszedł sms odnośnie przykrycia pryzmy, na umowie za przykrycie jest 2,5zł za tone, nikt nie przykrył.
Teoretycznie można iść się sądzić bo cukrownia nie wywiązała się z umowy za każdy dzień zwłoki powinni płacić według umowy jakieś pieniądze nie pamiętam jakie.

To ujowy inspektor jak nic nie wiesz ,a dzwoniłeś , ja jestem w stałym lontakcie , buraki przykryte ,kopane koniec listopada

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

To ujowy inspektor jak nic nie wiesz ,a dzwoniłeś , ja jestem w stałym lontakcie , buraki przykryte ,kopane koniec listopada

Dzwonione jest co tydzień. A on mówi co tydzień, że w tym tygodniu wezmą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v