Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co warto wiedzieć o erytrolu? Zamiennik cukru pod lupą

Prowadzisz zdrowy styl życia? Zależy ci na tym, by dostarczać swojemu organizmowi tylko wartościowych produktów? Chcesz ograniczyć cukier? Jeśli chociaż na jedno z wyżej wymienionych pytań odpowiedziałeś twierdząco, z pewnością ucieszy cię fakt, że specjalnie z myślą o osobach takich jak ty powstał ten krótki tekst, z którego dowiesz się wszystkiego na temat erytrolu. Jeśli zatem jesteś zainteresowany tym tematem i chcesz dowiedzieć się więcej, nie czekaj ani chwili dłużej i już teraz przejdź do dalszej lektury.

https://www.onet.pl/styl-zycia/gentlemenspl/co-warto-wiedziec-o-erytrolu-zamiennik-cukru-pod-lupa/jmedkze,30bc1058

Opublikowano

Skąd 6k kosztow ? 1k zbiór, 1k nasiona, 2k nawozy, opryski siew I koszty wjazdów spokojnie 1-2k... 

Co siać? To już decyzje indywidualne,  ale z kim nie rozmawiam to albo rezygnuje całkowicie albo jeszcze bardziej ogranicza.. pszenica będzie po 1200 to po co komu buraki, 5t pszenicy I po problemie 

Opublikowano

Tak 5 ton pszenicy po 1200 a koszt wyprodukowania hektara będzie 4 tys to interes bardzo dobry.

Koszt zbioru u mnie 900zl. Nasiona nie 1 tys a 800zl. Koszt opryskow jakieś 1400zl. Jak ktoś nie chce siać niech nie sieje. Ale nie ma co zaokrąglać kosztów do takich licz których nie ma.

• Like 1
Opublikowano

Tak samo wczoraj oglądałem pewnych youtuberow którzy uprawiają fasolę i jeśli chodzi o przychód liczy kazda złotówkę. A zapytany o wklad na hektar odpowiada że jest mały.

kuba24051 napisał:

koszt zamknie się w 5tys. przy 75t/ha po 130zl z hektary mamy 10 tys przychodu minus 5 tys wkładu to i tak zarobek w moim przypadku jest całkiem niezly dlatego będę sial buraki dalej

W nordzucker jest płatne za każdą tonę tak samo czy poprostu jest większy limit i stąd tak cena?

Opublikowano

Nie myślcie sobie że koszt nasion będzie taki jak do tej pory, dlatego zaokrągliłem do 1k! A 200zl przy 5-6tys kosztów to pyci uj... będziecie mieli Szarka odechce wam się tego siania, będziecie mieli chwoscika jak my z okolic werbkowic to też wam się odechce, a liczenie że 5k z buraka jest dobre.. bym powiedział że to powinno być minimum, a nie wy przytakujecie że jest ok to jak mają oni podnosić.. tak samo jak przytakują niektórzy że saletra 2k to tanio będzie 🤣

Opublikowano

Na najbliższy sezon beda ceny takie jakie były. Chwoscik jest taki sam jak u każdego. A o te dwiescie złoty fakt może i pici kłak ale jak odejmiesz od nasion,opryskow i nawozów te zaokrąglenia to już jakaś suma się robi.

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy panikują i to do kwadratu, ktoś pisał groch -powodzenia życzę, moje jescze rosną ,zobaczymy jak wyjdzie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Nasiona to już zaklepane po normalnej cenie i nie zapominajcie o wyslodkach u mnie groch to od paru lat masakra 3 tony nie można przerzucić . U mnie plon w tym roku 70 z ha i polaryzacja  16.6 🙂

Edytowane przez karola134
Opublikowano

W KSC nie możesz zamówić poza cukrownią, albo siejesz buraki albo nie. Trochę dziwie sie wam chłopaki, że tak bronicie tej uprawy, wszystko drożeje a buraki raptem 2euro. Zobaczcie po ile cukier jest w sklepie i czepcie się tak porządnie związkowców bo oni od biedy zadbali tylko o 2 euro, a za wasze pieniądze jeżdżą po imprezach i się bawią. Zacznijcie trochę narzekać i nie podpisywać umów to posiejecie po 40 euro a nie 30. Jak spółka skarbu Państwa umie podnosić cenę nawozu to i druga tak samo może. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie myślcie sobie że koszt nasion będzie taki jak do tej pory, dlatego zaokrągliłem do 1k! A 200zl przy 5-6tys kosztów to pyci uj... będziecie mieli Szarka odechce wam się tego siania, będziecie mieli chwoscika jak my z okolic werbkowic to też wam się odechce, a liczenie że 5k z buraka jest dobre.. bym powiedział że to powinno być minimum, a nie wy przytakujecie że jest ok to jak mają oni podnosić.. tak samo jak przytakują niektórzy że saletra 2k to tanio będzie 🤣

Dobrze kolega mówi ,u nas znaleźć buraki nie porażone chwościkiem jest niewykonalne,jak jeżdżę autem po paru powiatach tak wszędzie liście zjedzone więc można zapomnieć o dobrym płonie ile byś kasy nie władował w hektar ,ciekawe czy Werbkowice wogole ruszą w przyszłym roku bo już w tym roku zasiali buraki tylko hobbyści albo ci mają zobowiązania wobec agencji

Opublikowano

Jak dla mnie burak staje się uprawą dla bogatych kawalerów co mogą walić co roku nawozy i później się chwalić plonami rzędu 70-80t, to jedna sprawa a druga to dostępność wody, której jest najwięcej na najlepszych glebach o wysokich zawartościach próchnicy, na gorszych stanowiskach można było powalczyć o plony jak było pod dostatkiem wody, w takich warunkach klimatycznych i ztak kosztownymi utrudnieniami jak pisałem wyżej z jakimi muszę się mierzyć, to niech inni dorabiają cukrownie 

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

5% nadwyzki czyli śmieszna ilość nawet szkoda o tym wspominać dlatego mówi że po 60zl

Nie 5% nadwyzki tylko 5% limitu idzie po 90. Masz 100 t limitu burakju uroslo CI 105t wiec 100t idzie po limicie a 5t po 90 a nie ze 5% z tych 5t. 

Opublikowano
9 minut temu, Zenonim napisał:

W KSC nie możesz zamówić poza cukrownią, albo siejesz buraki albo nie. Trochę dziwie sie wam chłopaki, że tak bronicie tej uprawy, wszystko drożeje a buraki raptem 2euro. Zobaczcie po ile cukier jest w sklepie i czepcie się tak porządnie związkowców bo oni od biedy zadbali tylko o 2 euro, a za wasze pieniądze jeżdżą po imprezach i się bawią. Zacznijcie trochę narzekać i nie podpisywać umów to posiejecie po 40 euro a nie 30. Jak spółka skarbu Państwa umie podnosić cenę nawozu to i druga tak samo może. 

👏 Tyle w temacie 

Opublikowano

Jakich durnot można się naczytać to szok, może burek to nie sam miód ale niektórzy popłynęli w wypowiedziach. Nie chcesz siac, nie siej nikt nie zmusi ale po co siać takie herezje. Cennik na nasiona dawno dostępny można zamawiać. Ale większość nie wie, nie zapyta ale się,nażeka i wypowiada. 

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v