Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, jacek1296 napisał:

Nie mam buraka. Szwagier zasiał vaderststem zapiętym do czajkowskiego, wschody 30-80%. Znajomy siał gaspardo po talerzowanym poplonie, połowę przesiewał. Sąsiad w tradycyjnej technologii orkowej starą gama, wschody 95%. Nie siewnik, a warunki na polu są ważne.

W tamtym roku tę technologię sprawdziły się super bo były suche lata a na mokro jest średnio za mocno dociśnięte. 

Opublikowano

sprzęt nie ma znaczenia no kur*a jebne zaraz 🤣🤣 warunki to nie jest moje czy twoje "widzi mi sie" tylko zależą m.in. od pogody, gleby na danej dzialce... jak ktoś pieprzy takie kocopoly ze sprzęt nie ma znaczenia to widać jakie ma pojęcie...

Opublikowano (edytowane)

Buraka sieje jak obeschnie pole i są warunki raz 20 marzec ,może być i 20 kwiecień ,więc warunki wilgotnościowe do wzejścia są zawsze jak uprawisz nie za głęboko i redlica ryje w twardej nie ruszonej ziemi ,siewnik to musi mieć ostrą redlice ,a o wzejściu decyduje dobra uprawa gleby , jak posiejesz 1 cm a nie popada też nie wzejdą

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

O to chodzi. Pierwszy i najważniejszy punkt  to warunki wodno glebowe. Co ze super sprzętu jeśli pkt 1. nie jest zapewniony.  A burak jest uprawą, która wyraźnie wskazuje błędy agrotechniczne na polu.

Opublikowano

pole to nie kawałek ogródka ze ziemia jest na całym obszarze taka sama, w jednym miejscu jest za sucho w innym za mokro. w tym roku wielu rolników u nas wynajęło grimme do siania i po nim są buraki a po gamach nie ma więc o czym tu dyskutować

Opublikowano (edytowane)

Bo wielu co ma gamy to nie naspawują i nie ostrzą płozy ,a zachodni siewnik ma redlice talerzową ,sieje co rok 20 ha i co rok płozy są regenerowane

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Przesiewane po zalaniu starą gammą 13.05.2021 nasiona zbieranina z tego roku ale i 2019, 2020. Wschody super 95% rządki widać praktycznie na całym polu w kilku miejscach drobne zastoiska wody po deszczu. Zdjęcie z 25.05. Na innym kawałku co zmarzły lub wyciągu wiatr 30% pola to nędza a rosną ponad 1 miesiąc dłużej.

20210525_153742.jpg

Opublikowano
W burakach conviso pojawił mi się ostrożeń, po pierwszym strzale pożółkły mu czubki ale teraz po deszczu znów zrobił się zielony. Dolać 0,2 jakiegoś generyku lontrela? Czy w conviso on wyleci?
W burakach conviso pojawił mi się ostrożeń, po pierwszym strzale pożółkły mu czubki ale teraz po deszczu znów zrobił się zielony. Dolać 0,2 jakiegoś generyku lontrela? Czy w conviso on wyleci?
Opublikowano

a jak oset na polu mi wystepuje punktowo tylko to co pryskac na oset punktowo czy jak , bo ogolnie mam czyste buraki i z 3 zabiegiem czekam , czy trzeba bedzie jechac mimo ze czysto jest  ?

Opublikowano
13 godzin temu, mid7 napisał:

co za środek stosujecie na mszyce? mam na stanie decis mega i czy wogóle jest szansa je zwalić jak sobie siedzą pod liściem

jak masz to proteus. inazuma nie ma rejestracji ale też chyba warto. 

Opublikowano

Macie doświadczenie z przerośniętym rzepakiem, zastosowałem  zamiennik safari 80ml (100ml to tak jak 30g safari) power twin 0,8 goltix titan 0,9 venzar 0,16 lontrel 0,16 atpolan bio 0,5l. Dawki małe bo na piasku buraki małe i słabe. Fotka 2 dni po zabiegu. Plan jest by poczekać jeszcze 2 dni by buraki odżyły i teraz oryginalnym safari 30g i goltix 700 0,8 goltix titan 0,9 lontrel 0,16 venzar 0,16 atpolan 0,5 i ten trend też chyba dołożę bo słabo to wszystko działa, może przez to że wodę biorę z głębinowej a tam dużo żelaza aż żółta. Macie jakieś podpowiedzi? Z góry dziękuję. 

IMG_20210526_171012.jpg

Opublikowano

Nie napisałeś kiedy dałeś ten zabieg z zamiennikiem, ale taka dawka jak nie zalatwi to mocno przytrzyma rzepak, więc ja bym się nie spieszył z poprawką, zwłaszcza jak buraki marne, zrobiłbym przynajmniej 7-10dni po tym ostatnim zabiegu 

Opublikowano

Dwa dni temu był zabieg wcześnie rano 5.00-6.00  duża rosa myślałem że to wspomaga skuteczność ale jednak nie bardzo. Jedyny plus że buraki nie posklejane po zabiegu. Wieczorne zabiegi to burak z zimna składa liście do góry i dużo jest sklejonych po zabiegu.

Opublikowano

Sieje ktoś buraki siewnikiem gamma  z kółkami dociskowymi? Czy dużo lepszy efekt jak po zwykłym zagarniaczu czu to samo i nie warto już sobie zawracać głowę takim siewnikiem? Jeśli nie gamma to jaki siewnik kupić w miarę rozsądnych pieniądzach na około 15ha siewu rocznie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v