Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Twoim miejscu brałbym z Vibrancem, miałem w tym roku i byłem bardzo zadowolony. 2 lata temu miałem problem ze zgniliznami , pewnie ze względu na tropikalne temperatury i wilgoć w maju, ale lepiej dmuchać na zimne i kupić z dobrą zaprawą. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Nareszcie w P&L mogę wybrać konkretną odmianę. Szału nie ma. 4kl w dobrej kulturze, południowa wielkopolska, dosyć wysoka presja chwościka

Zastanawiam się nad:

Klara RH, Jagiellon Rh i Cr na zaprawach tachigaren+Vibrance+Force

Traper Rz i N na Force

Drift Rz na force + vibrance

Chce jedną odmianę, koszt odmiany nie jest dla mnie ważny.

Ktoś coś podpowie?

Z podanych miałem Trapera w tym roku, zaprawa tachigaren, vibrance i force. Dużo było zgnilizn na korzeniach. W porównaniu do polskiego Krajana różnica była zauważalna, na korzyść Krajana. Wschody nieco szybsze w Traperze. Cukier słaby w obu, ale Traper wyszedł 0,2% wyżej niż Krajan. Traper przy identycznej ochronie lepiej radził sobie z chwościkiem. W plonie wygrał Krajan, ale zbytnio nie biorę tego pod uwagę bo Traper był na słabszej działce

• Thanks 1
Opublikowano

też sie zastanawiam na wyborem odmiany w P&L, może doradzicie jakąś odmianę która wam się sprawdziła i ją polecacie, mam głównie problem z zgnilizną korzeni buraków, i tak sie zastanawiam czy bardziej zwracać uwagę na jakiej dana odmiana jest zaprawie czy też na oznaczenie odnośnie tolerancji na grzyb Aphanomyces. Tak narazie wpadła mi odmiana Opoka na force z SESVANDERHAVE lub Pacyfik na force+vibrance z MARIBO. Może ktoś miał te odmiany. Ku mojemu zdziwieniu na liści do wyboru jest jedna odmiana w systemie conviso odmiana Hopper Smart. Pytanie czy warto próbować tego conviso i czy wogóle mimo iż jest na liście jest możliwość zamówienia dla małoobszarowego plantatora :)

Opublikowano

Conviso tylko w wypadku gdy nie możesz sobie poradzić z chwastami konwencjonalnymi preparatami, no i musisz mieć obcykany perfekcyjnie opryskiwacz, żeby Ci nie zabrakło tego specjalnego herbicydu. Conviso plonują też gorzej od standardowych odmian.

1 godzinę temu, losktos napisał:

Z podanych miałem Trapera w tym roku, zaprawa tachigaren, vibrance i force. Dużo było zgnilizn na korzeniach. W porównaniu do polskiego Krajana różnica była zauważalna, na korzyść Krajana. Wschody nieco szybsze w Traperze. Cukier słaby w obu, ale Traper wyszedł 0,2% wyżej niż Krajan. Traper przy identycznej ochronie lepiej radził sobie z chwościkiem. W plonie wygrał Krajan, ale zbytnio nie biorę tego pod uwagę bo Traper był na słabszej działce

Czym miałeś zaprawionego Krajana? 2 lata temu miałem sporo zgnilizny i zwykłą zaprawę, w tym miałem Vibranca  i było znacznie lepiej niż 2 lata temu. Moim zdaniem ze zgniliznami będzie coraz gorzej i jak widzę w ofercie nasiona zaprawione tylko insektycydem (Force), to się trochę dziwię cukrowni. Jak wiosną będzie mokrawo to będzie problem. W tym roku raczej wezmę polskie, nasiona zaprawione kompletem zapraw (mam nadzieję, że nie okroili dawek) i zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Bartek933 napisał:

Nareszcie w P&L mogę wybrać konkretną odmianę. Szału nie ma. 4kl w dobrej kulturze, południowa wielkopolska, dosyć wysoka presja chwościka

Zastanawiam się nad:

Klara RH, Jagiellon Rh i Cr na zaprawach tachigaren+Vibrance+Force

Traper Rz i N na Force

Drift Rz na force + vibrance

Chce jedną odmianę, koszt odmiany nie jest dla mnie ważny.

Ktoś coś podpowie?

W końcu jakaś cukrownia profesjonalnie podeszła do nasion. U nas  w ksc jest tylko lista preferowanych odmian a jak przychodzi co do czego to i tak w magazynie nie mają takiej odmiany co się chce i trzeba brać co jest. Logistyka u nich leży odkąd pamiętam.

Obejrzyj badania COBORU dotyczące buraków cukrowych, zawsze te ich wyniki mogą wspomóc proces decyzyjny. https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Wyniki_PDO/WPDO_BCK_2018.pdf https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Wyniki_PDO/WPDO_BCK_2019.pdf

Edytowane przez jaffa
Opublikowano

Wybrałem Klarę, dziś rano sprawdzałem to zostały już tylko 4 jednostki. Nie wiem czy tak szybko schodzi czy poprostu mało jej mieli. Cena 443zł netto jednostka. Nie powiem bo przejrzyście jest wszystko przedstawione i są podstawowe informacje na temat odmian. Nie mniej tak już od dawna powinno być. Coś wydaje mi się że z herbicydami będzie podobna możliwość zamówienia

Opublikowano
3 godziny temu, warchest napisał:

a co powiecie o odmianie vinnare ? 

sądząc po tym że jej już nie ma na liście w P&L to chyba dosyć dobra odmian, te ciekawsze odmiany szybko znikły z listy, ja osobiście właśnie wybrałem VINNARE i na próbę z polskiej hodowli KLARĘ, Z 60% odmian już znikło, niby fajnie że w ten sposób można wybrać odmiany ale też trzeba szybko się zastanawiać żeby wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, mid7 napisał:

sądząc po tym że jej już nie ma na liście w P&L to chyba dosyć dobra odmian, te ciekawsze odmiany szybko znikły z listy, ja osobiście właśnie wybrałem VINNARE i na próbę z polskiej hodowli KLARĘ, Z 60% odmian już znikło, niby fajnie że w ten sposób można wybrać odmiany ale też trzeba szybko się zastanawiać żeby wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

To dziwne bo u mnie Vinnare normalnie dostępna jeszcze. Może każdy rejon ma inne odmiany albo ilości jednostek? 

Opublikowano
31 minut temu, Mateusz1q napisał:

To dziwne bo u mnie Vinnare normalnie dostępna jeszcze. Może każdy rejon ma inne odmiany albo ilości jednostek? 

ja oddział Glinojeck, pewnie masz rację i podzielili na oddziały

Opublikowano
23 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Conviso tylko w wypadku gdy nie możesz sobie poradzić z chwastami konwencjonalnymi preparatami, no i musisz mieć obcykany perfekcyjnie opryskiwacz, żeby Ci nie zabrakło tego specjalnego herbicydu. Conviso plonują też gorzej od standardowych odmian.

Czym miałeś zaprawionego Krajana? 2 lata temu miałem sporo zgnilizny i zwykłą zaprawę, w tym miałem Vibranca  i było znacznie lepiej niż 2 lata temu. Moim zdaniem ze zgniliznami będzie coraz gorzej i jak widzę w ofercie nasiona zaprawione tylko insektycydem (Force), to się trochę dziwię cukrowni. Jak wiosną będzie mokrawo to będzie problem. W tym roku raczej wezmę polskie, nasiona zaprawione kompletem zapraw (mam nadzieję, że nie okroili dawek) i zobaczymy.

Krajan był zaprawiony tak samo jak Traper czyli Vibrance, Tachigaren, Force i dodatkowo Cruiser

Opublikowano

No to jak na ten rok to wyszło ci za***iscie. Ile ton i jaki cukier uzyskałeś? 

U mnie zysk tylko dzięki dopłacie buraczanej  i zwrotowi z ubezpieczenia. Bez tego to byłbym ok 900 w plecy na ha. 

Opublikowano

Jak to możliwe wytłumacz 20 t /ha miałeś buraka

3 godziny temu, Michciubar napisał:

Przyszło mi rozliczenie z ksc Werbkowice z dopłatą w stronę cukrowni..długo tak cukrownia nie pociągnie jak będą tak ludzi okradać

1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Przyszlo rozliczenie z ksc krasnystaw. 19 500 zl plus 2 100zl za wytlok i doplata buraczana 3 800 zl. Wklad na hektar 4 900zl. To wszystko z 2.6 ha chyba dobrze wyszlo?

Rozumiem że to jest kwota za buraki 19500 bez potrąceń ,mi bez potrąceń wyszło 8375,00 netto za hektar + wysłotki 1000 do hektara + dopłta cukrowa

Opublikowano
2 godziny temu, alvaroalvaro78 napisał:

Brałeś tylko chemię i nasiona na buraki czy coś jeszcze (domyślam ze nawozy skoro tak słabo to wyszło ?

Nawozy,chemia,nasiona 

39 minut temu, miwigos napisał:

Plon 45t/ha

Polaryzacja 13.30%

Opublikowano

Tak cena brutto bez potrąceń.

Wszystkiego było 183 ton czyli 70 z hektara i cukier 15%.

Wyszło by lepiej finansowo ale limit tylko 52 tony był

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Rozumiem że to jest kwota za buraki 19500 bez potrąceń ,mi bez potrąceń wyszło 8375,00 netto za hektar + wysłotki 1000 do hektara + dopłta cukrowa

Jaki miałeś plon i cukier?

Opublikowano

Ty to jesteś czarodziej buraczany w ciulowym roku taki plon i cukier i na chwoscika praktycznie nie pryskane.. 

Nie wierzę, że są tacy co zawsze mają dobrze, u mnie taki jeden duży co zawsze piał że miał min 70t, tak w tym roku 59...

Opublikowano (edytowane)

Mój rekord jest 3 cyfrowy ,ale większość powie że się chwale 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Mój rekord jest 3 cyfrowy ,ale większość powie że się chwale 

Czemu nie nikt tego nie podważa tylko nie napisałeś z ilu ha. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v