Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeszcze u Was cukier w miarę a u nas tragedia. Nasz rejon zawsze brał Krasnystaw i od nich jest u nas inspektor a w tym roku oddali nas Werbkowicom a tam jechali równo

Opublikowano
alvaroalvaro78 napisał:

To skąd to zanieczyszczenie jak taka klasa bonitacyjna?

na środku mam żyłę mega iłu, ja nie mówię że tam jest słaba ziemia. po prostu mozaika jak nie wiem. liczyłem że na piachu nie będzie prawie nic a za to ił wyrobi kontrakt. ale przez te opady to na glinie się męczyły a na piasku były całkiem spoko.

Opublikowano

Info od P&L (zapewne każdy dostanie pocztą), cena buraków w obecnej i przyszłej kompanii zostaje zwiększona na 26,29 euro; tegoroczny kurs euro 4,50zł (było 4,34zl) . Cena za polaryzacje 16%.

Opublikowano (edytowane)

Czyli wyjaśniło się, skąd wzięła się podwyżka w Pfeifer & Langen... Przy tegorocznym kursie euro jesteśmy 12 złotych na tonie do tyłu w porównaniu z Polskim Cukrem. Po ile Wam wyszły  w tym roku buraki ponadkwotowe po korekcie w Polskim Cukrze?

3 godziny temu, chuck00 napisał:

Info od P&L (zapewne każdy dostanie pocztą), cena buraków w obecnej i przyszłej kompanii zostaje zwiększona na 26,29 euro; tegoroczny kurs euro 4,50zł (było 4,34zl) . Cena za polaryzacje 16%.

4,45 chyba. ;) 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Po ile Wam wyszły  w tym roku buraki ponadkwotowe po korekcie w Polskim 

60,00 zł a u was ile

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hardkor113 napisał:

Mds212 Jak myslisz zetor 7211 da rade sobie ze stollem v202?Raczej rowne pola gdzie niegdzie delikatne górki?

Ja kopałem zetorem 6245 w ciezkich warynkach na mocnej glebie i szedl. 

W normalnych warunkach da rade. W błocie i na gorkach zapomnij

Edytowane przez mds212
Opublikowano

Mi tam wystarcza cena jaką proponują sudzucker byle tylko zanieczyszczenia były max.8 % i zawartość cukru min.16 % ,znajomi plantatorzy przechodzą do KSC werbkowice bo 28 euro kusi co z tego jak z parametrami robią co chcą !.Ja dopiero w czerwcu mogę podsumować rok co do ceny ,na razie to plon 72 t/ha cukier 15.1 zanieczyszczenie 8-9.Na pierwszej fakturze 11600 zł za 144 t buraków zobaczymy jak wyjdzie to na końcu.Buraki sieję dla wapna z cukrowni, dopłaty cukrowej i kasy za wysłodki,bo gdyby nie te 3 korzyści to na pewno bym zrezygnował, te jajca co ksc zrobiło na południowym wschodzie myślę że spowodowane jest nałożeniem "podatku cukrowego" przez (rząd) którego koszt cukrownie przerzucają na plantatorów.Do uprawy buraka dopłata a od cukru podatek ,to niezła logika dam ci a potem zabiorę .

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

60,00 zł a u was ile

65 zł, pierwotnie miały być po 50.

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Tyle ile w umowie. Czytac nie umiesz? 60 netto

Umiem, ale mam umowę z Pfeifer & Langen. ;) 

Opublikowano

Ma być na ten rok ,po podpisaniu kontraktacji na następny rok

Opublikowano

Tylu chętnych u Was na buraka, że w ciemno umowy podpisujecie? W P&L też wcześnie podpisujemy umowy, ale przynajmniej stawki znamy. Co zrobicie, jak jednego roku Niemiec powie po podpisaniu umów, że ma problemy finansowe i stawkę podstawową ustala na 17 Euro? W porównaniu z Pfeifer & Langen to w przyszłym roku, zakładając kurs Euro 4,45 zł, będziecie otrzymywać za tonę buraka o 19 zł mniej od nas. Pomnożyć to razy 60 ton, a kopiesz sporo więcej, to jesteś w plecy na hektarze przynajmniej 1140 złotych. Przepaść, pomału robicie się głównymi sponsorami cukrowni...

Opublikowano

W KSC podpisujemy luty/marzec ,w 2021 przy odbiorze nasion będziemy podpisywać przez koronowirusa niema zebrań

Opublikowano

No niestety też sieje do nordzucker i tak jest jak napisał kuba 24051tylko ci P&L też tak słodko nie mają bo u nich dochodzi tzw. kompleksowa obsługa a u nas od kilku lat jest to po stronie cukrowni ale mimo wszystko na dzisiaj najgorzej jest w nordzucker Na pociesznie dodam że trwają negocjacje w sprawie podwyżki o 2 ero/t ale czy Niemcy się ugną szczerze wątpię No cóż nie my wybieraliśmy 20 lat temu komu naszą cukrownie sprzedadzą a pamiętacie jak się z Janowskiego śmiali gdy nie chciał dopuścić do sprzedaży naszych cukrowni Niemcom

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v