Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PawelWlkp napisał:

PKR w Wielkopolsce już jest szarek. Mam zdjęcie gdzieś od kumpla. Już z cukrowni byli oglądać. 

Odnośnie stripp till to mam 5ha zasiane. Właśnie wychodza siane dwa tygodnie temu.

Jaki przedplon? Czym siales? Czajkowski? U mnie praktycznie dzień w dzień przynajmniej 1 Szarek w pułapce siedzi ostatnio od rana do 17 6 sztuk odrazu wieczorem jak pszczoły poszły spać cyperkil + Neptun na drugi dzień po południu jedna sztuka i to padnięty. W ubiegłym roku jeden zabieg robiłem jak tylko znalazłem jednego . Na szczęście nie wyrządził jakichś dużych strat.

Opublikowano
miwigos napisał:

Jakie dawki  środka

150ml Cyperkil 1l Neptuna doradzają cyperkil 100-200ml gdzie wg. mnie 100ml to już dość mocna dawka jeszcze dziś siedziały 2szt z czego jeden podtruty. Wieczorem robiłem lustrację nie było nic w pułapkach. Teraz jest drugi przeciwnik chwasty czekam na deszcz i odrazu pyle od chwastu.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Jasio88 napisał:

Jaki przedplon? Czym siales? Czajkowski? U mnie praktycznie dzień w dzień przynajmniej 1 Szarek w pułapce siedzi ostatnio od rana do 17 6 sztuk odrazu wieczorem jak pszczoły poszły spać cyperkil + Neptun na drugi dzień po południu jedna sztuka i to padnięty. W ubiegłym roku jeden zabieg robiłem jak tylko znalazłem jednego . Na szczęście nie wyrządził jakichś dużych strat.

Przedplonem było zboże, po którym był poplon na zazielenianie rzepa oleista x owies. Późną jesienią obornik i talerzówka.Pole z 4 lata nie orane. Wiosną glifosat, ale troche ten poplon przesuszył z uwagi na brak zimy i spóxniony z powodu przymrozków zabieg. Dzis dwa tygodnie od siania, buraki wychodzą. A u Ciebie jak to wygładało?

A siane zestawem agro line strip till z siewnikiem grimme

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

U siebie nie miałem do czyszczenia z ST ale jest u nas gość co kupił zestaw pod usługę i sieje Czajkowskiego +MF obok mnie siał rzepak to starsi gospodarcze łapali się za głowę co on robi a sam wiesz jaka jesień była, a najlepsze wschody u Niego dla tego dopytuję bo w obecnych warunkach to może być strzał w 10

Opublikowano

U mnie troche pasy gęsciejszego  poplonu gdzie było przesuszone i nie wiem czy tam powschodzą. No  ten zestaw w porównaniu do czajkowskiego troche uproszczony i słabo ugniatał. Johny 240 km bez oporów 12 rzedów ciągnął. U kumpla w tym samym dniu czajkowskim siał więc będzie porównanie jakieś. Ale tam powyżej 300km i jęczał. A skąd jesteś?

Opublikowano

Pryskacie na szarka jak tylko go zobaczycie? Ja w tym roku nastawiłem pulapki, więcej przy polu gdzie były buraki, w ciągu iluś tam dni łapie się załóżmy z 30szt w 6 pułapkach, to na 9ha pola tragedii jakiejś chyba nie ma i nie uważam żeby to był powód do pryskania?

Opublikowano
hardkor113 napisał:

Jaki to gosc bo jestem z gminy Piaski i nie slyszalem zeby ktos mial czajkowskiego w okolicy.

U Zdunka Kupili Czajkowski +MF siał w tamtym roku np. u Tkaczykowej rzepak

Opublikowano

Widziales ostatnio ten rzepak przy mlynie u tkaczykowej? Niewiem czy nawozu nie dali czy co takie gowno sie zrobilo ze szok u mnie po orce ladniejszy. Zdunek to teraz bedzie obslugiwal raczej rejon chelm bo tam sie wyniosl

Opublikowano

Tam wina leży chyba w nawożeniu, orka to nie wszystko dzisiaj liczy się każda kropla wody, Zdunek przeniósł się bo musiał na biegu to zrobić ale nie wydaje mi się że zostawi ten teren bo tu też ma dużo klientów i większość chłopaków jest z okolic. Jak u was dzisiaj sytuacja z szarkiem cieplejsza noc więc mógł być aktywny.

Opublikowano

U mnie degustuje. Dla spokojności wczoraj poszedł oprysk chociaż wiem że i tak to nic nie da albo znikome działanie. Chciałem fermonow z cukrowni wziąć to inspektor powiedział że nie ma i nie będzie. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie wczoraj za 6 godzin 40 sztuk się złapało, dwa siewniki od między muszę już przesiać

Tak właśnie dbają cukrownie o plantatora, widocznie twierdzą że będą mieli surowca pod dostatkiem, skoro nawet głupich feromonów nie mają

Edytowane przez androproteam
Opublikowano
damin1 napisał:

U mnie degustuje. Dla spokojności wczoraj poszedł oprysk chociaż wiem że i tak to nic nie da albo znikome działanie. Chciałem fermonow z cukrowni wziąć to inspektor powiedział że nie ma i nie będzie. 

Jaki rejon i cukrownia?

Opublikowano
7 godzin temu, androproteam napisał:

U mnie wczoraj za 6 godzin 40 sztuk się złapało, dwa siewniki od między muszę już przesiać

Tak właśnie dbają cukrownie o plantatora, widocznie twierdzą że będą mieli surowca pod dostatkiem, skoro nawet głupich feromonów nie mają

Przecież mieli feromony kto chciał .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v