Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, daron64 napisał:

Po trochu to i to :) Z początku jak zaczynaliśmy z truskawkami, to nie bardzo było wiadomo co i jak i tak własnymi siłami wszystko. Raz jak dolownik pozyczyl od kogoś - ależ to był luksus. Aleeeee nie wychodziło tak równo jak od znaku, więc tylko raz pod dolownik sadzilisny 😛

Pamiętam jak z samego początku, wszystko wszystko sami - rodzice, ciotka i ja (czasem brat jak był) i tak nakopac flance, posadzić, potem pielic. Kiedyś ojciec przepierniczyli sprawę z opryskiem i do sklepu do takiego pana Mariana poszedł spytać czym to teraz można jeszcze prysnąć.

Marian pyta "a kwitnie już?"

Ojciec "no kwitnie".

Marian " teraz to jeden oprysk został - dziabakol. Stężenie minimum 10motyczek na hektar"

Niby śmieszne, ale nie jak się okazywało, że Marian mówił poważnie i trzeba było za***rdalac z motyczka 😛

Nie, no poza truskawkami nic na większą skalę nie mieliśmy. Ziemniaki 30ar, to już było dla mnie za dużo :)

Babopiel lepszy

Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał:

ja jeszcze pamiętam jak się buraki sadziło ręcznie (cukrowe), to jest hardcor

To z oszczędności czy nie było czym? U nas był dziadek co miał siewnik konny i siał usługowo . Nie wiem co miał tam przerobionego ale siał jako tako 

Opublikowano

Nie ma nic gorszego jak robota "po staremu", też się pieliło i inne cuda robiło.... Dziś tłumaczą że inne czasy , nie było tego i owego....Pamiętam jak sąsiad na początku lat 90-tych żalił się do ojca że jego syn zgłupiał bo mtz-ta kupił na 30 ha, gdzie to głowa....

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Może z racji wieku to pamiętam ?? A są tacy pewnie na forum, co pamiętają jak przyjeżdżały pierwsze traktory we wsi

najbardziej znany ale nie na forum jest Pan Franek z Retro Traktor 

Opublikowano
54 minuty temu, slawek74 napisał:

to rzeczywiście Ty to masz doświadczenie 😁

Śrutowałem różnymi cudami to wiem- może i nie dużo ale wiem jak działają i jaką śrutę robią. Mieliśmy w domu bielski rozdrabniacz H-936, którego pewnie na oczy w życiu nie widziałeś a i tym dużym śrutownikiem na pas i na kamienie się mieliło. Wiem jedno- dla drobiu w niewielkiej hodowli najlepszy jest śrutownik na kamienie, Bąka na oczy widzieć nie chcę- jakich by sit nie założył i tak będzie tej mąki dużo i kukurydzy nie rozdrobni tak ładnie jak ten na kamienie a i tego pyłu od cholery.

Opublikowano
7 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Na wiosce facet też ma takiego Perkinsa 4p,taka sama kabina tylko maska czerwona 😀silnik z jakiegoś widlaka chyba założyli,sam właściciel nawet nie wie dokładnie,ale z agregatem uprawowym 3m śmiga.

Mam kolegę z okolic Włoszczowy, z Bebelna,w akademiku ze mną mieszkał

Okolice Bebelna znam to niedaleko od Włoszczowy :) Który jesteś rocznik jeśli można wiedzieć?

Opublikowano
6 godzin temu, tomek222 napisał:

Z tego co pamiętam to chyba 34000 tyś. 

ło matko-za co?

7 godzin temu, daron64 napisał:

U nas to ojciec drewnianym znakiem  po polu wzdłuż i w poprzek ciągał, potem szło się i motyczka, albo takim zrobionym małym szpadelkiek i robiło dołek, potem w każdy dołek nalać wody, potem w każdy dołek flance, potem każdą flance obsypac i tak niecałe półtorej hektara. Rzygalem truskawkami. Bardziejcchyba tylko zbierania ziemniaków nie lubiłem :)

Buraki i ich pielenie , do dzis jak sobie przypomnę to mnie trzęsie

7 godzin temu, bratrolnika napisał:

Prawda, ogórki najgorsze

Albo fasola, rwiesz, rwiesz a w wiaderku nie przybywa 

a jagody?

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Panie Przemysławie nic specjalnego nie widzę, 34500 łon był ceniony 

Przecież tam więcy wajchów jak u mnie w renacie

Opublikowano

I w ten sposób odkryłeś w sobie żyłkę handlarza i biznesmena😁

Widzisz jak Cię matka naprowadziła?

Opublikowano

mi też sie nie nudziło.........

3 minuty temu, Agrest napisał:

Nooooooooo.....

Najczęściej od braci kupowałem🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Ja 91, kolega 92, wiem że teraz w Rolmie w woli wiśniowej Zetory sprzedaje😀 

No mają teraz tam tego sprzętu przez 10 lat sporo się zmieniło plac się rozrósł 

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

sadziliśmy po 3-4 ha tytoniu ręcznie, zanim udało się kupić sadzarkę do ciągnika na 2 rządki.

Buraki,toć to wyjdą korzeniuchy😁  

31 minut temu, Agrest napisał:

To ostatnie słowo może      ,,naprawiła""?😉

sadziliśmy po 3-4 ha tytoniu ręcznie, zanim udało się kupić sadzarkę do ciągnika na 2 rządki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v