Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ursus932 - czemu niby podłe ? Na żartach się nie znasz?  A jakbyś nie był zmęczony to co ?

@stempos1980 - o co z tym wyciętym lasem chodzi?

@soltys48 - do Wieprza to ja mam jakieś 9 km w najprostszej linii. To taka umowna granica pomiędzy mną a Zetorkiem :D

Opublikowano

Czym moze różnić się ten rozdzielacz https://sklep.pom.com.pl/czesci-do-maszyn-rolniczych/992-rozdzielacz-hydrauliczny-zetor-oryginal-major-80-935474.html od tego? http://sklep.agro-pol.com.pl/?958,rozdzielacz-hydrauliki-934486

Opublikowano
10 godzin temu, sebe1033 napisał:

ładnie pasuje 😄, a jak to Ty  porozbierał że się pogubiłeś ?

A co do krajzegi jak wałek w normalnym wymiarze 25, 30 , 35 przeskok co 5 mm to powieneś dobrać oprawy z łożyskami zresztą poszukaj na necie po średnicy wałka .

Ale jak te co są luzu nie ma to zostaw tylko nasmaruj , 50 m3 drewna to co tak dużo ? W maszynach łożyska ile czasu chodzą i chodzą weź taki kombajn , @bratrolnika może dobre namiary dał od czego te obudowy .

A co do blatu to blaszany mi się nie widzi przy tej średnicy tarczy bo jest duża i potrafi się na boki wyginać a wtedy o co zahaczy o blachę a tak sobie w deskach sama podpiłuje .

Ja to bym sie zastanowił nad kołem pasowym , u mnie ojciec przerobił na paski klinowe i silnik przyczepiony do ramy krajzegi , silnik 7,5 KW 

Co do rozrusznika to nie przyjrzałem się dobrze jak rozbierałem. Rozkręcam i czuję z bitą mi na nogę spadło. Dobrze, że pod dotyk stół nie pojechali bo bym pomyślał, że coś może że stołu zsunalem tylko :)

A co do krajzegi - czy 50m to dużo? Jak się za młodu stali przy tej pile, to wydawało się całkiem dużo 😃 do tego jeszcze dla dziadków drzewo, dla ciotki itd. Czyli pewnie więcej wychodziło tego cięcia, ale ciężko mi określić dokładnie ile. Wymienić chciałem, jak już mam wszystko na wierzchu tak przy okazji.

Co do blatu, to myślałem, że dam po prostu większą szparę z boku, ale może faktycznie trzebaby było zrobić wstawkę z drzewa. 

Na paski? Panie ile to przerabiania, samo zdejmowanie szajby już mnie przeraża :)

10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Metalowy blat w takiej pile to oczywiście gdzie tarcza musi być wstawka z drewna, textolitu itp

A jaka powinna być szpara w koło piły?

10 godzin temu, Partyzant85 napisał:

Przy paskach koniecznie wyłącznik awaryjny. Przy pasie transmisyjnym w razie jakiejkolwiek hecy zrzuca pas a przy paskach klinowych to różnie bywa.

Z tego co pamiętam, to nigdy nie zrzuciło pasa, tylko się ślizgał. W ogóle można przy sobie zrobić osłonę, żeby ją całą zasłonić? Chodzi mi przy krajzedze. Przy silniku byłaby odkryta. Czy powinna być przy krajzedze odkryta właśnie żeby mogło sobie zrzucić pas? Czy raczej jak to by wrogami przy takich ruchomych częściach - musi być zakryta?

Opublikowano
19 godzin temu, Bananek napisał:

też nie lubię taki dni, że nie ma co ze sobą zrobić i się na siłę robotę wymyśla.

Umknał mi wczoraj Twój post. Jeszcze jak jest jakaś konkretna robota, to można robić, ale tak to dramat. Pojechałem w końcu po polu trochę polazilem i zawinalem się do mieszkania. Jak zasnąłem chyba koło 18, tak do prawie 6 rano jak zabity :)

3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Szpara taka żeby żadne drobne kawałeczki nie klinowały piły jak by wpadły między stół a tarcze piły

W teorii to tyle to ja wiem. Chodzi mi bardziej jak to na praktykę przełożyc?

Opublikowano

Co do krajzegi to zrób blat drewniany bo mniej zabawy niż z blachą 3ką. Tylko do stolarza przepuścić je na grubościówce na jednakową grubość. Koło najprościej zdjąć kątówką no chyba że potrzebne to co innego. W swojej założyłem koło pasowe na dwa paski A i jest pod blatem

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Na paski? Panie ile to przerabiania, samo zdejmowanie szajby już mnie przeraża :)

to jak chciałeś łożysko wymienić jak koła pasowego nie ściągniesz 🤨

A co do pasków jak pas dobrze chodzi to i zostaw , a muszę poszukać patentu sąsiada ma w dmuchawie koło gładkie na pas płaski i na to założone 3 paski tak bo koło silnika jest na 3 paski .

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Duże obroty są potrzebne do cięcia wzdłużnego a do cięcia w poprzek już nie muszą być  tak wysokie obroty.Nie kazda piła jest przystosowana do wysokich obrotów

Nie każda piła się nadaje do cięcia wzdłużnego, a ta do wzdłużnego słabo tnie w poprzek. Jest różnica w wielkości i geometrii zębów. Ja mam pile globus do cięcia poprzecznego i do opału wystarcza. Deski rzadko robię, listewkę czasem się utnie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jacek3773 napisał:

Co do krajzegi to zrób blat drewniany bo mniej zabawy niż z blachą 3ką. Tylko do stolarza przepuścić je na grubościówce na jednakową grubość. Koło najprościej zdjąć kątówką no chyba że potrzebne to co innego. W swojej założyłem koło pasowe na dwa paski A i jest pod blatem

Trochę zabawy nie stanowi problemu. I tu i tu muszę trochę materiału kupić (tzn sama blachę mam), także jeszcze muszę przemyśleć. A i zależy mi żeby to już było na wieki.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Blachę odradzam, bo głośna i wpada w wibracje, drewno lepiej tłumi. Tak jak pisałem, płyta szalunkowa albo OSB obite blacha ocynkowana i masz na 20 lat spokój aż stelaż szlag trafi. A jak pociągnięć całość jakimś impregnatem to cię przeżyje. Poza tym blat drewniany będzie lżejszy. 

Ja mam małą krajzege na kółkach, która mogę sam ciągać po podwórku, silnik 2,2kW trójfazowy, na dwa paski SPA 13mm i do cięcia gałęzi wystarcza, grubsze niż 20cm i tak tnę piła żeby nie dźwigać na blat. Blat mam z suszonego jesionu, heblowane, bo taki miałem materiał w tym roku pod ręką. Pociągnąłem lakierobejca i na parę lat wystarczy.

Opublikowano

do wzdłużnego rzadkie 4-5 zęby i przerwa,przy tym wolne obroty,do przecznego cięcia gęsty ząb i wysokie obroty,by nie złapało kęsa tylko troszeczkę na ząb i z łap ci nie wyrwało. Szpara musi byś bo jak na krazie piła zagrzeje się ,to po wyjściu z klocka faluje Rób z blachy,plus wałki jak do wzdłużnego,po jednym na końcu blatu i po jednym akurat przed jak i za piłą. Do przecznego przykręcisz na wierzch na dwa wałki takie płaskowniki by klocek wałka nie dotykał

Opublikowano
12 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

Skoro rozmowa o krajzegach w mojej starej po dziadku jest walek o śr 40mm pod tarcze.Dzisiaj nie ma w sprzedaży tarcz z takim otworem .I tu jest problem czy dało by sie powiększyć i czym otwór np z 35 mm na 40mm?

Kiedyś na allegro była firma która sprzedawała tarcze marki Gator, i oni dorabiali otwór jaki chciałeś 

11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Duże obroty są potrzebne do cięcia wzdłużnego a do cięcia w poprzek już nie muszą być  tak wysokie obroty.Nie kazda piła jest przystosowana do wysokich obrotów

To nie o obroty chodzi, a o prędkość liniową tarczy.

14 minut temu, jahooo napisał:

Ja mam małą krajzege na kółkach, która mogę sam ciągać po podwórku, silnik 2,2kW trójfazowy, na dwa paski SPA 13mm i do cięcia gałęzi wystarcza, grubsze niż 20cm i tak tnę piła żeby nie dźwigać na blat.

Mam i ja taką, tnę nią wszystko co się da, na całą zimę. Jak nie chce się przeciąć na raz to przecinam na dwa i też daje radę 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Nie każda piła się nadaje do cięcia wzdłużnego, a ta do wzdłużnego słabo tnie w poprzek. Jest różnica w wielkości i geometrii zębów. Ja mam pile globus do cięcia poprzecznego i do opału wystarcza. Deski rzadko robię, listewkę czasem się utnie.

Przecież globus robi dobre, jak robiłem na stolarni to tylko glubus lub ewentualnie czeska faba , jakieś włoskie gówno nie sprawdziło się 

Koledzy  kiedyś cieli bale a w środku był hak od starych wrót, przecieli to  to globus tylko do delikatnego ostrzeżenie 

Opublikowano
13 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

Skoro rozmowa o krajzegach w mojej starej po dziadku jest walek o śr 40mm pod tarcze.Dzisiaj nie ma w sprzedaży tarcz z takim otworem .I tu jest problem czy dało by sie powiększyć i czym otwór np z 35 mm na 40mm?

Ja wierciłem otwór w tarczy wiertłem stożkowym 

Opublikowano
13 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

https://alfatools.pl/do-ciecia-poprzecznego-kb/5539-pila-tarczowa-zwykla-dnpda-630x40x40-84z-kb-globus.html

https://trak24.com.pl/pila-tarczowa-Globus-630x40x4,0-8x5z-WA-gorzow

a jednak są !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v