Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMG_20201003_085752472_copy_768x1024.jpg

ładnie pasuje 😄, a jak to Ty  porozbierał że się pogubiłeś ?

A co do krajzegi jak wałek w normalnym wymiarze 25, 30 , 35 przeskok co 5 mm to powieneś dobrać oprawy z łożyskami zresztą poszukaj na necie po średnicy wałka .

Ale jak te co są luzu nie ma to zostaw tylko nasmaruj , 50 m3 drewna to co tak dużo ? W maszynach łożyska ile czasu chodzą i chodzą weź taki kombajn , @bratrolnika może dobre namiary dał od czego te obudowy .

A co do blatu to blaszany mi się nie widzi przy tej średnicy tarczy bo jest duża i potrafi się na boki wyginać a wtedy o co zahaczy o blachę a tak sobie w deskach sama podpiłuje .

Ja to bym sie zastanowił nad kołem pasowym , u mnie ojciec przerobił na paski klinowe i silnik przyczepiony do ramy krajzegi , silnik 7,5 KW 

Opublikowano

Metalowy blat w takiej pile to oczywiście gdzie tarcza musi być wstawka z drewna, textolitu itp

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, sebe1033 napisał:

Ja to bym sie zastanowił nad kołem pasowym , u mnie ojciec przerobił na paski klinowe i silnik przyczepiony do ramy krajzegi , silnik 7,5 KW 

Przy paskach koniecznie wyłącznik awaryjny. Przy pasie transmisyjnym w razie jakiejkolwiek hecy zrzuca pas a przy paskach klinowych to różnie bywa.

9 godzin temu, bratrolnika napisał:

Blat jak najniżej się da, żeby jak najwięcej pily wystawalo

A no właśnie nie do końca. Jak najwyżej się da żeby jak najwięcej zębów pobierało materiał.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

nie potrzebny wyłącznik awaryjny mam paski 13 mm szerokie jak dobrze pamiętam 2 sztuki , ale silnik nie jest fest naciągnięty do tego ma podstawę na zawiasie że silnik dociąża -robi za obciążnik naciagający paski (ale jest naciągnięty lekko śrubą na której ma luz) .

Czyli jak się zablokuje tarcza paski stają tylko dym idzie 😀

12 minut temu, Partyzant85 napisał:

A no właśnie nie do końca. Jak najwyżej się da żeby jak najwięcej zębów pobierało materiał.

Znaczy żeby tarcza jak najmniej wystawała ?

Opublikowano
6 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Skoro rozmowa o krajzegach w mojej starej po dziadku jest walek o śr 40mm pod tarcze.Dzisiaj nie ma w sprzedaży tarcz z takim otworem .I tu jest problem czy dało by sie powiększyć i czym otwór np z 35 mm na 40mm?

Prędzej przetoczysz wałek na 35mm

Opublikowano (edytowane)

@krzysiek1979 - to już lepiej wałek zrobić na typowy wymiar - plus te dwie podkładki dociskowe duże.

8 minut temu, sebe1033 napisał:

Znaczy żeby tarcza jak najmniej wystawała ?

Żeby jak najwięcej zębów było w ciętym materiale. Najlepiej to albo piła regulowana albo stół. Przy tarczy 60 cm jak przecinasz deskę 3/4 cala to 2-4 zęby ci tylko pracują w drewnie. Potrafi ładnie odbić a jak trafi na sęka to robi z niego pocisk.  Ja się wyleczyłem z cięcia cienkiego materiału na opał  na krajzedze dużą piłą. Kupiłem marketowego einhella z regulacją wysokości i tyle. Mocy niewiele ale nadrabia szybkością cięcia.

@Bananek i jak ty to wycentrowałeś?

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
6 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Skoro rozmowa o krajzegach w mojej starej po dziadku jest walek o śr 40mm pod tarcze.Dzisiaj nie ma w sprzedaży tarcz z takim otworem .I tu jest problem czy dało by sie powiększyć i czym otwór np z 35 mm na 40mm?

https://trak24.com.pl/pila-tarczowa-Globus-630x40x3,5-84z-KB-gorzow

https://trak24.com.pl/pila-tarczowa-Globus-630x40x3,5-8x5z-WA-gorzow

Lepiej poszukaj na necie  , albo na zamówienie w sklepie u siebie na miejscu , Swoją drog aciekawe jak ta druga sie sprawuje , mam na grubym zębie 5 zębów 6 jakby wycięty-przerwa większa 

A tak swoją drogą te krajzegi to chyba po 100 lat wytrzymają tatowe czy dziadkowe to jeszcze na 3-4 pokolenia starczą 😄

• Like 1
Opublikowano
Partyzant85 napisał:

@Bananek i jak ty to wycentrowałeś?

przecież tarcza ma otwór po środku. wystarczy go powiększyć na wiertarce stołowej. minimalne bicie może i jest, ale pasuje idealnie.

Opublikowano (edytowane)

Taką dużą tarcze globusa mam do ciecia wzdłużnego kilka lat temu dałem 500zł .A do cięcia szpargołów mniejszej nie ma gdzie kupić w lokalnych sklepach brak .Z przetoczeniem tez nie tak prosto bo tam gwint pod nakretke też ma śr 40mm i w sumie całe przeróbki by kosztowały co nowy walek .

Tylko znajdz taką wiertarke żeby podeszła wieksza tarcza 

Edytowane przez krzysiek1979
Opublikowano

To ile tokarze sobie życzę u was za godzinę pracy? Taka pierdółka nawet z nacięciem nowego gwintu i dorobieniem nowej nakrętki to maksymalnie 2 godziny pracy - 150 to maks za taką usługę.

@Bananek - no niby jest. Znaczy na pewno jest i jest to fakt autentyczny ale nawet taki garażowy druciarz  jak ja bym się nie odważył ciąć taką piłą na wysokich obrotach.

Opublikowano
10 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Taką dużą tarcze globusa mam do ciecia wzdłużnego kilka lat temu dałem 500zł .A do cięcia szpargołów mniejszej nie ma gdzie kupić w lokalnych sklepach brak .Z przetoczeniem tez nie tak prosto bo tam gwint pod nakretke też ma śr 40mm i w sumie całe przeróbki by kosztowały co nowy walek .

Tylko znajdz taką wiertarke żeby podeszła wieksza tarcza 

W castoramie jest bardzo duży wybór pił tarczowych i pierścieni na wałek .

Opublikowano

Jak się w jakiejś Koziej Wólce Wąskotorowej mieszka to i rzeki się nie ma :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v