Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

szybko czytałem tzn CAVa przejli ale nazwę zostawili jak było .

A jeszcze czasem się spotykam ale w hydraulice z nazwą BOSCH REXROTH  albo REXROTH tylko, a to znowu co za firma ?

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Pewnie że mam, ale nie chińczyk 

20200422_155243.jpg

Tak patrzę na to zdjęcie i przypomniałem jak znajomy parę lat do tyłu tak dzieciakowi kazał docisnąć blache A sam spawał od spodu. Idiota dziecku stope poparzył 😕

Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

Tak patrzę na to zdjęcie i przypomniałem jak znajomy parę lat do tyłu tak dzieciakowi kazał docisnąć blache A sam spawał od spodu. Idiota dziecku stope poparzył 😕

Młody tylko spawy odbija, ma okulary ochronne, a spawy już są zimne, lubi to, zawsze pyta czy może. 

Moje smyki poki co za małe do pomocy.

• Like 1
Opublikowano

Chyba nie ma dzieciaka który tego nie lubi, też to kiedyś za młodu chętnie czyniłem. Drugą czynnością którą również bardzo lubiłem było prostowanie gwoździ. 

Opublikowano

@bratrolnika nawet przez myśl mi się przeszło i nic nie mówię że twój dzieciak sobie krzywdę zrobi . tylko tak mi się skojarzyło po tym zdjęciu

Opublikowano

Życie jest nieprzewidywalne, parę lat temu w niedalekiej miejscowości rolnik przejechał swoje dziecko ładowarką, przy dzieciach trzeba mieć oczy dookoła głowy. Teraz jak jest ciepło i biegają po dworze, to jak spawam to zawsze staje tak żeby zasłonić łuk żeby w razie czego oczu nie naswietlily, bo czasem zaglądają do mnie 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Życie jest nieprzewidywalne, parę lat temu w niedalekiej miejscowości rolnik przejechał swoje dziecko ładowarką, przy dzieciach trzeba mieć oczy dookoła głowy. Teraz jak jest ciepło i biegają po dworze, to jak spawam to zawsze staje tak żeby zasłonić łuk żeby w razie czego oczu nie naswietlily, bo czasem zaglądają do ....

Jak to mówią  wychowanie  dzieci  jest  to prosta  sprawa-póki  się  ich nie  ma...

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

bardzo lubiłem było prostowanie gwoździ. 

dziwne upodobania 😋

Aż przypomniała rodzinna opowiastka prawdziwa :

Dziadek w drugiej wsi miał siostrę i jej wnuki -dwaj chłopacy lat 5-7 około przychodzili w odwiedziny bo sami mieli tylko dom i ogród a u nas gospodarstwo z ciągnikami i zwierzętami . Ale jak to rozrabiaki cały czas się kłucili szczególnie przy podjeżdzaniu ciągnikiem . Aż w końcu dziadek nie wytrzymał i dał im wiadro gwoździ do prostowania 😮

jeden nie wytrzymał i po godzinie uciekł i nigdy więcej nie przyszedł 😆😮, drugi siedział do wieczora aż dziadek sobie przypomniał i zdziwił się że tyle czasu siedzi i prostuje te gwoździe 😃 , ten przychodził cały czas później

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Życie jest nieprzewidywalne, parę lat temu w niedalekiej miejscowości rolnik przejechał swoje dziecko ładowarką, przy dzieciach trzeba mieć oczy dookoła głowy. Teraz jak jest ciepło i biegają po dworze, to jak spawam to zawsze staje tak żeby zasłonić łuk żeby w razie czego oczu nie naswietlily, bo czasem zaglądają do mnie 

Na Skowrodzie  chłopak przejechał 2letnie dziecko ciągnikiem. Matka dzieciaka jest z mojej wioski. 

Opublikowano

Dziś nikt już gwoździ nie prostuje ale w tedy było to na porządku dziennym. A zajęcie było bardzo absorbujące i czasami dość trudne. Sporo mnie to nauczyło o metalu. 

Opublikowano (edytowane)

Ja też bardzo lubilem gwoździe prostować☺ jak się źle go położyło i uderzyłem młotkiem to palce szczypały 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano

Chyba pierwszą maszynką usprawnieniem jakie uczyniłem sam własnoręcznie była maszyna do łupania orzechów, przed wycięciem sadu było ich sporo. Babcia nimi handlowała tylko to łupanie doprowadzało wprost do szewskiej pasji. Maszyna prymitywna dwie deski zawias i gwóźdź łupała zawsze idealnie tak że "serce" zostawało w całości. 

Opublikowano

Najpierw trzeba ustalić czy śrub aby nie przeciągasz, teraz są "sprężynki" więc uszkodzony gwint żadnym problemem nie jest. 

Wychodzi na to że tylko ja jestem burżujem i wyrzucam krzywe gwoździe oO

• Like 1
Opublikowano

Sprawdź dla pewności klucz 100Nm to sila 10kg na ramieniu 1m. Taka legalizacja klucza w domu;) Śruby przed kręceniem delikatnie smaruj, ja jeszcze kalibruje gwinty w bloku gwintownikiem. 

Jeśli jesteś pewny że to nie twoja wina widocznie ktoś przed tobą je ładnie poprzekręcał;)

Opublikowano

ze śrubą pomiędzy 1 a 2 cylindrem jaja były przy wykręcaniu, także już się szykowałem na jakąś przygodę. w kolejności dokręcania to od 5 śruby już się zaczyna. Kumpel mózg od ciągników proponuje to zaszpilkować, bo te śruby strasznie mało łapią tego gwintu na jakieś 4cm gwintu to widać po śrubie że łapie jakieś półtora centymetra

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v