Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, kontenovy napisał:

na robieniu po dziadkowemu za wiele by się nie dorobiły przy twoim boku a takim pięknym nowoczesnym , zaradnym i bogatym to na kasie zależy a jak chłop mało zaradny to wiadomo że lepiej żeby był samotny anieli ciągnął kogoś na takie same dno na jakim się znajduje, także piękne i bogate ,zaradne  tylko dla takich samych mężczyzn a biedne dla biednych , przeciwieństwa się nie przyciągają w kontekście kiepskiego chłopa i fajnej kobity , odwrotnie to owszem bo chłop babę zarówno swoim jak i wspólnie wypracowanym wyciągnie na ludzi i sprawi że ta rozkwitnie u jego boku a w odwrotną stronę to nie działa , kobiety byle jakich mężczyzn nie tylko nie chcą bo i wiedzą że na ludzi ich nie wyprowadzą,  ot np. małżeństwo moich rodziców

kilka lat temu raz znajomego 5720 na łąki z owijarką jechałem to niby fajnie , wygodnie ,itp , raz czyściłem jaguara 870kę dla znajomego to syn jego mówi idź john deera odpal (6195R)  to też strach , nie wiadomo czy ze sprzęgłem trzeba czy bez , czy na luz trzeba jakoś wyrzucić czy na parkingu zostawić itp itd , strach jak cholera ,dla kogoś kto przywykł bo pracuje na tym u kogoś lub komuś kto ma to na własność i tym robi to codzienność rutyna a dla kogoś kto nie jeździ tym na co dzień i nie ma tego to straszny problem i stres , czasem jcb ładowarkami jego jeździłem bo na pole lub z powrotem trzeba było zaprowadzić , starszą to jeszcze jeszcze jako tako bo to wrak i mechaniczna konstrukcja ale nowszej to też strach dotykać 

I co to da robienie po dziadkowemu? Odnośnie jazdy , jak miałem egzamin na T był john 5055e zapaliłem , daje bieg nie jedzie co jest. Już nie wiem jaką kolejność bieg czy rewers. W lipcu jak pracowałem zjeżdrzałem z pola bmw szukam wstecznego. Myślę to pewnie jak w volkswagenie wcisnąć lewarek ale nie jak w polu podciągnąć. Dzwonię do znajomej dopiero mówi co i jak.

3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Współczuję temu psu targać 20 metrów łańcucha🤐

Ale wtedy przepisowo

29 minut temu, slawek74 napisał:

ja bym wolał gdzieś z kobieto a nie z tym żelastwem 😀😁

Jak to się mówi jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Morion napisał:

To pierwsze ostrzenie? Takiego kamienia to nawet w rekach nie miałem. Czasochłonne pewnie.

Nóż ma byc nie tylko ostry, ale żeby się dobrze czyścił, nie może być zadzior i wgłębień. Poza tym nagrzewanie powierzchni za pomocą szlifierki powoduje jej powierzchniowe rozhartowanie. Nie bez powodu lepsza jest kosa naostrzona na "toczaku" niż na szliiferce.

Dobrze naostrzona katana postawiona w strumieniu , przecinała w poprzek włos płynący na powierzchni wody.

Kiedyś się bawiłem w wykonanie takiego miecza, ale trudno o dobry materiał, mistrzowie sami wytapiali stal i cały proces był objęty ścisłą tajemnicą.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

@jahooo mnie w gastronomiku uczyli żeby noży nie myć ciepłą wodą bo się rozhartowują a co dopiero szlifierka 

Opublikowano
1 minutę temu, szczypka napisał:

@jahooo mnie w gastronomiku uczyli żeby noży nie myć ciepłą wodą bo się rozhartowują a co dopiero szlifierka 

powszechnie wiadomo, że noży nie zanurza się w wodzie o temperaturze wyższej niż ciepłota ciała, ale wiedza z dziedziny fizyki i chemii niestety w społeczeństwie kuleje

Opublikowano

@szczypka Qurła. Drogo to za mało powiedziane :o Ale jeśli ktoś z tego żyje to pewnie i zainwestuje w takie cuś.

U mnie w domu są zwykłe noże więc mogę sobie pozwolić na ich "psucie" metodą garażową

Ale skoro już o tym mowa to moze wiecie jak zabezpieczyć całą głownię przed korozją? Kiedyś na YT oglądałem renowacje nozy i gość po oszlifowaniu je czymś malował, jakby mlekiem hmm

Opublikowano

odpowiednia stal to początek sukcesu kiedyś lubiłem ostrzyć noże nawet dwa noże tego samego producenta z innych parti różniły się od siebie pracowałem trochę w zakładzie mięsnym a z tym o ciepłej wodzie to powiedzcie kobietom czasem można x razy tłumaczyć a patrzysz za jakiś czas a noże w zmywarce 😁

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Morion napisał:

@szczypka Qurła. Drogo to za mało powiedziane :o Ale jeśli ktoś z tego żyje to pewnie i zainwestuje w takie cuś.

U mnie w domu są zwykłe noże więc mogę sobie pozwolić na ich "psucie" metodą garażową

Ale skoro już o tym mowa to moze wiecie jak zabezpieczyć całą głownię przed korozją? Kiedyś na YT oglądałem renowacje nozy i gość po oszlifowaniu je czymś malował, jakby mlekiem hmm

Ja mam styczność z produkcja noży

Są polerowane szczotkami z trawy morskiej mają połysk i nierdzewieja w zmywarce

Opublikowano (edytowane)

Polerowanie utrudnia punktowe utlenianie i wnikanie wody, ale aby nie rdzewiały, musi być odpowiedni stop, popatrzcie na odkładnie UG i zachodniego pługa, nawet na te krajowe kopie odkładni - rdzewieją znacznie wolniej niż te z gównolitu do naszych UG.

Zrób sobie z takiej odkładni nóż, to zardzewieje, jak na niego pochuchasz

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

Skoro na różne tematy to i ja się zapytam. Kombajn  Fortschritt  514 silnik perkins turbo 150 km w żniwa  grzał się, zamierzam wymienić chłodnice bo pewno zakamieniona  i przy  okazji warto by oba termostaty wywalić ? Czy lepiej te termostaty zostawić.

Opublikowano

Ja bym zostawił. Może lepiej poszukać przyczyny grzania się?  

Opublikowano
4 minuty temu, jan34533 napisał:

Skoro na różne tematy to i ja się zapytam. Kombajn  Fortschritt  514 silnik perkins turbo 150 km w żniwa  grzał się, zamierzam wymienić chłodnice bo pewno zakamieniona  i przy  okazji warto by oba termostaty wywalić ? Czy lepiej te termostaty zostawić.

jak nie cieknie to po co wymieniać jak zakamieniona to wlej octu albo kwasu mlekowego 

Opublikowano
3 minuty temu, jan34533 napisał:

Termostaty sprawdzić w kubełku termometrem i zostawić. Sprawdzić, czy wtryski nie leją, kompresję, czy pierścienie nie siedzą zapieczone (próba na sucho i z olejem) , kąt wtrysku, stan pompy wody i paska. Zawory prawidłowo ustawione ?

Chłodnica pewnie zabita syfem - zdemontować, na stół i przejrzeć. Jak się myje chłodnicę, to od silnika na zewnątrz, dmucha tak samo, a nam takich, co dmuchaja z zewnątrz i wbijają syf do środka. Mówię tu o myciu z wierzchu.

Opublikowano
jan34533 napisał:

Chłodnice czyścisz sprężonym powietrzem?

Opublikowano
szczypka napisał:

To chyba zapomnieli że podstawowym zabiegiem w zakładach mięsnych jest wyparzanie noży w sterylizatorze gdzie ma być min 80 °C. Faktycznie po tym noże się tempią. W zakładach spożywczych najczęściej używa się Dicka, chyba najlepszy kompromis między ceną a jakością(Nóż do wykrawania 32pln), a Victorinox(60pln) jest najlepszy i najdroższy. Generalnie są trzy rodzaje twardości noża i jak dobry operator i nie jeździ za mocno po kościach i umie ostrzyć to jeden nóż ma do roku czasu. Zawsze we wszystkich firmach co robiłem były zadymy między tymi co ostrzą a użytkownikami. Najlepiej jak ten sam ostrzy i kroi ale tam gdzie jest 400 ludzi z nożami na hali to niewykonalne.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To chyba zapomnieli że podstawowym zabiegiem w zakładach mięsnych jest wyparzanie noży w sterylizatorze gdzie ma być min 80 °C. Faktycznie po tym noże się tempią. W zakładach spożywczych najczęściej używa się Dicka, chyba najlepszy kompromis między ceną a jakością(Nóż do wykrawania 32pln), a Victorinox(60pln) jest najlepszy i najdroższy. Generalnie są trzy rodzaje twardości noża i jak dobry operator i nie jeździ za mocno po kościach i umie ostrzyć to jeden nóż ma do roku czasu. Zawsze we wszystkich firmach co robiłem były zadymy między tymi co ostrzą a użytkownikami. Najlepiej jak ten sam ostrzy i kroi ale tam gdzie jest 400 ludzi z nożami na hali to niewykonalne.

Powinno byc tak kazdy swoj noz stalka,,proca" i po problemie

Dicka 5 tzw trybowniki do rozbioru ok ale w kuchni juz nie koniecznie

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

Ogólnie to po ostrzeniu mycie i sterylizacja, która tępi noż. Wtedy można przygładzić na stalce, której nie można używać, bo ją też trzeba sterylizować. Noże trzeba wymieniać co 2 godziny. Porąbane to wszystko jest z tymi przepisami.

Opublikowano
2 godziny temu, farmtrac8244 napisał:

I co to da robienie po dziadkowemu?

no właśnie nic 

3 godziny temu, soltys48 napisał:

Znajoma też sie tym zajmuje gdybyś potrzebował

ale pneumatyczne naprawia czy tylko tapiceruje?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ogólnie to po ostrzeniu mycie i sterylizacja, która tępi noż. Wtedy można przygładzić na stalce, której nie można używać, bo ją też trzeba sterylizować. Noże trzeba wymieniać co 2 godziny. Porąbane to wszystko jest z tymi przepisami.

No u mnie graty do klatki i steralizacja wszystkiego-fakt tego pilnowali

Edytowane przez Baks00
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v