Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, czesio200 napisał:

duży problem mają diagności, żeby zmienić dane w dowodzie rej przyczepy rolniczej? Jest ciężarowo rolnicza jest symbol jak trzeba tylko ładowność jest zła i dmc.

To ile ma w dowodzie a ile według symbolu?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Tak nie do końca, jest wiele maszyn w których uzyskuje się coraz większą precyzję i wydajność co przekłada się na koszt uzyskania plonu.... Zasiej rzepak nowoczesnym siewnikiem punktowym a poznaniakiem, rozsiej nawozy nowoczesnym rozsiewaczem z gps i zmienną dawką  a rozsiej lejkiem... Na 5 czy 10ha to głupota ale jak ktoś ma 200, 500 czy 1000ha to już daje odczuwalne zyski. Rekordzista NH 10.90 zebrał średnio 100ton ziarna na godzinę rozdrabniając przy tym słomę, ile bizonów na to potrzeba? Myślę że ok 15. Nh spalił przy tym 1.12l/ zebraną tonę ziarna, bizon spali 2 litry

powiem tak,porównujesz oko do d*py i tyle ,nie odnosisz się bezpośrednio do tego co napisałem tylko produkujesz luźne dysertacje nie związane z tym co napisałem.Napisałem wyraźnie że nowe maszyny to większa wygoda i wzrost kosztów a na plony to niema wpływu anie pisałem nic o wydajności pracy nowych większych maszyn w porównaniu do mniejszych starych.Jeśli zaorzesz połowę działki 60tką i pługiem np UG a drugą połowę nowym traktorem 150 koni i czwórką obrotową na jesieni a na wiosnę jedną połowę uprawisz 60tką i starym agregatem a drugą nowym traktorem i agregatem nowym agregatem  przy takim samym nawożeniu i opryskach to plony będą większe na tej połowie uprawionej nowym sprzętem? i o ile?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, witejus napisał:

powiem tak,porównujesz oko do d*py i tyle

Poradlisz UG, nie przykryjesz dobrze resztek pożniwnych i już masz większą presję chorób i szkodników. Siejesz kukurydzę na ziarno? Powodzenia z orką trójką Grudziądzką 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
3 minuty temu, czesio200 napisał:

Dmc w dowodzie 3.5t a powinno byc ponad 6t. Symbol d46.

Papier od innej przyczepy masz i dlatego taki cyrk. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, pawel885 napisał:

Poradlisz UG, nie przykryjesz dobrze resztek pożniwnych

jak zaczynałem przygodę z kukurydzą radliłem ,jak to ładnie określiłeś UG i 3p ze cztery lata i z 1/5 słomy została na wierzchu a obok orane było nowym JD i nowym V&N gdzie trudno było stwierdzić że tam była kukurydza tak było wszystko przykryte i jakoś nie było różnicy w wydajności z ha i chorób też nie było widać a nawet omacnica raz bardziej zaatakowała u sąsiada jak u mnie.Teraz od pięciu lat orzę 110 konnym traktorem ,pługiem obrotowym Kv ,nawożenie takie samo i plony podobne bo też dużo zależy od pogody.A jeśli sieją wprost w ściernisko niczym nie ruszane to jak z tą presją chorób?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

jak zaczynałem przygodę z kukurydzą radliłem ,jak to ładnie określiłeś UG i 3p ze cztery lata i z 1/5 słomy została na wierzchu a obok orane było nowym JD i nowym V&N gdzie trudno było stwierdzić że tam była kukurydza tak było wszystko przykryte i jakoś nie było różnicy w wydajności z ha i chorób też nie było widać a nawet omacnica raz bardziej zaatakowała u sąsiada jak u mnie.Teraz od pięciu lat orzę 110 konnym traktorem ,pługiem obrotowym Kv ,nawożenie takie samo i plony podobne bo też dużo zależy od pogody

Orka po kukurydzy plugiem ug. Kukurydza w mojej galerii. Talerzowane tolmetem.

20201005_133825.jpg

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v