Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Taka tak, już jeden u nas był taki mądry. 

Sztuki stały parę obór dalej, ten paszporty pochował i myślał że palenie głupa coś da, no i dało, obcieli z dopłat i tyle. 

👍😜

Opublikowano

Andrzej może i nie. 

ale dużo drobnych z 2 czy 3ka dzieci już tak. 

tam w tej chwili pewnie więcej socjal przynosi na czysto jak gospodarki. 

Opublikowano
hubertuss napisał:

No bo na tamtego donos mieli albo im już podpadł wcześniej. A cielaki na sznurku nie przeszkadzały bo to u kopo innego. Na kogo donosu nie mieli. Jak jest donos to robią dokładniej bo się o robotę boja. Zresztą na kontrole różni ludzie jadą i różnych ludzi kontrolują. 

pracujesz tam 🤔🙈

Opublikowano (edytowane)

@slawek74 Nie pracuje ale życie znam. Kumpel mi kiedyś opowiadał jak bar prowadził i jak sanepid przychodził. Ciotka w sanepidzie pracowała i opowiadała jak z drugiej strony to wyglądało. Jak ktoś był człowiekiem to i oni byli ludźmi. I nie chodziło wcale o łapówki. Przychodzili do kumpla. Mandacik zawsze jakiś był, żeby było, ze kontrola coś wykazała. Kumpel grzecznie przyjmował i cieszył się, że bardziej nie grzebią i wszyscy szczęśliwi. Oni mieli wyniki a kumpel za parę stówek spokój na cały rok. I żeby nie było ciotka i kumpel to dwa rózne sanepidy.

To samo jest z kontrolami policyjnymi czy innymi choćby z agencji arimr. Sąsiad kilka lat temu płyty obornikowej nie miał. Gnojówka lała się do mnie na łąkę. I co kontrola byłą i zwierzaków nie zabrali. Kazali płytę zrobić i tyle. Pośpiechu trochę było bo w żniwa robili ale zrobili.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Stwierdzenie, że mu brakuje pomyślunku to nie wyzwisko tylko stwierdzenie faktu, że życia nie ogarnia i nie rozumie

taak, akurat @Łolek to na 100% życia nie ogarnia

aż chce się zapytać czy masz jakiś dowód na to czy to tylko twoje luźne przemyślenia

Opublikowano (edytowane)

@bratrolnika No przecież widzę, że nie ogarnia skoro takich banałów nie rozumie. Jak kontrola była to Andrzej mógł pokazać bydło które mieszka u siostry na łące i tyle. Urzędnicy nie wnikali co i jak. Nawet nie musieli tych sztuk sprawdzać jak np mieli donos na brak wody w oborze. To tylko to sprawdzili. Naprawdę tego nie rozumiesz?

Urzędnicy nawet nie musieli kontrolować wszystkich sztuk i zgodności z rejestrem itd jak np mieli tylko donos na warunki hodowli tj brak dostępu do wody np. Przyszli na adres Andrzeja sprawdzili, że dostępu nie ma i nie musieli sprawdzać wszystkiego innego. Kontrola dała wynik. Nakazali wykonać dostęp do wody i poszli. A @Łolek i chyba ty też tego nie rozumiecie. Wy uważacie, że jak jest np donos na brak wody to arimr przyjeżdża i ryje całe gospodarstwo łącznie z poprawnością złożenia wniosków o dopłaty obszarowe? Serio?

A dowodem na to co pisze jest to, że u siostry nie ma bielenia obory, nie ma poideł itd. A bydło tam jest.

15 minut temu, slawek74 napisał:

moja sąsiadka pracuje w weterynarii i jeżdzi na kontrole .... i proszę mi tu nie ........ 😜 a ja przeżyłem nuż duuuużo kontroli i weterynarii i amiru

No dobra ale wszyscy kontrolujący w kraju to nie twoja sąsiadka. Ludzie są różni i różnie im się chce pracować i sprawdzać. Andrzej trzyma bydło u siostry bez poideł bez bielenia obory itd. I tyle w temacie.

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

moja sąsiadka pracuje w weterynarii i jeżdzi na kontrole .... i proszę mi tu nie ........ 😜 a ja przeżyłem nuż duuuużo kontroli i weterynarii i amiru

Sławek ile ty masz tych sąsiadów? 😛

Opublikowano

Ale żeby nie chcieć mieć poidła to już naprawdę nie rozumiem. 

To nie są kosmiczne pieniądze, to grosze kosztuje. 

Mam taką sąsiadkę co zaraz będzie 30 lat jak wiadrami poi i deski na żłoby kupuje. 

Teraz powiedzcie ile czasu straciła żeby to ogarnąć. 

Mi by się nawet nie chciało z czystego lenistwa, nawet jak trzeba było nalać wody do wanny to był już kłopot. 

Trzeba było stać i pilnować, i często myć wannę, a nawet zmieniać wodę. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, hubertuss napisał:

@slawek74 gdzie ja pisze że nie sprawdza wszystkich sztuk?

@bratrolnika A gdzie ja go wyzwałem? Stwierdzenie, że mu brakuje pomyślunku to nie wyzwisko tylko stwierdzenie faktu, że życia nie ogarnia i nie rozumie.

Zaprawdę powiadam wam jedyny oświecony w tym temacie się objawił 

Na siłę prubujesz coś nam udowodnić 

Poprostu nikt mu nie chciał do tej pory zaszkodzic przy kontroli mają dane o ilości i wieku zwierząt wystarczy że zerknie na powierznie obory i wszystko jasne a  na pastwisku jeśli przebywają cały czas musi być wiata żeby miały schronienie itp,

Ci ludzie w kontroli to wbrew pozorom nie są debile, a ja nie muszę i nie chce nic nikomu  udowadniać w przeciwieństwie do ciebie ktoś kto cokolwiek hoduje i miał kontrolę wie o czym mowa 

Pozdrawiam bez odbioru🙋‍♂️

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

@Karol6130 Ludzie w starych budynkach jak u Andrzeja tego nie rozbiją. Dobrze, że zimy teraz lekkie. Bo daj - 20 parę dni i to Andrzejowi zamarznie. U siostry to już w ogóle rozumiem, ze nie chce rur ciągnąc i pieniędzy inwestować. Masa jest takich rolników tylko z nazwy. Nikt ich nie rusza oni sobie żyją. Aż do czasu gdy następcy nie będzie i gospodarki zwiną. U mnie na wsi też jest koleś w miarę młody po technikum i gospodarzy jak Andrzej. I tu nawet nie chodzi o to, że ktoś dzieci nie ma. Bo wiele gospodarstw takich gdzie dzieci są upadnie bo dzieci wyjadą za lepszym życiem.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Łolek napisał:

Zaprawdę powiadam wam jedyny oświecony w tym temacie się objawił 

Na siłę prubujesz coś nam udowodnić 

Poprostu nikt mu nie chciał do tej pory zaszkodzic przy kontroli mają dane o ilości i wieku zwierząt wystarczy że zerknie na powierznie obory i wszystko jasne a  na pastwisku jeśli przebywają cały czas musi być wiata żeby miały schronienie itp,

Ci ludzie w kontroli to wbrew pozorom nie są debile, a ja nie muszę i nie chce nic nikomu  udowadniać w przeciwieństwie do ciebie ktoś kto cokolwiek hoduje i miał kontrolę wie o czym mowa 

Pozdrawiam bez odbioru🙋‍♂️

Brawo w końcu zaskoczyłeś. Ja tu piszę parę razy i tłumaczę i w końcu załapałeś. Bingo nie chcą mu zaszkodzić. Bo jak by chcieli zaszkodzić to u każdego by się coś znalazło. A tak przyszli sprawdzili to na co mieli donos tj brak wody w jego oborze np i sobie poszli.

Ja nigdzie nie pisałem, że nie mają danych czy coś. Nawet jak ktoś pisał, że ktoś pochował paszporty to odpisałem, że nie trzeba chować bo oni i tak wiedzą. A ty dopiero zaskoczyłeś brawo.

Nie pisałem, że kontrolerzy to debile. Nie wiem skąd taki wniosek u ciebie. Pisałem kilka razy, że jak ktoś jest człowiekiem to i kontrolerzy są ludźmi i podawałem przykłady. Ale ty długo zaskoczyć nie mogłeś. Ale brawo stało się lepiej późno niż wcale.

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Mi by się nawet nie chciało z czystego lenistwa, nawet jak trzeba było nalać wody do wanny to był już kłopot. 

Boś leń, a Andrzej nie 😉🙊🙊🙊

• Haha 4
Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Brawo w końcu zaskoczyłeś. Ja tu piszę parę razy i tłumaczę i w końcu załapałeś. Bingo nie chcą mu zaszkodzić. Bo jak by chcieli zaszkodzić to u każdego by się coś znalazło. A tak przyszli sprawdzili to na co mieli donos tj brak wody w jego oborze np i sobie poszli.

Ja nigdzie nie pisałem, że nie mają danych czy coś. Nawet jak ktoś pisał, że ktoś pochował paszporty to odpisałem, że nie trzeba chować bo oni i tak wiedzą. A ty dopiero zaskoczyłeś brawo.

Nie pisałem, że kontrolerzy to debile. Nie wiem skąd taki wniosek u ciebie. Pisałem kilka razy, że jak ktoś jest człowiekiem to i kontrolerzy są ludźmi i podawałem przykłady. Ale ty długo zaskoczyć nie mogłeś. Ale brawo stało się lepiej późno niż wcale.

Jak byś czytał ze zrozumieniem to w poprzednim poście napisałem że może poprostu mają szczęście, czy to nie oznacza tego samego co ze nikt im nie chce zaszkodzić 

• Haha 1
Opublikowano

ja to jestem tak leniwy ze gdybym mogl to bym nie oddychal.

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

znajomy byl 4 czy 5 weterynarzem we wsi wiec poszedl w koncu do inspekcji- prywatnie mily i do serca przyloz czlowiek jako urzednik wszyscy go przeklinali. gdy umarl mlodo to wielu sie cieszylo...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

@slawek74 gdzie ja pisze że nie sprawdza wszystkich sztuk?

@bratrolnika A gdzie ja go wyzwałem? Stwierdzenie, że mu brakuje pomyślunku to nie wyzwisko tylko stwierdzenie faktu, że życia nie ogarnia i nie rozumie.

Co Marek vel @Łolek nie ogarnia życia 😂 człowieku to jest najzaradniejszy rolnik w powiecie zgierskim a może i woj łódzkim 👍