Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, karolr2 napisał:

O buźka się uaktywnił hehe. A co jak będzie światło to mu byki szybciej urosną. Wstaje jak widno i idzie do domu przed zmrokiem i tyle. Kto mu zabroni.

Masz w domu okna? Jak tak to po co, nie lepiej w jaskini mieszkać😎

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

będzie sprawa a może byłą sprawa.

Napisałeś to już chyba więcej razy, niż Cebula ile zarabia jego siostra i po jakich studiach ... 

• Haha 7
Opublikowano
20 minut temu, slawek74 napisał:

a czemu ma być? dzisiaj czwartek nie niedziela...

Aaa No tak 😛 Kurła jutro słonecznik zasieje i co ja będę robił do żniw, trzeba się brać za bielenie obory 

Opublikowano
13 minut temu, Kallina86 napisał:

Napisałeś to już chyba więcej razy, niż Cebula ile zarabia jego siostra i po jakich studiach ... 

To chyba jest tekst miesiąca 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Ja myślę że to co robi IW w takich oborach zależy odludzi jacy przyjadą na kontrolę. Jak to w PL uznaniowość urzędnicza jest powszechna. Jak jest o tyle o ile to jak kontroler jak to mówią jest człowiekiem to się nie czepi.

Sąsiad ma murowaną oborę około60lat. Na długość z 10 m mieści się 10 krów obok siebie. Pod szczytem nie wiem może 4 maks 5m. Krowa ma z przodu metr na żłób i za ogonem z 1,5 -2m przejścia. Coś jak w Haćkach. W oborze drzwi w ścianie bocznej zwykłe i drzwi szczytowe z jednej strony może z 2 na 2m. do tego 4 okienka 30x50 cm. Latem te drzwi szczytowe otwiera ale zimą czy jesienią zamyka na stałe. Więc nie wiem czy tam tak dużo światła jest. I nikt nie każe mu zamykać hodowli. Krowy mają wodę jest odpływ gnojówki i kontrola nie czepia się światłą. Tak w ogóle dwa z jego okienek patrzą na moje budynki stojące nie cały metr od jego obory więc światła tam raczej dużo nie ma. Dwa okienka po jego stronie patrzą na północ.

Tu widać wyraźnie że nie wiesz jak taka kontrola przebiega, są listy SPISWET  i na ich podstawie krok po kroku  działają i niczego nie mogą pominąć, a przykład sąsiada jest bardzo negatywnym i takiemu jak najbardziej mogą (powinni) pojechać po dopłatach  jak było zlecenie od ARiMR, bo jak z IW to najpierw dostaje  czas na poprawę warunków, jak nie pomoże to kara finansowa i kolejne dni na poprawę aż do skutku. Kontroler to urzędnik jak i człowiek, ale  jak ma miękkie serce to musi mieć twardą D bo i in moze być poddany badaniu pokontrolnemu /sprawdzenie przeprowadzenia kontroli przez wyższą instytucję/ i wtedy dla niego nie ma już litości.

U mnie jak zaczęli od dobrostanu bydła to skończyli na papierach od opryskiwacza i magazynach zbożowych.

• Like 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

20 minut temu, slawek74 napisał:

a czemu ma być? dzisiaj czwartek nie niedziela...

Aaa No tak 😛 Kurła jutro słonecznik zasieje i co ja będę robił do żniw, trzeba się brać za bielenie obory 

ale to nic nie da 😁 ququ siej nie słonecznik niech inni experymentuja

Opublikowano

Pigmej ten obrońća to nie ma zielonego pojecia o hodowli jest dokładnie jak mówisz a ''równać'' trzeba do tych co mają lepiej a nie to dziadostwo pokazywać i z dziada robić celebrytę co się nadaje do chrzanu tercia 🤪😁

• Like 1
Opublikowano

Uznałem że ktoś musi napisać jak to się teraz ma, a to co było dawniej ... no cóż dziadowie koniem orali a my w pieluchy tetrowe kupę robiliśmy i tez było dobrze... kiedyś

• Like 1
Opublikowano

też mialem taką kontrolę to dzisiaj pamietam obora dwa miesiace po bieleniu a one kazały by bielić a i tak nosem krecą a w rzeczywistosci to pojecie o hodowli w skali 1-10 najwyżej 2 ale papierków się czepiały ciekawe jak u anzeja z opryskami i to kolczykowanie półrocznych cielat 🤦‍♂️🙆‍♂️

Opublikowano
11 minut temu, Pigmei napisał:

U mnie jak zaczęli od dobrostanu bydła to skończyli na papierach od opryskiwacza i magazynach zbożowych.

Dokładnie tak, dodam: ks. Zdrowia, ewidencja pasz, oprysków, środków myjących ( dosłownie wszystkie papiery) u mnie nie ale u kolegi jak byli to pobrali próbki paszy.  Co do okien to jak weszli do obory " o dobrze duże okna " (a wcale nie są jakieś wielkie) więc po tym co powiedzieli wnioskuję że ludzie mają albo bardzo małe albo wcale.

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

Pigmej ten obrońća to nie ma zielonego pojecia o hodowli jest dokładnie jak mówisz a ''równać'' trzeba do tych co mają lepiej a nie to dziadostwo pokazywać i z dziada robić celebrytę co się nadaje do chrzanu tercia 🤪😁

Sławek co u ciebie kontrola by powiedziała na to że robisz śrute na kilka tygodni do przodu 🥱

Opublikowano
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten u którego pajeczyny pojadę i nie znajdę czy kota lub zmierzę mu okna i się będą zgadzać. 

Pajęczyne znajdziesz ale okna , metraż i woda nie przejdzie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Proszę cię przestań... jak chcesz to mogę Ci zacytować całą litanię durnych przepisów a pytanie tylko czy ty się pod tym podpiszesz...

Na temat dobrostanu wiem tyle co tobie się nawet nie śniło,a czy się zgadzam z nie którymi przepisami odpowiadam Ci NIE ZGADZAM Się 

To czy Ty  się  z czymś zgadzasz czy nie to mnie to obojętne możesz mi recytowac wymogi i co z tego  ważne  czy  je spełniasz 

Miałem  kontrolę w zeszłym  roku pani inspektor bardzo miła  ale stanowiska i kojce dla cieląt pomierzone pomiar swiatla stężenie  amoniaku itp  książeczki zdrowia  tabliczki na każdym  rogu o zakazie  wstępu  2,5 godziny  kontroli  i wszystko  w miare ale mandat i tak  byl i termin  na poprawę 

A co do śruty jeśli  jest odpowiednio  przechowywana może  leżeć bardzo dlugo 

Z 50 km na godzinę  w zabudowie też  się  nie zgadzam a jednak wszyscy   muszą  tego przestrzegać  

U Andrzeja  kontroler nie musi się  nastawiac tam jest od razu do zamknięcia  a agro junia pieje co to za wspaniały  rolnik 🤦‍♂️

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pigmei napisał:

Tu widać wyraźnie że nie wiesz jak taka kontrola przebiega, są listy SPISWET  i na ich podstawie krok po kroku  działają i niczego nie mogą pominąć, a przykład sąsiada jest bardzo negatywnym i takiemu jak najbardziej mogą (powinni) pojechać po dopłatach  jak było zlecenie od ARiMR, bo jak z IW to najpierw dostaje  czas na poprawę warunków, jak nie pomoże to kara finansowa i kolejne dni na poprawę aż do skutku. Kontroler to urzędnik jak i człowiek, ale  jak ma miękkie serce to musi mieć twardą D bo i in moze być poddany badaniu pokontrolnemu /sprawdzenie przeprowadzenia kontroli przez wyższą instytucję/ i wtedy dla niego nie ma już litości.

Co mnie to obchodzi jak ta kontrola wygląda? Człowieku ty rozumiesz w ogóle czytany tekst? Bo swoimi tekstami pokazujesz, ze nie. Głosisz tylko swoje memoriały. Ja ci piszę jaką chłop ma oborę i, że nikt nie każe mu hodowli zamykać a ty głosisz jakieś hasła, że nie wiem jak kontrola wygląda. Pewnie, że nie wiem. Ale wiem, ze jego hodowla w opisanej oborze ma się dobrze. A kontrole na pewno miał. Bo kilka lat temu musiał płytę na obornik wybudować i szambo na gnojówkę. Sami mówili, że to po kontroli. Więc weź pisz na temat nie to co uważasz. Jeśli już cytujesz mój tekst.

Po prostu na przyszłość w danej sprawie wiedz co piszesz a nie pisz co wiesz. Choć wątpię byś zrozumiał różnice. Bo ja nie pisałem jak kontrola wygląda. A jak obora wygląda i, że jest prowadzona w niej hodowla.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

@hubertuss od płyty i gnojowicy to kontrola  z agencji  a nie wet to Ty nie wiesz o czym piszesz  

Czego.bysmy tu nie napisali to i tak Ty  z Karolem wiecie lepiej  i to Ty  głosisz tutaj memorialy bo rozumiesz i widzisz  więcej niż  inni użytkownicy af przynajmniej  tak Ci się wydaje

Opublikowano (edytowane)

Z tobą wszysto ok? Pisałem coś o zamykaniu obór lub cokolwiek w tym stylu??

Odniosłem się do twoich urojeń - to co ci się wydaje  cytuję

Cytat

Ja myślę że to co robi IW w takich oborach zależy odludzi jacy przyjadą na kontrolę. Jak to w PL uznaniowość urzędnicza jest powszechna. Jak jest o tyle o ile to jak kontroler jak to mówią jest człowiekiem to się nie czepi.

To są bzdury, nie wiesz jak to  wygląda i jak się ma w realu i wciskasz urzędniczą  uznaniowość!  Więc jak w tym temacie czegoś nie wiesz to nie pisz, jasne? A sąsiad no cóż, jak dotąd ma szczęście  ale jego inwentarz już nie, i za żadne skarby nie podawaj tu takich asów nawet jako przykład, nie warci ani naśladowania ani obrony.

Miałem kontrole, nawet nie tylko ja i jjakoś nikt mi kłamstwa nie zarzucił ani braku umiejętności w czytaniu kto co napisał

PS proponuję abyś założył sobie nowy temat " Świat według hubertussa" albo "Co mi się wydaje" bo cała dyskusja z tobą do tego się sprowadza

Edytowane przez Pigmei
dopisek
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 31.05.2021 o 07:51, masa24 napisał:

Ciekawi mnie tylko czy Andrzej wczesniej lubil do kieliszka tez zajrzec...

Tu masz odpowiedź.

https://bialystok.se.pl/andrzej-z-plutycz-szczerze-o-alkoholu-gwiazdor-rolnicy-podlasie-mowi-jak-jest-aa-UU1H-GP5L-Dfm9.html

A tu potwierdzenie 🤣.

https://www.youtube.com/watch?v=XLz7U_ccKBY

6 godzin temu, pafnucy napisał:

co im tak tęskno za tymi odwiedzającymi?

Odwiedzających to bym jeszcze zrozumiał, Chcą zobaczyć jak to wygląda na żywo, zrobić sobie zdjęcie aby się pochwalić znajomym ale uczestników to już nie koniecznie. Chyba że chodzi o ta puszkę i wstęp po 50 zł na posesję.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Łolek napisał:

@hubertuss od płyty i gnojowicy to kontrola  z agencji  a nie wet to Ty nie wiesz o czym piszesz  

Czego.bysmy tu nie napisali to i tak Ty  z Karolem wiecie lepiej  i to Ty  głosisz tutaj memorialy bo rozumiesz i widzisz  więcej niż  inni użytkownicy af przynajmniej  tak Ci się wydaje

Ok nawet jeśli płytę sprawdzali ludzie z agencji to skoro chłop hoduje krowy to myślisz, ze kontroli z IW nie miał. Ja tu żadnych memoriałów nie głoszę. Opisałem jaką chłop ma oborę i jaką hodowlę. Ale nie pasuje wam do waszej wizji świata i próbujecie na siłę coś pisać sami nie wiedząc co. A sprawa jest prosta jak cep. Chłop ma oborę a w niej 10 krów okienka jak u Andrzeja i trzyma sobie w niej te krowy i nikt mu zamykać nie każe. i Żeby nie było drugi w wiosce ma też hodowlę w oborze z okienkami jak u Andrzeja i też nikt likwidować nie każe. W sąsiednich wsiach są nawet obiory przejazdowe z maleńkimi okienkami i też są hodowle. Bo kiedyś nie było norm na okna do obór. A większość z nich w PL to budynki z przed wejścia w życie przepisów o dobrostanie. I jakoś nikt okien większych nie wybija. Więc dajcie sobie spokój. Skoro nie rozumiecie, że w PL często przepisy przepisami a życie życiem to nie znaczy, że musicie bić tu pianę bo wam do  waszej wizji świata nie pasuje stan realny. Chcieliście udowodnić, że u Andrzeja coś nie tak i znowu nie wyszło. Bo podobne okna ma bardzo wiele obór i trzeba było by je zamknąć. Dlatego ludzie z IW patrzą na całokształt i jakieś odstępstwa tolerują innych nie. Jak to mówią przymykają oko. Bo musieli by pozamykać większość obór w PL gdyby trzymali się przepisu co do milimetra .Tak jak z tymi pajęczynami kto ich nie ma.

43 minuty temu, Pigmei napisał:

Z tobą wszysto ok? Pisałem coś o zamykaniu obór lub cokolwiek w tym stylu??

Odniosłem się do twoich urojeń - to co ci się wydaje  cytuję

To są bzdury, nie wiesz jak to  wygląda i jak się ma w realu i wciskasz urzędniczą  uznaniowość!  Więc jak w tym temacie czegoś nie wiesz to nie pisz, jasne? A sąsiad no cóż, jak dotąd ma szczęście  ale jego inwentarz już nie, i za żadne skarby nie podawaj tu takich asów nawet jako przykład, nie warci ani naśladowania ani obrony.

Miałem kontrole, nawet nie tylko ja i jakoś nikt mi kłamstwa nie zarzucił ani braku umiejętności w czytaniu kto co napisał.

To nie ty pisałeś o zamykaniu obór tylko ja. Weź już się lepiej nie kompromituj. Pokazałeś, że nie rozumiesz czytanego tekstu i już wiemy już wystarczy. Ja opisałem oborę sąsiada i napisałem, ze nikt mu nie każe zamykać czy likwidować hodowli. A ty zacząłeś jakieś wykłady robić, że nie wiem jak kontrola wygląda. To ci napisałem, ze nie wiem i guzik mnie to obchodzi. Takie obory z małymi oknami są w PL i będą. Bez względu na to ile jeszcze będziesz tu klepał swoje wykłady.

Zrozum ja tu nie kwestionuje tego, ze ty wiesz jak kontrola wygląda. Po co klepiesz to samo wciąż? Ty naprawdę nie rozumiesz co czytasz. Ja ci tylko pisze, że obór z małymi okienkami s ą w PL tysiące. Bo większość budowano jak nie było tak rygorystycznych przepisów np dobrostanu. I nikt w nich większych okien nie wybija. Ja nie widziałem u siebie na wsi w sąsiednich wsiach. Pewnie u mnie w powiecie wszyscy szczęściarze i nikt w starej nawet murowanej oborze nawet przejazdowej nigdy kontroli nie miał. Tak se wmawiaj dalej.

Ja sąsiada nie podaję jako przykład do naśladowania. Gdzie ty to wyczytałeś, że piszę by go naśladować? Analfabetą jesteś? Ja podałem go jako przykład, że w PL przepisy przepisami a życie życiem. Gdyby urzędnicy trzymali się przepisów pozamykano by z połowę obór w PL od jutra. Być może twoją też jeśli masz. Tak naprawdę tylko takie obory jak Tomka spełnią przepisy bez zająknięcia. Reszta przeróbek z kilkudziesięcioletnich starych budynków to już tak z przymrużeniem oka czasami. Jak jest woda i odpływ ścieków wszystko w miarę ogarnięte to na okna ktoś przymknie oko.

43 minuty temu, Pigmei napisał:

PS proponuję abyś założył sobie nowy temat " Świat według hubertussa" albo "Co mi się wydaje" bo cała dyskusja z tobą do tego się sprowadza

Przecież ty nawet nie wiesz co mi się wydaje bo nie rozumiesz tego co pisze. Ja ci pisze o jednym a ty mi odpowiadasz o czym innym co powyżej pokazałem. Załóż se lepiej temat nie rozumiem co czytam wklejajcie obrazki.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Czyżby ? Przecież sam toczyłeś dyskusję o standardach

Cytat

Jakoś nie widziałem u mnie na wsi czy gdzie kolwiek w sąsiednich aby w starych oborach ludzie duże okna montowali. Gdyby nie brał w nim udziału obora spełniała by standardy i nikt by się nie czepiał jak nie czepia się tysięcy podobnych gospodarzy.

Nie ograniczaj się do swojej wioski, ona także będzie musiała się dostosować , ten szołmen z Plutycz także jak i cała reszta  bez wyjątków