Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam cie ale myślę że Ciebie nie wychowywał samotny ojciec alkocholik. On nie miał się na kim wzorować dlatego ja mu odpuszczam i nie będę po nim jechał jam wy. Jest jaki jest sasiadow też nie znam a wiem że są różni 

Opublikowano

Oni u nas by zaraz zginęli, z samych dopłat nie da się żyć. 

Nie siać nawozu to i plonu nie będzie, nie będzie pieniędzy żeby za kombajn zapłacić, żeby w ogóle żyć. 

Dziś z gościem rozmawiałem i mówił że u nich za ziemię płacą po 1000 za dzierżawę piachów, dopłaty właściciela.

Według mnie to jest głupota, ale chłop musi paszę krowie zapewnić i nie stęka że się nieda, tylko robi i liczy że się uda i może coś z tego wyjdzie. 

Pewnie jakby nie modernizacja to piachu by nikt nie chciał, a tak trzeba ryć. 

Opublikowano
8 godzin temu, karolr2 napisał:

Nie znam cie ale myślę że Ciebie nie wychowywał samotny ojciec alkocholik. On nie miał się na kim wzorować dlatego ja mu odpuszczam i nie będę po nim jechał jam wy. Jest jaki jest sasiadow też nie znam a wiem że są różni 

Odnoszę wrażenie że troche na siłę prubujesz Andrzeja usprawiedliwiać gdyby miał 15 , 18 lat to ok ale ma 35 i chyba widzi jak żyją ludzie wokoło że  to nie średniowiecze i jak miałby odrobinę chęci to nie mowie o kokosach ale ten burdel by ogarnął a tak jest jak jest bez prawka piłą nie potrafi gwoździa też  pewno wbić nie potrafi ale mądrzyć się  to tak

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Karol6130 napisał:

Dziś z gościem rozmawiałem i mówił że u nich za ziemię płacą po 1000 za dzierżawę piachów, dopłaty właściciela.

Jakoś wątpię by ktoś tam płacił po 1000zł to nie te strony 

Edytowane przez KarolTD90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kot zdrowy tylko z telefonu pixele gdzieś sie ulotnily😉

Za takiego kota to 2 worki pszenicy i koło  od rowera trza dać 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 godzinę temu, KarolTD90 napisał:

Jakoś wątpię by ktoś tam płacił po 1000zł to nie te strony 

Płacą już i więcej, zależy od działek. 

Są też tacy co już powiedzieli dość i sporo pola rzucili. 

Opublikowano
15 godzin temu, artek27 napisał:

Nie wiem jak u niego ale w tamtych okolicach slyszalem że doplaty bierze ten co robi te piachy. 

Jak mądry to bierze z dopłatami albo bez dopłat wcale nie bierze. Ale w zasadzie nikt ci ziemi za darmo nie da. Musisz oddać chociaż pół dopłat. A jest ONW czyli wychodzi po 1 tys na ha czyli 500 trzeba oddać. Ale jest wielu takich co bierze V klasę bez dopłat. Właściciel je bierze. A znam takiego co robi, że i on nie bierze i właściciel nie bierze. I to widzę na 100 % przy składaniu dopłat bo działka obok mojej figuruje jako nieużytek. A najlepsze, że właściciel chciał mi ją oddać za friko. Dopłaty ja bym brał na umowę na 5 lat. Na papierze. Ale tamci byli szybsi i wzięli bez dopłat. Właścicielowi rybka.

Tak samo jest u Andrzeja. Dzierżawy bez dopłat. Od siostry to jeszcze dostanie budynki do użytkowania bo widać, czasami, ze na jej podwórku kręcą. A reszta właściciele biorą. A on tylko robi. I dlatego jest bieda jaka jest.

13 godzin temu, slawek74 napisał:

a czemu ma być po środku 🤔

👍

Bo każdy widzi swoja prawdę. Zauważ, że jak jest jakaś tragedia, przemoc w rodzinie czy dziecko zabiją czy coś. To jak zajedzie tv czy policja to nikt nic nie wie nikt nic nie widział. Tacy są sąsiedzi. U Gienka pewnie czasami jest sporo ludzi. Pewnie w weekendy. Bo wątpię by tam co dzień takie tłumy przejeżdżały. A sąsiadom to potrafi wszystko przeszkadzać. Jak w nocy hałasują to zgoda. Ale co mnie obchodzi co sąsiad w dzień robi. Czy jego goście są bez masek czy z maskami. Taka prawda sąsiad wszystko wie. Wie ile za odcinek i tak dalej.

Mało to razy ludzie tutaj się żalili, że prace w gosp a mieszczuchy na policję dzwonią, że przeszkadza, że śmierdzi, że hałas. Mało to razy było tutaj pisane. Niektórym sąsiadom wszystko przeszkadza bez względu czy to problem prawdziwy czy wydumany. Dlatego zawsze w takich przypadkach prawda jest po środku.

Prawda jest taka, że ten sąsiad co wszystko widzi wszystko wie i wszystko mu przeszkadza. Jak zajdzie prawdziwa potrzeba nie będzie widział wiedział itd.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, karolr2 napisał:

Nie pisz głupot chłopie i tyle... Nikt tu po nim nie jedzie tylko to jest prawda co tu ludzie piszą bo to widać gołym okiem ... FaKt że "jest jaki jest" - czyli obibok i smierdzCy len bez wstydu... Bo żeby takie smiecisko i syf mieć to naprawdę trza mieć śieczkę we łbie i tyle. 

Opublikowano

Te dzierżawy co bierze to czym on obrabia? Gdzie ten sprzęt trzyma?  Może ma drugie gospodarstwo,  a durnia w tym syfie robi z siebie na potrzeby programu? 🤔

Opublikowano
32 minuty temu, ogarek napisał:

Nie pisz głupot chłopie i tyle... Nikt tu po nim nie jedzie tylko to jest prawda co tu ludzie piszą bo to widać gołym okiem ... FaKt że "jest jaki jest" - czyli obibok i smierdzCy len bez wstydu... Bo żeby takie smiecisko i syf mieć to naprawdę trza mieć śieczkę we łbie i tyle. 

Koło ch.. mi to lata co on tam ma wiem tylko jedno że w dzisiejszych czasach krytyka zbyt łatwo ludziom przychodzi. A co ja ogarek schowany w ciemnym pokoju pod kołdrą nie pojadę po Andrzeju, jaki to problem,możesz zwyzywać wszystkich od od kogo i czego chcesz. Tylko co to da hektarów ci nie przybędzie . Dla mnie będziesz Kozak jak pojedziesz tam w niedziele gdy bedzie tam grupka młodych wilków co pojechała w odwiedziny do nich o  powiesz andrzejowi to w oczy. 

35 minut temu, 6465 napisał:

Te dzierżawy co bierze to czym on obrabia? Gdzie ten sprzęt trzyma?  Może ma drugie gospodarstwo,  a durnia w tym syfie robi z siebie na potrzeby programu? 🤔

30-40 ha żaden problem c360 obrobić bo tylko na agrofoto potrzeba na 15ha konia 160km 

Opublikowano

Nikt tu nikogo nie wyzywa tylko ludzie piszą co widać i tyle.... 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a zboże to prosto na skup z tych hektarów wozi? czy bateria silosow gdzieś ukryta 🤔

Heh nie wiem czy u nich tak sypie żeby silosy zapełnić 

Po mojemu jest to poprostu niesmaczne  bo tu nawet nie krytyka tylko takie nabijanie się na siłę z wiadomo kogo. 

Opublikowano

No z tych nawozów co na kupił to fakt nie zakryje nawAet klepiska w tym rozdupczonym czymś.... 🙉

Opublikowano

Uderz się w pierś i powiedz ile ty wybudowałeś czy większość nie jest po rodzicach czh dziadkach 

1 minutę temu, ogarek napisał:

No z tych nawozów co na kupił to fakt nie zakryje nawAet klepiska w tym rozdupczonym czymś.... 🙉

Opublikowano

No takich cudów to ja nie odziedziczył jak łon.... 😁😁😁

Opublikowano
33 minuty temu, karolr2 napisał:

30-40 ha żaden problem c360 obrobić bo tylko na agrofoto potrzeba na 15ha konia 160km 

Ciągniki to ma ale samym ciagnikiem nic nie zrobi. Siewnik by się przydał,  opryskiwacz, rozsiewacz do nawozu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Widać, że od niedawna oglądasz hehe. Andrzej wszystko ma he he. Jest stary lejek do nawozów, pług to jakiś agromaszu chyba pz 4 skiby. ursus to chyba 1014. Talerzówkę z wałkiem nową kupił. Przyczepa to jakiś stary sztywny autosan plus jakaś stara laweta do bel. Przewracarka gwiazdowa i prasa sipma którą zajechał w jednym z odcinków. Opryskiwacz chyba też kiedyś widziałem, że jakiś ma. A do siania nie wiem czy w pierwszej serii nie było widać takiego starego agregatu na pazurki plus jakiś stary poznaniak 2,7 na hydropaku.

Opublikowano (edytowane)

W którymś odcinku pryskal kartofle i lejkiem nawozy siał, ale mówił że prawdziwy gospodarz ma na dwie tarcze rozsiewacz, jak inni i zrozumiałem to jako, że to on zazdrości innym maszyn 🙄 On mi trochę małego dzieciaka przypomina, że jak u kogoś zobaczy zabawkę, to on też chce taką 🤔

Laweta do bel nie jego, bo jak mieli słomę do Emilki zawieść, to powiedział że musi odprowadzić bo sąsiad bele chce zwozić 👀

Edytowane przez kris91
  • Like 2
Opublikowano
hubertuss napisał:

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Widać, że od niedawna oglądasz hehe. Andrzej wszystko ma he he. Jest stary lejek do nawozów, pług to jakiś agromaszu chyba pz 4 skiby. ursus to chyba 1014. Talerzówkę z wałkiem nową kupił. Przyczepa to jakiś stary sztywny autosan plus jakaś stara laweta do bel. Przewracarka gwiazdowa i prasa sipma którą zajechał w jednym z odcinków. Opryskiwacz chyba też kiedyś widziałem, że jakiś ma. A do siania nie wiem czy w pierwszej serii nie było widać takiego starego agregatu na pazurki plus jakiś stary poznaniak 2,7 na hydropaku.

Ma lepsze maszyny niż ja miałem 10.lat temu 🤔

hubertuss napisał:

15 godzin temu, artek27 napisał:

Nie wiem jak u niego ale w tamtych okolicach slyszalem że doplaty bierze ten co robi te piachy. 

Jak mądry to bierze z dopłatami albo bez dopłat wcale nie bierze. Ale w zasadzie nikt ci ziemi za darmo nie da. Musisz oddać chociaż pół dopłat. A jest ONW czyli wychodzi po 1 tys na ha czyli 500 trzeba oddać. Ale jest wielu takich co bierze V klasę bez dopłat. Właściciel je bierze. A znam takiego co robi, że i on nie bierze i właściciel nie bierze. I to widzę na 100 % przy składaniu dopłat bo działka obok mojej figuruje jako nieużytek. A najlepsze, że właściciel chciał mi ją oddać za friko. Dopłaty ja bym brał na umowę na 5 lat. Na papierze. Ale tamci byli szybsi i wzięli bez dopłat. Właścicielowi rybka.

Tak samo jest u Andrzeja. Dzierżawy bez dopłat. Od siostry to jeszcze dostanie budynki do użytkowania bo widać, czasami, ze na jej podwórku kręcą. A reszta właściciele biorą. A on tylko robi. I dlatego jest bieda jaka jest.

13 godzin temu, slawek74 napisał:

a czemu ma być po środku 🤔

👍

Bo każdy widzi swoja prawdę. Zauważ, że jak jest jakaś tragedia, przemoc w rodzinie czy dziecko zabiją czy coś. To jak zajedzie tv czy policja to nikt nic nie wie nikt nic nie widział. Tacy są sąsiedzi. U Gienka pewnie czasami jest sporo ludzi. Pewnie w weekendy. Bo wątpię by tam co dzień takie tłumy przejeżdżały. A sąsiadom to potrafi wszystko przeszkadzać. Jak w nocy hałasują to zgoda. Ale co mnie obchodzi co sąsiad w dzień robi. Czy jego goście są bez masek czy z maskami. Taka prawda sąsiad wszystko wie. Wie ile za odcinek i tak dalej.

Mało to razy ludzie tutaj się żalili, że prace w gosp a mieszczuchy na policję dzwonią, że przeszkadza, że śmierdzi, że hałas. Mało to razy było tutaj pisane. Niektórym sąsiadom wszystko przeszkadza bez względu czy to problem prawdziwy czy wydumany. Dlatego zawsze w takich przypadkach prawda jest po środku.

Prawda jest taka, że ten sąsiad co wszystko widzi wszystko wie i wszystko mu przeszkadza. Jak zajdzie prawdziwa potrzeba nie będzie widział wiedział itd.

W mojej okolicy dzierżawę za pola chcą po 500zl za ha a za łąki max 400 dopłaty podatek i zwrot za paliwo dla właściciela a jeżeli zaproponujesz umowę notarialna to ciebie jeszcze" psami poszczują" frajerów nie brakuje. Ja sam też tak dzierżawie ale to niedługo się zmieni...