Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81 no właśnie liturgia tego sakramentu w przypadku prawosławia jest największym mankamentem zawierania małżeństwa w tym wyznaniu 

19 minut temu, slawek74 napisał:

choinek sie nie je 😁

kozom to powiedz

28 minut temu, pedro2 napisał:

A czemu to naszego byka nie pokazali dzisiaj?

to zapytaj czy u niego też te sceny były kręcone? toć ludzi z bronowa nie pokazywali i tych z tymi kaczkami i tych od alpak i tych od ekologii w wojszkach

Edytowane przez kontenovy
Opublikowano
6 minut temu, kontenovy napisał:

na fb pisała że katoliczka, miała ciekawych "kolędników"

W sumie nazwa wsi Laszki. Może i przodkowie katolicy. Bo w tamtych stronach to po wsiach przeważnie prawosławni.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał:

W sumie nazwa wsi Laszki.

jakiś czas temu matka jakiś teleturniej oglądała i było jakieś pytanie o jakiegoś wojskowego w jakiejś bitwie 400lat temu z turkami w miejscowości laszki , szukam w necie a to w podkarpackiem było bo tam gmina laszki

Edytowane przez kontenovy
Opublikowano

We wsiach pomiędzy Bielskiem Podlaskim i Białymstokiem jest swego rodzaju specyficzna zabudowa. Aczkolwiek nie u Gienka. Więc po tym nie poznasz jaka wiara u gospodarza. Ale wracając do tematu są wąskie podwórka i chata stoi szczytem do ulicy a z nią są połączone szczytami kolejne budynki. Obora, chlew i stodoła.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Tam gdzie prawosławni to budowało się dom szczytem do drogi. Katolicy frontem. Zobacz jak są domy w Plutyczach.

łe tam. u nas nie ma prawosławnych, a stare domy stały szczytem do drogi. bardziej przez ciasnotę to było.

Opublikowano
25 minut temu, pafnucy napisał:

konwencja komedii. nikt chyba poważnie tego nie potraktował.

Ranczo też było komedią, i też był ksiądz który miał posłuch ale jego wpływ na władzę świecką jakoś lepiej ogarnęli.  

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Tam gdzie prawosławni to budowało się dom szczytem do drogi. Katolicy frontem. Zobacz jak są domy w Plutyczach.

a ja myślałem że to od szerokości działki u nas tylko katolicy a domy stały i tak i tak tylko domy stały różnie 😉😀

Opublikowano (edytowane)

To, że dom szczytem do drogi to nic nie znaczy. Chodzi o połączenie wszystkich budynków szczytami w jeden ciąg. Ale to też było przez to, ze dzielili siedliska na dzieci i wąsko było. I to jest taka tradycja w tej okolicy co pisałem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

W sumie nazwa wsi Laszki. Może i przodkowie katolicy. Bo w tamtych stronach to po wsiach przeważnie prawosławni.

jak ona spod jabłoni kościelnej a tam raczej katolicy 

Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ślub prawosławnego z katoliczką to żaden problem. Bardzo zbliżone wyznania. Tak naprawde gdyby nie zacietrzewienie ich zwierzchników to można by połączyć. Mam kolegów, których rodzice są prawosławni ale oni chodzą do katolickiego kościoła. Cerkiew nie poszła z duchem czasu i odpycha ludzi młodych np. ślub trwa 3 godziny a jak poszedłem na pogrzeb to zaczął się o 9 rano a koniec z modlitwami o20 wieczorem.

16 minut temu, hubertuss napisał:

Trochę przesadzasz. Tak było kiedyś z ceremoniami w cerkwi. Jestem katolikiem ale czasem bywam i czasowo to już nie odbiega od tego co w kościele. Zależy od baciuszki oczywiście. Ale u większości poskracali. Język rosyjski a raczej starocerkiewny jest dla młodych problemem bo nic nie rozumieją co się odprawia.

Może chodzi wam o grekokatolików, a nie o prawosławnych. Oni uznają zwierzchnictwo papiestwa, sakramenty, prawdy wiary itp. ale mają swoje obrządki. 

Opublikowano

Przecież to wszystko zależy od układu wsi,jaki jest dla każdej miejscowości inny.Poczytajcie sobie o historii Plutycz,setki lat temu królowa Bona,nadała taki kształt wsi.Taki układ wsi nie jest typowy dla prawosławnych,wszystko zależy od szerokości działek i przede wszystkim zamożności gospodarstw.W plutyczach każdy miał po 5 ha i 2 krowy to o czym to świadczy? Mieszkam ok.20 km od Plutycz i w mojej wsi choć są prawie wszyscy prawosławni 80 % to domy murowane z cegły.Budynki zależą też od liczby hektarów w rodzinie itp Te drewniane domki wynikały z biedy,a teraz są atrakcją☺️

Opublikowano
18 godzin temu, slawek74 napisał:

aby nie chwile po spawaniu bo to już sadomaso 🤭🤣🤣

Katar też można tak szybko wyleczyć 😂

17 godzin temu, kontenovy napisał:

tym bardziej że ona w wieku zbliżonym do agrafki a Pani Emilia starszymi raczej nie pogardziłaby , byle herefordy z highlandami się nie pogryzły, byku kubotą by robote ogarnął i bel nazwoził od rolników , trawę ścinaczem zielonek kozom by kosił a tego chevroleta przerobić na klatkę do wożenia kóz i cielaków by samochodu nie brudzić, szkoda że jego fiat w ludzi poszedł ,jakąś pasówkę dobrą by pociągnął to by dla niej siana i słomy nakręcił

to nie na przepale,jeszcze chodzi tylko na ON ale idea ma być ta sama , mało dymu smrodu i sadzy

Oj kolego...nie tak hop... @Agrafkazaraz by z weterynarką Agnieszką pakt o nie agresji zawiązała i bym jaja stracił 😉

...a tak serio nie podobają mi się Herefordy...bo co to za bydło bez rogów 🐂

Fiata szkoda 😭

17 godzin temu, slawek74 napisał:

a z brwiami da się tak samo 🤔 bo mi trochę ''przerastają'' i czasem telewizora nie widzę 😁😉

Pogadaj z @kontenovy to Ci tym palnikiem depilację permamentną zrobi aż do połowy pleców 😂

17 godzin temu, jacus napisał:

czasy sie zmienily wiec i rozrywki dla gawiedzi inne

przedtem byly objazdowe cyrki  jezdzily od wsi do wsi i pokazywaly sztuczki ze zwierzetami, wystepy bab z brodami , klaunow i karlow. cyganki wrozyly .

teraz jest tv i tam mozna ogladac cuda i dziwy ktore nie wystepuja na codzien- zawsze mozna sie posmiac z biedniejszych i glupszych od siebie.

Śmieją się tylko Ci co albo w takich samych warunkach żyją a jest ich w Polsce masa albo dopiero co się wyrwali i elitę udają.

17 godzin temu, jacus napisał:

w priwislanskim kraju to chyba tradycja z dziada pradziada 😛 ? u nas w galicji to nigdy na wieksza skale nie wystepowalo.. 

ogladam "sprawe dla reportera" i "ekspess reporterow" i takie smieszne-z mojego punktu widzenia- sprawy sa co tydzien pokazywane.

gdyby nie kongresowka to nie bylo by czego pokazywac- czasami to smieszne a czasami tragiczne jak ludzie walcza o nie wiadomo co i dawno koszty sadowe przekraczaja wartosc sporu...

Tu masz trochę racji i mimo, że już XXI wiek a piętno zaboru carskiego u nas mocno widać.  

16 godzin temu, bratrolnika napisał:

Ostatnio sprawy dla reportera nie oglądam, ale kiedyś jak się oglądało to właśnie najwięcej krakowiaków i górali zglaszalo się właśnie z takimi sprawami, że jego kaczka pływa w moim stawie, a sąsiadów okno jest na moje podwórko itp.

😂😂😂😂😂😂

16 godzin temu, szmergiel napisał:

sprawa w sadzie o to ze krowa wlazla gdzies.przeciez to swiadczy o tym ze tam kundel w budzie jest  madrzejszy od tych mieszkancow. ale ubaw maja ci w miescie i kase jeszcze z  nich ciagna na te sprawy

To akurat prawda tylko, że wszędzie się tacy ludzie trafiają.

tutaj masz racje w takiej sytuacji jaka opisales.niestety tam widac chodzi o zawisc i ciemnote bo wczesniej nie donosili. ciemnota mysli ze bog wie ile pieniedzy zarabia i im nie wsmak.wystarczy popatrzec jak tam zyja .jak przed wojna .zazdrosc i ciemnota to mieszanka wybuchowa

To też prawda....

16 godzin temu, kontenovy napisał:

@bratrolnika  20:1 , się też trochę czasem zastanawiałem sam co z tego zrobić , posuw hydrauliczny do rozrzutnika albo pojedynczą zacieraczkę na własne potrzeby ale leży na razie , wolę nie ruszać i nie sprzedawać bo złomy wciąż podnoszą ceny a niektóre rezygnują z odsprzedaży ,może kiedyś się przyda bo czasem wychodzę z założenia jak @thomas2135 biorąc coś ze złomu że może kiedyś coś się zrobi przydatnego ale po powrocie do domu przychodzi zwątpienie/zniechęcenie i to jednak leży

O podobnym moim podejściu do złomu mówiłem w odcinku z Zetorem 😂

https://youtu.be/5xW-5t9zzs4?t=1

tacy sa wszedzie ,nie tylko tam .widac to po wypowiedziach na forum

To mentalność kształtowana latami przez biedę i beznadzieję swego żywota a tak swoją drogą książka Konopielka Redlińskiego oraz  film są super. Role Seniuk i Majchrzaka mistrzostwo 👌

15 godzin temu, szmergiel napisał:

akoo nie zalapales kontekstu tego filmu co wstawilem. nie chodzilo mi o ponizanie kobiety,raczej o caloksztalt obrazu

Ja załapałem 😉😂😎

15 godzin temu, gregor1284 napisał:

Kontenov ogarnę Ci towarzyszkę życia jak chcesz. Nawet lepiej bo bliźniaczki są dwie. Dziewczyny po technikum, około 40 dojnych i żadnych perspektyw że ktoś to będzie robił. Obora świeża, dwa wyciągi, proxa i 3512 

Coś Ty zrobił....toż tam już połowa AF na płocie wisi z wywalonymi językami i nie tylko 😂😂😂

15 godzin temu, pafnucy napisał:

15 ha lasu i konar nie zapłonął? 

Pruchno nie płonie tylko się tli 😉😂

13 godzin temu, niesmiertelny88 napisał:

extrabyk moje zadupie 🤣🤣🤣 cię pozdrawia.

Zadupia są najlepsze więc wzajemnie pozdrawiam ze swojego 👍

8 godzin temu, radekz200 napisał:

Kurła ja na inseminatora czekam 😛

Od wódki rozum krótki 😂😂

....a umyłeś się chociaż 😉😂😂😂

8 godzin temu, karol6130 napisał:

Radziu kryj BD, niech Pafnucy się zastanawia co to. 

Szkoda krowy !!!

8 godzin temu, kontenovy napisał:

na razie na stare śmiecie chciałbym wrócić jak zechcą ,2 szt EV735 chciałbym sobie jeszcze przyciągnąć bo mam parę pomysłów 

@extrabyk twoja "szklana działka" sporo większa od mojej ,  od czego ta szklana bańka z olejem przy smoku powietrza?

Ta duża szklanka przy cyklonie to swojego rodzaju "kontrolka" zapchania filtra. Gdy olej zalany w tą szklankę zwiększał znacząco objętość i zmieniał konsystencję oznaczało to, że główny filtr powietrza wymaga już mycia i wymiany oleju bo to oczywiście mokry filtr. Olej w tej szklance pełnił też rolę filtra wstępnego i wyłapywał większe zanieczyszczenia typu mucha czy źdźbło słomy.

7 godzin temu, Bananek napisał:

żonie mówię, że dzieci Bogdana będą co miały wspominać do końca życia. wypad całą zgrają po choinę, koniem. pewnie jakby śnieg to saniami. ech. niby biedniej tam u nich, a jednocześnie tak bogato... moim zdaniem przytulniej i szczerzej niż w pokaniewie.

Zgadzam się z tym całkowicie.

7 godzin temu, pedro2 napisał:

Dała,była lepsza niż twoja 😈 

A czemu to naszego byka nie pokazali dzisiaj? 🤔

Jest nagrany materiał ale będzie dopiero w trzecim sezonie.

W tym świątecznym chyba bym nie pasował ze swoją chujinką 😉😂😎🌲

20201225_024849.jpg

• Like 3
Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

Może chodzi wam o grekokatolików, a nie o prawosławnych. Oni uznają zwierzchnictwo papiestwa, sakramenty, prawdy wiary itp. ale mają swoje obrządki. 

Na podlasiu raczej nie ma grekokatolików. Są prawosławni wyznawcy cerkwi Rosyjskiej. Jeśli tak to można nazwać.