Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z około 4.3 ha wyszło troszkę ponad 72t. Tylko mokra 39%. Na IVa-IVb dala ponad 16. Na 3a-3b około 18. "Najsłabiej" wyszla ta, która miała pójść na kiszonke na 4 klasie ponad 13 ton. Wszystkie odmiany z Pioneer. Ta kiszonkowa to 8613. A ziarnowki nie pamiętam numerów.

Opublikowano

Jak jest z wilgotnoscia przy np plonowanym plonie 10ton przy 30 procentach jak np miała by 34 procent a jak 27 ta ilość? Bo np wg kalkulatora na internecie to te 4 procent to 600kg wychodzi wiecej kukurydzy . Chodzi o to że chce ja przed świętami sprzątnąć z pola a słabo sechnie i raczej do 30 mi nie zejdzie bo teraz ma z 37. A jeśli te 600kg by było więcej to jak by uciął 40zl z ceny to takiej wielkiej straty by nie bylo

Opublikowano
8 minut temu, aezakmi666 napisał:

Jak jest z wilgotnoscia przy np plonowanym plonie 10ton przy 30 procentach jak np miała by 34 procent a jak 27 ta ilość? Bo np wg kalkulatora na internecie to te 4 procent to 600kg wychodzi wiecej kukurydzy . Chodzi o to że chce ja przed świętami sprzątnąć z pola a słabo sechnie i raczej do 30 mi nie zejdzie bo teraz ma z 37. A jeśli te 600kg by było więcej to jak by uciął 40zl z ceny to takiej wielkiej straty by nie bylo

To ile masz potrąceń? U nas 10zl 1% do 35% powyżej 15zl.

To za 37 wilgotność od cent trzeba odjąć 80zl.

Opublikowano

10zl do 40 procent.  Tyle że chodzi mi czy ile więcej może ważyć to może nie bedzie takiej dużej straty jak by miała 34 np. Bo jeśli wg kalkulatora sygenty to ok 600kg więcej ma to wtedy ok 160zl jestem stratny przy 10t ale mam za to pole sprzątnięte i zdążę zasiac pszenice

Opublikowano

Mylisz pojęcia, bo z tego kalkulatora to się wylicz stratę na osuszkę tak jak byś chciał to sobie suszyć. A jak mokrą sprzedajesz to potrącą tobie tylko te 10 zł za % i więcej cię nic nie obchodzi

Opublikowano

Tyle np że przyjmując nakosze mokrej 34procent powiedzmy 10 ton to np jak by doszła na polu do 30 to coś i z wagi uleci tej i do tego dążę bo na sygencie czy tam gdzieś przy wilg 34 a 30 przy 10 tonach jest ok 600kg jak by tyle było to jest do przyjęcia bo raptem 150zl mniej . A mam taką paskudna ziemię do zaorania że jak popada po świętach to albo przy dużym mrozie albo na wiosnę w pole wejde

Opublikowano (edytowane)

Przy 10t to bym qq nie siał bo muszę wynająć sprzęt i kupić nasiona.

Od 12t postawiłem sobie poprzeczkę ze jak będzie to będę siał a jest po 15-16t  30%

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 godziny temu, aezakmi666 napisał:

Tyle np że przyjmując nakosze mokrej 34procent powiedzmy 10 ton to np jak by doszła na polu do 30 to coś i z wagi uleci tej i do tego dążę bo na sygencie czy tam gdzieś przy wilg 34 a 30 przy 10 tonach jest ok 600kg jak by tyle było to jest do przyjęcia bo raptem 150zl mniej . A mam taką paskudna ziemię do zaorania że jak popada po świętach to albo przy dużym mrozie albo na wiosnę w pole wejde

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Opublikowano

Dałem tylko przykład żeby rowno było wyliczyć. Liczę na więcej ale jak jest tak jak @stach12 pisze to nie ma bidy . Tymbardziej że może uda się coś innego zasiac niż qq parę lat. Teraz nie ma takiego parcia jeszcze na kombajny każdy ostrożnie. Bo przyjmijmy z tych 10t na 5 procent z 30 zjesc to też uleci a 7zl tylko doplaty

Opublikowano (edytowane)

Ktos wie jaka sytuacja w Bielsku w Elewarze odnośnie awarii?bo parcewo zbiło odrazu cene 

Ps. ile draminski ma rozbieznosci? dziś z kolby 23.8 

Edytowane przez d4rek
Opublikowano
Dnia 25.10.2021 o 16:26, 6465 napisał:

Kuźwa a ja mierzę na zasypowym draminskiego pokazała 30 a na skupie z młynkiem 34🤔

To u nas duży skup, rozbieżności pomiędzy innymi pomiarami ma 5%. Na 3 wilgotnościomierzach pokazało 31 a u nich 36... Wala w uja aż miło 

Opublikowano
d4rek napisał:

Ktos wie jaka sytuacja w Bielsku w Elewarze odnośnie awarii?bo parcewo zbiło odrazu cene 

Ps. ile draminski ma rozbieznosci? dziś z kolby 23.8 

parcewo juz od conajmniej czwartku 580 płaci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v