Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mas 22r wilgotność 32 plon 12.500 z ha, jest dobrze z tym że z tych 4.3ha które wykoszone hektar był świeżo kupiony a wcześniej był ugór, gleba ciężka i zimna, glina 

Reszta albo pod koniec tygodnia albo po wszystkich świętych, został kws kidemos i trochę mas 26r

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano

Moj miernik unimeter scieralny pokazywał pod koniec tygodnia przy wietrznej słonecznej pogodzie 26.6 na skupie  też ścieralny 33. Mój nie byl nigdy pod qq kalibrowany . Dziś po -2 Na qq o 14 godzinie ponad 37 pokazal tyle ma skale. Ziarno z końcówki lekko się gryzie typ dent. Fao 280

Opublikowano
3 godziny temu, tommy66692 napisał:

Mas 22r wilgotność 32 plon 12.500 z ha, jest dobrze z tym że z tych 4.3ha które wykoszone hektar był świeżo kupiony a wcześniej był ugór, gleba ciężka i zimna, glina 

Reszta albo pod koniec tygodnia albo po wszystkich świętych, został kws kidemos i trochę mas 26r

Z kidemosa powinieneś być zadowolony.

Opublikowano
3 godziny temu, Damian24424 napisał:

Gdzie sprzedałes ?

Jeszcze nie sprzedałem, wyłuskałem z kolby i pojechałem z próbką na skup. Ale jak wyszła z kolby 30 to z kombajnu będzie 34, niech po stoi.

Opublikowano
Dnia 23.10.2021 o 14:39, RolnikTivi napisał:

Elewator 11 października ciałem danubio czuć było że mokra pokazała 34,6 przyczepa doładowana konkret rozgarniane łopata po rogach waga 13580 kg 20 października  kosze mas 23m w ręku czuć że jest suchsza mierze na mierniku mielonym 28% na elewarze 34,4 wilgotności przyczepa identycznie usypana z czubkiem w rogach pełno a waga 12800.... Aż taka rozbieżność wagowa może być ?

Możesz podać ile m3 ma przyczepa? Czy ktoś się orientuje ile waży m3 mokrego ziarna kukurydzy? Tak ok 30% wilgotności 

Opublikowano (edytowane)

Ja od niedawna uprawiam na ziarno ale wazy tak jak pszenica a nie pszenżyto ciężka jest.Takie porównanie daje.

Jak nasypiesz przykładowo na taką d47 pszenicy z czubem to 4,2t to mokrej qq będzie 4t.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
51 minut temu, Strongman napisał:

Mój 15t przekroczył, po wiatrach nadal ładnie stał ale zdążały się kolby na ziemi do tego ze skrajnego rzędu podczas koszenia też opadały.

W farm moritz i kokuna nie było z tym problemu

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

51 minut temu, Strongman napisał:

Mój 15t przekroczył, po wiatrach nadal ładnie stał ale zdążały się kolby na ziemi do tego ze skrajnego rzędu podczas koszenia też opadały.

U mnie z kolei kidemos po wiatrach stoi ale fakt pojedyncze kolby ma ziemi lecz farm moritz dramat bardzo połamane rośliny dużo nie do zebrania kolb i do tego dziki w mojej okolicy sobie upodobały ta odmianę.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Michalk13 napisał:

Możesz podać ile m3 ma przyczepa? Czy ktoś się orientuje ile waży m3 mokrego ziarna kukurydzy? Tak ok 30% wilgotności 

sypię na D55 z burtami 80cm i nadstawki 17cm ponad 7t mokrej 7,3t zależy a masz wymiary paki 4,5m x 2,15 x niecały 1m

co do wilgotnościomierzy to w kukurydzy wg. mnie mielony jest najlepszy bo mieli się ziarno a jak wiadomo najwilgotniejsza część ziarniaka jest zarodkiem, jednorodna masa na żarnach mielona i mierzona...

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Darmińskim mini mierzę wyskubaną 28 pokazuje na zakresie od 30 do 40% . Ta sama próbka na skupie 27 na mielonym. Zobaczymy jak po kombajnie będzie.

Opublikowano
11 godzin temu, Michalk13 napisał:

Zależnie od 0,69 do 0,78 nawet u mnie na dwóch przyczepach różnica sięgała 900kg zależnie od odmiany

Opublikowano
11 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Jak u Ciebie wyszło porównanie tych odmian? 

Opublikowano
3 godziny temu, Uszek1988 napisał:

U mnie z kolei kidemos po wiatrach stoi ale fakt pojedyncze kolby ma ziemi lecz farm moritz dramat bardzo połamane rośliny dużo nie do zebrania kolb i do tego dziki w mojej okolicy sobie upodobały ta odmianę.

Umnie w kidemosie jeszcze zieleń się utrzymuje a jak uwas, już biała? 

Opublikowano
2 godziny temu, ejczbio napisał:

Jak u Ciebie wyszło porównanie tych odmian? 

Bardzo podobnie .

Moritz był na zdecydowanie na gorszej ziemi mozaikowatej i po majowych ulewach były miejsca mocno zasklepione gdzie do czerwca się męczyła , wyszło 61t z 4.1ha.

Średnia z 3 odmian i 9.2ha 15.621

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v