Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, lassie napisał:

zdzino nie napisał jaki średni plon mu wyszedł , nawet w przybliżeniu dlatego takie kalkulacje można o kant tyłka strzaskać , 

Średni plon 15 ton wilgotność 29%  do suszarni wchodzi 14 ton. Suszarnia opico 580 pobur prądu Max 18.5 kWh. Kupiłem ją  tym roku z 70 tyś  A wysuszyłem 450 ton. Na suszarnie zarobiłem w zeszĺym roku miałem 300 ton sprzedałem w czerwcu z różnicą 280 zł niż w żniwa!

• Thanks 1
Opublikowano

żmijka pionowa wytrzyma kilka tys ton zanim się wytrze , czyli jedna suszarnia 30 % ok.1000 zł plus amortyzacja suszarni jakieś 7-10 tys rocznie , drzewicz podaje 1,7 litra gazu na tonoprocent czy u ciebie też tak wychodzi ? 

Opublikowano
1 minutę temu, lassie napisał:

żmijka pionowa wytrzyma kilka tys ton zanim się wytrze , czyli jedna suszarnia 30 % ok.1000 zł plus amortyzacja suszarni jakieś 7-10 tys rocznie , drzewicz podaje 1,7 litra gazu na tonoprocent czy u ciebie też tak wychodzi ? 

Nie przeliczałem ile wychodzi, wszystko zależy od temperatury powietrza ja suszyłem w dzień dwa zasypy i na zasyp wychodziło od 300do 500 litrów  gazu czyli na 20 % wilgotności szło 300 litrów gazu A na 35% 500 litrów zbijane było do 13-14%.

Opublikowano

Troche więcej mu  wychodzi gazu na tonoprocent.

2-3 tys ton kukurydzy i ślimaki do napawania.

Obliczenia się w miarę zgadzają. Według mnie nie realne jest że w 6 godzin jesteś w stanie wysuszyć 14 ton. To na dobe by wyszło 56 ton kuku mokre. Napewno liczysz czas suszenia od początku zasypu do wysypania ostatniego ziarka? 

Opublikowano

znajomi obliczyli że na 17 tonowego drzewicza w sezonie 2020 z 30% wilgotności ziarna trzeba było 1000zł na energię , a rok temu ile litr gazu kosztował ?

Opublikowano

Od 3 do 4.5 godziny palnik chodził, 1.5 godziny studzenie 15 minut wysyp i 25 min zasypywanie. Podałem średnią 6 godzin bo było krucej  i dłużej! Żebyście już dziury nie szukali to dołużcie te 27 zł na 1200 zł i koniec! Wcześniej suszyła na samoróbce na olej opałowy. W zeszłym roku wypożyczyła agrimeca na olej to przy średniej wilgotności 35 % wyszło 1000 zł opał plus 150 zł na paliwo do ciągnika na ha!

Opublikowano

Ja mam samoróbkę i tak szybko nie schnie.Suszę gazem w tym roku a w zeszłym olejem i na gazie jakoś wolniej schnie mimo podobnej temperatury powietrza.Ustawione jest na około 105 stopni.Nie wiem czy to nie za mało.Jaką masz temperaturę i czy przesypywanie chodzi cały czas od początku czy włącza się co chwilę.

Opublikowano

Mierzyłem dziś wilgotność z kolby i wyszło 21%,, wiadomo że po wymłóceniu będzie nieco więcej, ale pytanie czy taka kukurydzą jutro skoszona doczeka na przyczepie do czwartku czyli 2 dni? Niestety u nas awizacje są na tydzień do przodu i skoordynuj tu jeszcze kombajn. 

Opublikowano
krzysztofz14 napisał:

Ja mam samoróbkę i tak szybko nie schnie.Suszę gazem w tym roku a w zeszłym olejem i na gazie jakoś wolniej schnie mimo podobnej temperatury powietrza.Ustawione jest na około 105 stopni.Nie wiem czy to nie za mało.Jaką masz temperaturę i czy przesypywanie chodzi cały czas od początku czy włącza się co chwilę.

105 to troszkę mało, tak w okolicach 120-130 to idealnie, nawet 140 ale to zależy jaka wilgotność itp.

Opublikowano
Dnia 31.10.2021 o 19:18, Strongman napisał:

A jaki lepszy jak ceny gazu paliw duże i w tej chwili wychodzi ze mokra w tej samej cenie co sucha bez roboty a po  zainwestowaniu w suszenie wychodzi nawet drozej ja suszyłem i muszę wziąć 1075zł za suchą aby wyjść na równo z mokrą ale mokrej nie kupują i co zrobić.Bo bym sprzedał mokrą.A sucha w tej chwili po 1tyś.

Jeszcze ze mam gdzie trzymać

Zawsze w zniwa kukurydziane roznica miedzy mokrą a suchą jest minimalna , ja susze swoją suszarnią dzis lux warunki to 9ton 25% suszy na 14% w 4.5godz plus 45min schlodzenie , 35% suszyłem 6godz na godzine pali gazu za 152zl.

8 godzin temu, Zdzinio napisał:

Kupiłem 13.5 tyś litrów gazu za 36 tyś zł zostało mi 1 tyś gazu za 2700 (ostatnia dostawa była po 2.7 ) to jest 36000-2700=33300 teraz prąd 6 godzin razy 18.5 kWh =111 Ja liczę  że 100 kWh bo na pełnym obciążeniu na pewno nie chodzi jeden kWh średnio z faktóry 60 gr to jest 60 zł jeden zasyp koszt prądu. 32 suszarnie × 60 zł = 2000 zł. 33300+2000=35300zł. 35300÷30 ha =1177 zł jeden ha. Przepraszam pomyliłem się wcześniej o 27 zł!

Ile ton wysuszyłes? Moja 9 tonowa gt ala drzewicz na 10 zasypów 3600litrow wypaliła (palnik pracuje 6godz) ,takiej 35%wilg. Czyli na 90ton mokrej zjadlo gazu za 10tys akurat pełna butle do zera wypalilo. Teraz susze juz taką po 25-27% i pogoda super to 4i pol do 5 godz sucha. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krzysztofz14 napisał:

Jak miałem samoróbke to na początku chodziło cały czas A później był zegar czasowy i ustawiłem co 15 mi pół godziny albo co 30 min pół godziny.  Teraz na tej gazowej niby Mam 140 fareintainów czy jakoś tak tą skala się nazywa.

42 minuty temu, Jurek87 napisał:

Zawsze w zniwa kukurydziane roznica miedzy mokrą a suchą jest minimalna , ja susze swoją suszarnią dzis lux warunki to 9ton 25% suszy na 14% w 4.5godz plus 45min schlodzenie , 35% suszyłem 6godz na godzine pali gazu za 152zl.

Ile ton wysuszyłes? Moja 9 tonowa gt ala drzewicz na 10 zasypów 3600litrow wypaliła (palnik pracuje 6godz) ,takiej 35%wilg. Czyli na 90ton mokrej zjadlo gazu za 10tys akurat pełna butle do zera wypalilo. Teraz susze juz taką po 25-27% i pogoda super to 4i pol do 5 godz sucha. 

450 ton. Znajomy ma 7 tonową to też się dziwi że u mnie tak krutko schnie bo u niego dłużej. Ja mam ostatni model z komputerem  na którym bazuje drzewicz.

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzinio napisał:

Jak miałem samoróbke to na początku chodziło cały czas A później był zegar czasowy i ustawiłem co 15 mi pół godziny albo co 30 min pół godziny.  Teraz na tej gazowej niby Mam 140 fareintainów czy jakoś tak tą skala się nazywa.

450 

Wydaje mi sie ze to dobry wynik moja chyba bardzie gazożerna.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Jurek87 napisał:

Wydaje mi sie ze to dobry wynik moja chyba bardzie gazożerna.

Sąsiad w tym tygodniu kończy suszyć na pedrotti na opał to podliczymy i porównamy .

Źle napisałem temperatura powietrza 240 fareintainów A ziarna przeważnie 120 nieraz plus 4. W przeliczeniu na °C 115 i 49. Zastanawia mnie tą 49 bo u sąsiada na pedrotti ma temperaturę ziarna 63•C 

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano

Zawsze na opale wychodziło drożej. W tym roku wyjdzie bardzo podobnie licząc że ktoś kupił opał zaraz przed suszeniem. 

Jak ktoś szybciej kupił  to wyjdzie taniej na opale.

Dziwnie niską masz tą temperaturę ziarna. 

Opublikowano

Produktem spalania propanu jest dwutlenek węgla i para wodna dlatego można mieć wrażenie że na lpg nie idzie tak sprawnie proces suszenia jak na opale ,tylko teraz podobno są  wymagania są co do zawartości dioksyn i nie można suszyć na oleju bez wymiennika , jak sprzedajecie suchą kukurydzę to jest co do tego zapis w umowach ?

Opublikowano

panowie podpowiedzcie gdzie robię błędy podczas suszenia. posiadam suszarnie drzewicz SC 345 o pojemności 12m3 na gaz. nie mogę zbić kukurydzy do 14 %. podczas suszenia temperatura powietrza wynosi 105 stopni(taka jest maksymalna wartość do której mogę nagrzać powietrze). temperaturę ziarna ustawiłem na 65 stopni. jak suszarnia nagrzeje kukurydzę do tej temperatury to wilgotnościomierz pokazuje 16.5 do 17.5%, po ostudzeniu jest 16%. co jest nie tak?(ziarno miało 35 %wilg)

suszę teraz kukurydzę na 2 etapy. do 18-19 % z 35% potrafi mi zbić w 4 godziny już z schłodzeniem. ale poniżej to jest mordega. przy próbie zbicia w jednym etapie doszedłem do 16% przy 8godzinnym cyklu.

Opublikowano
23 minuty temu, lassie napisał:

Produktem spalania propanu jest dwutlenek węgla i para wodna dlatego można mieć wrażenie że na lpg nie idzie tak sprawnie proces suszenia jak na opale ,tylko teraz podobno są  wymagania są co do zawartości dioksyn i nie można suszyć na oleju bez wymiennika , jak sprzedajecie suchą kukurydzę to jest co do tego zapis w umowach ?

Raczej nigdy nie mozna bylo bo ziarno śmierdzialo ,opal nie spala sie w 100%.

Opublikowano
8 minut temu, kristof85 napisał:

panowie podpowiedzcie gdzie robię błędy podczas suszenia. posiadam suszarnie drzewicz SC 345 o pojemności 12m3 na gaz. nie mogę zbić kukurydzy do 14 %. podczas suszenia temperatura powietrza wynosi 105 stopni(taka jest maksymalna wartość do której mogę nagrzać powietrze). temperaturę ziarna ustawiłem na 65 stopni. jak suszarnia nagrzeje kukurydzę do tej temperatury to wilgotnościomierz pokazuje 16.5 do 17.5%, po ostudzeniu jest 16%. co jest nie tak?(ziarno miało 35 %wilg)

suszę teraz kukurydzę na 2 etapy. do 18-19 % z 35% potrafi mi zbić w 4 godziny już z schłodzeniem. ale poniżej to jest mordega. przy próbie zbicia w jednym etapie doszedłem do 16% przy 8godzinnym cyklu.

Zbij ją do 16% potem wyłąvz wszystko na godzine i potem odpal bez palnika zeby schłodzic zimna bedzie miała koło 14.5% , trzeba sie troche pobawic zeby sie nauczyc 🙃

1 minutę temu, lassie napisał:

Kiedyś wszystkie pedrotki waliły spalinami z opału bezpośrednio w ziarno i wszystko było ok.

A to nie wiem , ja mam opico teraz na ich wzór drzewicza klepią .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v