Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też dzisiaj skończyłem jako ostatnią DM 1439, cena 650 netto + za wilgotność 26,5%. Ogólnie w tym roku kukurydza dała bardzo dobry plon od 9 do 13t z ha. Jak dla mnie na tych IV-V klasach jest ok, choć niejedni mają po 18t... Ktoś tu na forum się chwalił chyba.

Opublikowano (edytowane)

W tym roku kto nasiał qq kasy nabierze bo plon dobry bo dużo padało a najważniejsze jak wiecha idzie żeby wody było dużo a do tego ta cena, jestem naprawdę bardzo zadowolony,

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Też mam wrażenie ze droższa niż 1100 czy 1200 nie będzie.

A z wilgotnością to oszukują na skupach i trzeba mieć swój miernik.

Ale ogólnie jest mokra.

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

wilgotnością to oszukują na skupach i trzeba mieć swój miernik

tylko jaki, jak na skupach mają po kilka i ten dobry który najwięcej pokaże , niedawno  byłem to na skręcanym 32 a na zasypowym stacjonarnym 35 -36

Opublikowano (edytowane)

Mój miernik jaką by próbkę nie wsypał z przyczepy to może tylko być 0,5%  różnicy a nie które raz 34 potem 39% dla mnie to dziwne działanie.

Ale w każdym mierniku jest kalibracja i można zwiększyć wynik lub zmniejszyć nawet jak dobrze działa.

Opublikowano

Kolby są różne a mając miernik tj mój 11ml na próbę gdzie gdzie wchodzi kilka ziaren nie dziwią mnie takie rozbieżności....

Z jednej kolby mam 31 z drugiej 36

Zdzinio na skupię te%?

Bo u mnie na Podlasiu siane też w kwietniu poniżej 32 w sobotę z kolby nie było...

Opublikowano
9 godzin temu, Zdzinio napisał:

Dzisiaj skończyłem dkc 3969 20.7% wilgotność plon 13.5 tony i wjechałem w 9074 kolby stoją Bazyl zielony przemrożony A tu o dziwo 23.8 %  . Siane 26-29 kwiecień WSC

Gdzie oddawałeś ?

Opublikowano
9 godzin temu, pawel885 napisał:

Z tą wilgotnością mi się nie podoba coś , ziarnko aż dzwoni w kolbie a na skupach mokre mokre!!! czekać każą 

u mnie jedno pole jedna odmiana ta sama ziemia ,pierwsza przyczepa 36 druga 41 procent wilogtnosci....cena 504 netto za tone ....

Opublikowano

U mnie kuzynowi jak siał nie chciało się zmniejszać obsady na piachu klasa 5-6 i wysiał jak wszędzie 86 tyś i o dziwo w tym roku miała wody dużo to kolba chyba najlepsza ze wszystkich. Na ciężkich glebach ilastych kolba już taka nie jest, ale to też pola które mam pierwszy rok po "starych gospodarzach" i mocno zaniedbane.

Opublikowano
31 minut temu, massey235 napisał:

u mnie jedno pole jedna odmiana ta sama ziemia ,pierwsza przyczepa 36 druga 41 procent wilogtnosci....cena 504 netto za tone ....

gdzie tyle placa

Opublikowano
1 godzinę temu, Damian24424 napisał:

Gdzie oddawałeś ?

Ja susze nigdy na mokro nie sprzedawałem w zeszłym roku w żniwa sprzedałem nadmiar po 780 brutto A w maju po 1080. W tym roku kupiłem na gaz suszarnie to przy 15 tonach z ha i 37% koszt suszenia 1500 zł a teraz przy 20-23% 700 zł ha!

Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Ja susze nigdy na mokro nie sprzedawałem w zeszłym roku w żniwa sprzedałem nadmiar po 780 brutto A w maju po 1080. W tym roku kupiłem na gaz suszarnie to przy 15 tonach z ha i 37% koszt suszenia 1500 zł a teraz przy 20-23% 700 zł ha!

U mnie gość za suszenie chce 150zł z tony przy 30%wilgotnosci. Jak mokrzejsza dopłata. Po przeliczeniu nie warto go bogacić bo ja nic z tego nie będę miał.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, melon10641 napisał:

Teraz nie opłaca się przewalać ale co będzie jak sucha będzie w czerwcu/lipcu po 1200? Loteria ;) 

sucha to u mnie teraz po 1200 jest, przeglądałem ogłoszenia na olx to najtaniej 1100 za tonę suchej.

Na giełdzie francuskiej bodajże ostatnio sucha schodziła po 254 euro, a na giełdzie hamerykańskiej po 400 dolców.

Edytowane przez Rrolniik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v