Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

Hardware 260 fao wilgotność 30,2 % Bioagra Przeworsk cena z umowy z czerwca 550 netto plon na stojącej 15,5t/ha ,1/3 pola 2,15 ha poległa w lipcu po burzy i tam kolby nie było nic ,średni plon z kawałka 10,5t/ha. Także żniwa zaczęte przykrym akcentem nie polecam tej odmiany na dobre stanowiska i wysokie nawożenie 3,8 metra wysokości a łodyga cienka jak palec ,obsada 90tys

U mnie też położyło tą odmiane, ale wstała i jakiś kolby ma. Wilgotność 35 więc jeszcze czekam 

Opublikowano
1 godzinę temu, lassie napisał:

jak była ta burza w lipcu to u mnie już była wyrośnięta maksymalnie ,pierwszy i ostatni raz u mnie 

jak jest potężna burza to żadna się nie utrzyma

1 minutę temu, solek01 napisał:

około 18t

co tak skromnie?O.o

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

jak jest potężna burza to żadna się nie utrzyma

co tak skromnie?O.o

Mam z sąsiadem przez miedze on miał Hulka wyłamało mu przy ziemi 50%, u mnie farmfire wszystko ustało.

Opublikowano

A gdzie te wyliczone z kolby 20 ton?

Przed chwilą, 6465 napisał:

Mam z sąsiadem przez miedze on miał Hulka wyłamało mu przy ziemi 50%, u mnie farmfire wszystko ustało.

To był zefirek  nie wiatr.Trzy lata temu jak była potężna burza i wiatr to leżały plackiem wszystkie ,równo bez wyjątku

Opublikowano (edytowane)

Też nie do końca ,bo na polu mogą być zawirowania i jedna odmiana będzie częściowo położona a część będzie stała.Ale żeby się nie kłócić to na pewno są odmiany mniej i bardziej wrażliwe na wiatr.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lassie napisał:

jak była ta burza w lipcu to u mnie już była wyrośnięta maksymalnie ,pierwszy i ostatni raz u mnie 

u mnie tez inne ustały, ale mmo to chyba w przyszłym roku posieje hardware ale ubezpiecze, bo odmiana ma duzy potencjał plonowania

Edytowane przez Pajej
Opublikowano
7 minut temu, Pajej napisał:

u mnie tez inne ustały, ale mmo to chyba w przyszłym roku posieje hardware ale ubezpiecze, bo odmiana ma duzy potencjał plonowania

Według mnie wszystkie odmiany z IGP to kit, jak siać to dkc lg mas pioneera syngente i ew kws

Opublikowano

jesli ktos sieje 90 tys na ziarno to zdecydowanie za gesto idzie w gore a potem lezy. u mnie wyszlo 83 tysiace

ja mialem 3 odmiany i wszystkie stoja, kilometr dalej wszystko lezy ,do tego strzaskane przez grad, obok moich ma jeszcze 3 innych i tez stoja, 

nie chce mi sie szukaj jakie sialem . 

nikt jeszcze nie kosil maja zaczynac skup w tym tygodniu -de heus.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

jesli ktos sieje 90 tys na ziarno to zdecydowanie za gesto idzie w gore a potem lezy. u mnie wyszlo 83 tysiace

ja mialem 3 odmiany i wszystkie stoja, kilometr dalej wszystko lezy ,do tego strzaskane przez grad, obok moich ma jeszcze 3 innych i tez stoja, 

nie chce mi sie szukaj jakie sialem . 

nikt jeszcze nie kosil maja zaczynac skup w tym tygodniu -de heus.

Ja siałem na ziarno 85,5 tysiąca

Opublikowano
Dnia 8.10.2021 o 19:48, d4rek napisał:

Ma ktoś odmianę Inventive?  1 raz zasialem kolba w pełni nie zaziarniona i porażona grzybem ktoś ma, wypowie sie ?

Mam  2 raz zasiana u mnie terz niektóre kolby do końca niewypełnione ale w zeszłym roku było podobnie  dala 14 t przy 28 wilg. Bardzo dobrze oddaje wodę zasiana na tym samym stanowisku wiosna po zasiewach totalna ulewa zalana 40 ln na m jest mniejsza zwarzylem 2 kolby jedna mniejsza 240 g druga większą 320 zobaczymy co bedzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v