Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-kowr-rekordowe-w-polsce-zbiory-kukurydzy,nId,5560671

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-kowr-rekordowe-w-polsce-zbiory-kukurydzy,nId,5560671

Opublikowano
10 godzin temu, yaroslaw napisał:

Przy  tych cenach  nawozów  jak  nie  będzie netto  700zł/t mokrej a nie uda się na  suszarnię   to pójdzie  w  rękawy  , dwóch  znajomych już  się  chce  podłączyć  pod  tą  akcję 

taka własnie cena powinna być a nie że podmioty się szczypią i po 580 i ciezko im 600zł przekroczyć a co tu dopiero mówić o 700 a sucha 1000-1100zł

9 godzin temu, jacus napisał:

de heus-cene ustalili w piatek ,tylko jeszcze nie oglosili, dzisiaj nie dzwonilem,  kiedy ruszy skup ?? tez jeszcze nie wiem . w tamtym roku cos przed bozym narodzeniem konczyli, ja 12 grudnia odstawialem.

i jaka miałes wilgotność w grudniu? jaka cena wtedy w DeHeus

Opublikowano
9 minut temu, proxy8441 napisał:

taka własnie cena powinna być a nie że podmioty się szczypią i po 580 i ciezko im 600zł przekroczyć a co tu dopiero mówić o 700 a sucha 1000-1100zł

i jaka miałes wilgotność w grudniu? jaka cena wtedy w DeHeus

Tylko że koszty suszenia sporo wzrosły gaz + prąd. Więc różnica musi być ponad 300zł miedzy sucha a mokra

Opublikowano

dziś koleś we wsi ruszył z kukurydza to miała 42% nanosił zbiornik i do domu. Może ziarno na 30% ale roślina nadal jest intensywnie zielona, myślę że przy takiej słonecznej i wietrznej pogodzie realny termin koszenia to ok 20.10 przy FAO ok 240

Opublikowano
1 godzinę temu, fabio napisał:

agrolok zjazd na 620 zaczyna sie

A zapłacił komuś więcej? Przecież żniw jeszcze nie ma,ten cały agrolok to powinni wszyscy olać z jeden rok nawet taniej gdzie indziej sprzedać to by poszli po rozum do głowy 

• Like 2
Opublikowano

Popieram  , to  jedna  z  bardziej  chimerycznych   firm  na  rynku  . Kilka  razy  coś  tam  zamówiłem u nich  bo  trzeba  przyznać  że  zawsze jak  się  sezon  na  coś  zbliżał  to  byli  pierwsi  z  ofertą  ale   później  okazywało  się  że  stali dostawcy z którymi  już  lata  współpracuję      po  upustach  i  rabatach   mieli  lepszą  cenę 

Opublikowano
22 godziny temu, sznajdik napisał:

U mnie pierwsza oferta z jednego ze skupu 580netto ciekawe co zapropinuje elewarr BBI

Tak tak 580 ludzi najedzie wyjdzie na plac i minus 30 PLN raz już go linczować chcieli za takie zagrania ...

13 godzin temu, Piffpaff napisał:

dziś koleś we wsi ruszył z kukurydza to miała 42% nanosił zbiornik i do domu. Może ziarno na 30% ale roślina nadal jest intensywnie zielona, myślę że przy takiej słonecznej i wietrznej pogodzie realny termin koszenia to ok 20.10 przy FAO ok 240

A kombajn cała roślinę mieli czy tylko Kolbe? U mnie przy FAO 250-260 powoli zaczynają kolby już obwiązać wczoraj ziarno z kolby 30-31% a dzisiaj deszcZ. Tak więc o mieć następnego tyg. Nie wczesniejj

Opublikowano
15 minut temu, BENNY82 napisał:

Tak tak 580 ludzi najedzie wyjdzie na plac i minus 30 PLN raz już go linczować chcieli za takie zagrania ...

A kombajn cała roślinę mieli czy tylko Kolbe? U mnie przy FAO 250-260 powoli zaczynają kolby już obwiązać wczoraj ziarno z kolby 30-31% a dzisiaj deszcZ. Tak więc o mieć następnego tyg. Nie wczesniejj

deszcz zbytnio nie wpływa na wilgotność, kosiłem w ub.r. 30.10 pierwsze pole i właśnie w nocy spadło 7l opadu, łan był jeszcze mokrawy koło 12stej i tak zaczynaliśmy i było tak jakby w słoneczny dzień

10 godzin temu, dawidor111 napisał:

dziś mas 22r, sy abelardo 28% z kolby. ragt avixx 34% też z kolby

w ub.tyg. mierzyłem z kolby swojego intensywnie zielonego pioneera to miał 34% kolegi dekalb 31% a inventive 32-33%

13 godzin temu, Piffpaff napisał:

kolega tez kosił jednemu to śrót, miał ponad 40% i z zasypu suszarni 6t zostało 2t suchej :)

20 godzin temu, Damian24424 napisał:

Panowie, ile może kukurydza przy takiej słonecznej pogodzie jak była teraz oddać % w Tydzień ? 2/3 czy więcej ?

teoretycznie jeżeli osiągnęła stadium czarnej plamki i podczas suchej wietrznej słonecznej ciepłej pogody to może spadek sięgnąć 1%/dzień

Opublikowano
29 minut temu, proxy8441 napisał:

deszcz zbytnio nie wpływa na wilgotność, kosiłem w ub.r. 30.10 pierwsze pole i właśnie w nocy spadło 7l opadu, łan był jeszcze mokrawy koło 12stej i tak zaczynaliśmy i było tak jakby w słoneczny dzień

w ub.tyg. mierzyłem z kolby swojego intensywnie zielonego pioneera to miał 34% kolegi dekalb 31% a inventive 32-33%

kolega tez kosił jednemu to śrót, miał ponad 40% i z zasypu suszarni 6t zostało 2t suchej :)

teoretycznie jeżeli osiągnęła stadium czarnej plamki i podczas suchej wietrznej słonecznej ciepłej pogody to może spadek sięgnąć 1%/dzień

To u mnie sytuacja wygląda tak mierzyłem w środę tydzień temu i miała 39.9% mierzyłem wczoraj i było 38.1%, ale mierzone na dwóch różnych wilgotnościomierzach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v