Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał:

U nas żniwa zakończone już i można podsumować wszystko odwiezione do Bioagry Przeworsk ,Średni plon 16,28 t/ha ,średnia wilgotność 32,5 % (12,87 na sucho), średnia cena 377,6 zł netto,także sezon można zaliczyć do udanych, w ubiegłym roku nie było tyle na mokro średnio co w tym na sucho i cena bazowa 15 zł lepsza na kontrakcie.Od 4.11 podnieśli cenę z 400 na 420 zł netto za 30% i -12zł za 1% +4,2zł za 1 % poniżej.

Jak liczony jest plon na sucho?? Jaka jest cena bazowa, w tym roku przy tej wilgotności cena lubuskie i wielkopolskie miedzy 460 nawet do 500 netto, skoro sucha juz po 800 i więcej. pozdrawiam

Opublikowano

Cena dzis Świerkot - Studzionka (woj. śląskie - pow. pszczyna) - 400zł netto.

kazdy procent powyzej 30 = -12zł

Ma ktoś może namiary na jakiś inny skup w okolicy? Jak widzę jakie ceny tutaj podajecie to wydaje mi sie co najmniej śmieszna ta cena w tym skupie...

Opublikowano

ursus 932 gleby 3a,3b głównie, trochę 2 i 4a 

QuQurydza -plon suchy liczę z na tej stronie

https://www.polmais.pl/index.php?view=article&id=122:kws-2323&Itemid=116&option=com_content 

Co do ceny to mieliśmy bazową cenę 400 netto ,+6 zł <30% ,-10 zł za 1 punkt % powyżej 30 % -umoczyłem bo podpisałem kontrakt w czasie największego dołka cenowego na giełdach z przełomu  z początku sierpnia , nasza kukurydza z Przeworska jedzie do Goświnowic więc 400 km transportu musimy my pokryć i tak polska B robi na Warszawkę w postaci podatków w paliwie.Kto się ociągał to wygrał w tym roku ale ja jestem za cienki na przewidzenie  średnio i długoterminowych ruchów na giełdach 

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, lassie napisał:

ursus 932 gleby 3a,3b głównie, trochę 2 i 4a 

QuQurydza -plon suchy liczę z na tej stronie

https://www.polmais.pl/index.php?view=article&id=122:kws-2323&Itemid=116&option=com_content 

Co do ceny to mieliśmy bazową cenę 400 netto ,+6 zł <30% ,-10 zł za 1 punkt % powyżej 30 % -umoczyłem bo podpisałem kontrakt w czasie największego dołka cenowego na giełdach z przełomu  z początku sierpnia , nasza kukurydza z Przeworska jedzie do Goświnowic więc 400 km transportu musimy my pokryć i tak polska B robi na Warszawkę w postaci podatków w paliwie.Kto się ociągał to wygrał w tym roku ale ja jestem za cienki na przewidzenie  średnio i długoterminowych ruchów na giełdach 

Policz do 30% plon. 

Opublikowano
4 godziny temu, jacek472 napisał:

gdzie i na kiedy odbiór? bo ja bym ze 2 auta sprzedał

Sokołow podl. A kupiec to jakis kurnik z okolic łosic nie handlowalem z nimi nigdy namiar do mnie mial z olx. Jak chcesz dam tel.

Opublikowano
23 godziny temu, melon10641 napisał:

Wiecie może jaka cena we wschodnim zamojskim? 

Farmer Zimno/Wasylów - 450 netto 30% 11 pln potrącenia za 1%, Elewarr Lubycza cena taka sama ale potrącenia 13 Pln za 1%

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Też macie takie problemy ze strony kierowców przy  wlasnym wazeniu auta z QQ przed wyjazdem na skup? U mnie twierdzą że posadzam ich o złodziejstwo, itd. Dwoch przewoźników już mi tak marudziło. Masakra!!!

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Co xD oni jest od jechania a nie od ważenia. Najlepiej nie dyskutować nawet 

2 minuty temu, adamson330 napisał:

Też macie takie problemy ze strony kierowców przy  wlasnym wazeniu auta z QQ przed wyjazdem na skup? U mnie twierdzą że posadzam ich o złodziejstwo, itd. Dwoch przewoźników już mi tak marudziło. Masakra!!!

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, adamson330 napisał:

Ojebac Cie chcieli i tyle. Na cały zestawie jak braknie tona mokrej to nie zauważysz a on ma 500 do przodu

• Like 1
Opublikowano

Podpisalibyscie kukurydzę na przyszły rok po 450zl netto, u nas okolice nysy bardzo mało pszenicy posianej (sam posiałem 50% tego co planowałem) i nie zanosi się żeby jeszcze się dało i w większości zostanie pszenica zastąpiona kukurydzą dlatego zastanawiam się czy z połowę nie zakontraktować

Opublikowano
7 minut temu, patfilmax napisał:

Podpisalibyscie kukurydzę na przyszły rok po 450zl netto, u nas okolice nysy bardzo mało pszenicy posianej (sam posiałem 50% tego co planowałem) i nie zanosi się żeby jeszcze się dało i w większości zostanie pszenica zastąpiona kukurydzą dlatego zastanawiam się czy z połowę nie zakontraktować

Goswinowice  przyjmnie każda ilość . Ja bym nie podpisywał . Jest zapotrzebowanie na kuku za rok będzie mokra w lepszej cenie jak 450

Opublikowano

2 lata temu była po 500, rok temu po 400, loteria... . Sporo kukurydzy jeszcze stoi, w moich okolicach większość rolników woli kolejny raz zasiać kukurydzę niż jarkę i może być nie ciekawie 

Opublikowano

Drobiarze nie robią wstawien tucznik też nie zachęca. Opasy jakiś ruch jest bo n a fb w grupach non stop kupie cielaki.nmleko też jako takonpłaci bo mleczarze cos cicho siedza . jedynie przemysł spirytusowy ma zapotrzebowanie bo swirus szaleje. No i chyba tendencja ogólno rynkowa do robienia zapasów i uzupełniania rezerw to i zboża jako tako płacą ale jak długo ?

Opublikowano

W moim bliskim rejonie z kolei po kukurydzy dużo pól obsianych pszenicą. Tak więc co rejon to inaczej, ale co się dziwić, u nas kuku w tym roku 6-7ton to był dobry plon, a były również 2tony z hektara. Więc jak czytam w innym temacie o plonach to mam wrażenie że w innym kraju mieszkam, plony rzędu 12-15 ton to w moim rejonie wyszło, ale w sumie za 2 ostatnie lata 2019 i 2020 w sumie, środkowa Wlkp. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v