Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, proxy8441 napisał:

ma coś jeszcze prócz kukurydzy? przecież trzeba spełnić wymog dywersyfikacji upraw

Nie widziałem. Kupił wiosna 20ha 2019 i tez kukurydza, w tym tez kukurydza i wszystko koło domu kukurydza. Chyba ze jakieś pola o których nie wiem.

Opublikowano

Na polu zostaje badyl z kukurydzy a 10-14 ton ziarna bierze sie z powietrza i wody, niestety nie, bilans zostaje ujemny. Nie moge teraz znalezc ponad 10 letniego doswiadczenia (w Polsce w monokulturze), gdzie po tych kilku latach zbierania tylko ziarna kukurydy zaobserwowano spadek prochnicy w glebie.

Opublikowano (edytowane)

Może była duża erozja lokalnie, inaczej to bilans próchnicy powinien być na +, oczywiście przy nawożenie NPK i dbaniu o pH. Warunek że QQ jest wyrosnieta= dużo resztek. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
10 godzin temu, proxy8441 napisał:

ma coś jeszcze prócz kukurydzy? przecież trzeba spełnić wymog dywersyfikacji upraw

u mnie w okolicy podobnie z tym że to dzierżawy więc dopłat może nie brać

Opublikowano
4 godziny temu, adamson330 napisał:

Może była duża erozja lokalnie, inaczej to bilans próchnicy powinien być na +, oczywiście przy nawożenie NPK i dbaniu o pH. Warunek że QQ jest wyrosnieta= dużo resztek. 

Qq wychodzi niestety na minus, dodatni bilans mają jedynie strączki i rzepak, zboża obojętny jeśli zostawiamy słomę

Opublikowano (edytowane)

-1.15 (tabelka w 2:19) wg mnie odnosi się do QQ kiszonkowej. W 2:25 masz współczynniki dla słomy

Zakładając plon ziarna 10 t QQ, słomy kukurydzianej mamy 1,5 raza więcej niz ziarna, co daje bilans na DUŻY +

-1.15+(1.8*1.5)=+1,55

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Aby ze słomy powstała próchnica musi się to wolno rozkładać albo trzeba dać wapno na słomę. Były gdzieś badania i wyszło że po stosowaniu wapna było więcej kwasów humusowych w porównaniu do azotu. 

Jeśli mamy wysokie pH powyżej 6 to mineralizacja przebiega szybciej, jeśli jeszcze rzucimy azot na słomę to skąd ma być próchnica? 

Moim zdaniem najlepsze pH dla kukurydzy to między 5 a 6, wtedy mikro i makroelmenty są optymalnie pobierane

Opublikowano

Kukurydza nie wychodzi na minus w próchnicy, po wielu latach zbóż na naszych ziemiach dopiero kukurydza ją "uzdrowiła", lżej się uprawia i plony o wiele większe niż wcześniej + chwastów mniej.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, danielooo8441 napisał:

Używa ktoś z was wigotnościomierza wile 55 do mierzenia kukurydzy mokrej.?

tak ja pozyczam na qq od brata stryjecznego, a w czym problem

Opublikowano

Mam od niedawna takie urządzenie i chciałem wiedzieć czy w miarę realnie mierzy wilgotność w mokrej kuku. Jak np. po wyłuskaniu z kolby ma 30% to po przejściu przez kombajn ile % może wzrosnąć wilgotność?

Opublikowano

jak przykładowo po wykoszeniu na jednej z przyczep zmierzyłem i miała 33 oraz 34,1 a w skupie wyszło 34,8 wydaje mi sie ze dobrze mierzy a z kolby tez mierzyłem ale to zalezy jaką kolbe weźmiesz

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.11.2020 o 23:16, Mikruss napisał:

Na polu zostaje badyl z kukurydzy a 10-14 ton ziarna bierze sie z powietrza i wody, niestety nie, bilans zostaje ujemny. Nie moge teraz znalezc ponad 10 letniego doswiadczenia (w Polsce w monokulturze), gdzie po tych kilku latach zbierania tylko ziarna kukurydy zaobserwowano spadek prochnicy w glebie.

Mylisz kolego kukurydzę na kiszonkę z kukurydzą na ziarno. Wszystkie publikacje pokazują że kukurydza na ziarno przy odpowiednim nawożeniu mineralnym ma dodatni bilans jeśli chodzi o pruchnice!!!!

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano
Dnia 2.11.2020 o 23:16, Mikruss napisał:

Na szkoleniu też był poruszany ten temat przez jednego pana co ma ponad 100ha kukurydzy, sam przyznał że miał spadki próchnicy i szukał przyczyny - okazała się prosta - zbyt głęboka orka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v