Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie, a ja mam takie pytanie, właściwie dwa:

1. Ile każdy z Was wydaje na marketing swoich produktów? Jakie masz sposoby dotarcia do klienta? Czy wystawienie na olx i promowanie za 50zł załatwia całą sprawę? Czy stanie na rynkach to twój jedyny pomysł? 

Sorry, ale jeśli chcesz rywalizować z sieciami to musisz zagrać w tą grę. Sadzisz parę hektarów, to musisz przynajmniej parę tysięcy co roku wydać na reklamę i budowanie wizerunku ziemniaczarza. Nie ma przebacz i nie ma czego żałować. 

Warzywa mają wielką przyszłość w przeciwieństwie do mięsa, ale konkurencja też jest i będzie wielka.

2. Czy ziemniaki mają w sezonie priorytet przed wszystkim? Zapomnij o sianiu, oraniu, bronowaniu. Chcesz sprzedać ziemniaka to zajmij się sprzedażą. Inaczej zrobią to za Ciebie inni.

Opublikowano (edytowane)

Raczej swoja marka niż ogłoszenia, jak masz dobry towar i kupujący zadowoleni to będą czekać aż wykopiesz przebierzesz aby kupić za przystępna cenę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Raczej swoja marka niż ogłoszenia, jak masz dobry towar i kupujący zadowoleni to będą czekać aż wykopiesz przebierzesz aby kupić.

Ok, ale to mówisz już o stałych klientach i zbudowanej marce. A tu widzę ludzi, którzy nie mają żadnej bazy odbiorców, a hektary nasadzone i co roku liczą, że się jakoś sprzeda. Żeby ich mieć tych stałych odbiorców to musisz do nich najpierw dotrzeć. Poza tym stali klienci (zazwyczaj starsze osoby jeśli idzie o detal) też się 'wykruszają' tzn. jednego już nie ma z nami, inny się wyprowadził, u trzeciego dzieci nie jedzą ziemniaków (stała śpiewka), u czwartego akurat zawaliłeś w zeszłym roku bo mu zgnite się trafiły, do piątego handlarz już przywiózł. Więc rotacja stałych też jest, u mnie z 10% na rok się wykrusza i trzeba ich stale uzupełniać, najlepiej powyżej 10%, żeby był progres.

Opublikowano (edytowane)

Są pośrednicy co wysyłają na mołdawie kto więcej sadzi i robi ci piorin próbę przechodzi i wysyłasz całego tira a to rynek taki ze tam niema ze już nakupili i mają już dość.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Są pośrednicy co wysyłają na mołdawie kto więcej sadzi i robi ci piorin próbę przechodzi i wysyłasz całego tira a to rynek taki ze tam niema ze już nakupili i mają już dość.

To mówisz o hurcie i to dużym i oddawaniu pośrednikom. Tylko potem nie narzekajmy, że są po 5 czy 10 zł za worek. 

Opublikowano

Ogłoszenia nic nie dają, zawsze wystawiam na Ol-a i praktycznie zero odzewu, lub symboliczny. Chyba,że odpad paszowy, tu owszem i w tym roku raczej z uwagi na drogie zboża jest nawet ssanie na ten towar.

Detaliści zadowoleni z towaru sami nakręcają innych chętnych do zakupu i to jest najlepsza  reklama.Od kilku lat mam taką tendencję,żę wypada mi przykładowo 2-3 % a dochodzi 10% nowych

Opublikowano
Dnia 15.10.2021 o 15:48, pawelol111 napisał:

Nie. To jest to samo gadanie co rok.. Kazdy sie chce pozbyc. Prawda jest taka ze towaru jest. A 10 zl za worek to jak 10 lat temu 5zl

Nie jestem pewny czy tego towaru jest tak dużo skoro handlarz mi dzwonił już w wrześniu i mówił że mu zabraknie. U nas plon ok 25 ton w tym roku tylko i w naszym powiecie już się kończy ziemniak. 

• Haha 1
Opublikowano

jest cała masa drobnicy która sadzi 0,5-1 ha i oni własnie teraz przed zimią zapychają rynek bo chcą do zimy sprzedać w uwagi na brak zaplecza w postaci przechowalni itd. ale tak jak mówisz jeszcze trochę i cena pójdzie tylko w górę. dobrym symptomem już jest to że cena od dłuższego czasu jest w miarę stała a już napewno nie spada. Ja uważam, że będzie tylko lepiej. wkońcu ile można za przysłowiowe frytki robić jak komuś kukurydza sypneła 13-15 ton to na ciul ziemniaki sadzić o wiele lepszy interes na kukurydzy.

• Haha 2
Opublikowano

W Świętokrzyskim tanio. Giełdy w Pińczów, Skalbmierz, Proszowice ( juz małopolskie ) to ceny od 4.5 zł ( zółty ) do 7 zł za czerwoną belarose...  I każdy się zarzeka ze też pójdzie w "kukurydzę"... 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Marl napisał:

W Świętokrzyskim tanio. Giełdy w Pińczów, Skalbmierz, Proszowice ( juz małopolskie ) to ceny od 4.5 zł ( zółty ) do 7 zł za czerwoną belarose...  I każdy się zarzeka ze też pójdzie w "kukurydzę"... 

To i w kukurydzy wasi biznesmeni zrobią manko😁 .

Opublikowano
14 godzin temu, Marl napisał:

te rejony to czarna d*pa z cenami

Opublikowano
23 minuty temu, zbyszek8201 napisał:

a niech idą w tą kuku...każdy ma prawo wyboru. Panowie tak na marginesie u was też w tym roku problem z rdzawą plamistością ? W moich stronach każdy narzeka

W irdze?

Nwm bo wykopałem i sprzedałem do września. W kupnej to biore od znajomego i nic się nie trafia żeby bylo.

W bellarosie za to mi się trafia😣

Opublikowano

Irga wiadomo wrażliwa na rdze. U mnie z jednego kawałka cieższej ziemi czysciutka a z lżejszej trafia sie ok 5-6%. Catania i ricarda z lzejszej ziemi czyściutka. Kiedyś na studiach rozmawiałem z doktorem co zajmuje sie chorobami ziemniaków to mówil że u odmian wrażliwych jest tyle czynników wpływajacych na to( np rozkład opadów wachania temperatury a nawet dzień sadzenia i to nie żart itp.) opowiadał ze robili doswiadczenie z irga właśnie i na jednym polu sadzili ja w ciagu dwóch dni to ta sadzona pierwszego dnia czysciutka a ta sadzona na następny dzień juz byla bardzo rdzewiata.

Opublikowano
Dnia 11.11.2021 o 09:14, witejus napisał:

te rejony to czarna d*pa z cenami

Co roku zmniejsza się liczba "desperatów" jeżdzących na giełde i sprzedających po tyle "ile kto da..." . Przy tej cenie pszenicy i nawozów, będzie kolejna redukcja plantacji.

Co do jakości ziemniaka, nadal W Skalbmierzu możemy zakupić ziemniak wątpliwej jakośći który jest dokładnie zamaskowany. I to najbardziej wpływa na ilość kupujących. 

Opublikowano

Jaka odmiane polecacie na dlugie przechowywanie zeby sama z siebie nie kielkowala do lutego bo lordy. Denary odpadaja zreszta wszystkie wczesne odmiany a gwiazda za dlugo robi plon i odpowiednia do kopania jest tak po 5 pazdziernika a to juz troche za pozno bo jak bedzie mokro to tego nie utytrasz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v