Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na kontrakty  czyli przetwórstwo i przemysł cena ziemniaka jadalnego nie ma wpływu, generalnie zanim zasadzisz to wiesz po ile sprzedaz.  W moim przypadku jest stała cena bez różnicy czy wolny rynek zł/kg czy 14gr/kg ewentualnie mam+- za parametry

Wspomniane 14 groszy to wolny rynek i towar do pakowania

Edytowane przez przemol87
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Skrobiowe przy odpowiedniej zawartości skrobi ok 2.5raza droższe

Jakoś w zeszłym roku jak były 2,5 raza tańsze to nikt o tym nie mówił. Taka głupia gadka bo jak jadalny jest za grosze to nagle każdy by chciał na przemysł a jak drogie to najlepiej szydera z tych co na przemysł oddają. Jak są tanie to też workować za grosze i nie marudzić😀

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Jak by ktoś chciał, mam ponad 100 ton Markiesa. Kaliber 5+. Ale zaznaczam że cena 30 groszy to nie ma o czym rozmawiać. Nie warto go sortować. 

Przed chwilą, xxxMarcin3 napisał:

Jak by ktoś chciał, mam ponad 100 ton Markiesa. Kaliber 5+. Ale zaznaczam że cena 30 groszy to nie ma o czym rozmawiać. Nie warto go sortować. 

Dodam że to standard przez handlarzy nagonka ze jest tyle ziemniaków na rynku. Jest go wiecej niż w ubiegłym roku ale nie tyle żeby ze złotówki na 20 groszy. 

Opublikowano

Ziemniak swego czasu dawało się mlecznym.Parametry mleka jak i samo mleko szło do góry. Trochę ryzyko polkniecia ale mi przez parę lat raz się przydarzyło.Takze u nas była alternatywą jak ziemniak nie płacił to mleko nieźle. Historia lubi się powtarzac😉

Także moim zdaniem taniej nie ma co sprzedawać

Opublikowano

Ja bym 20 groszy za odpad do bydła w życiu nie dał z prostej przyczyny że to poprostu słabo opłacalne tylko napisałem że się ogłaszają z odpadami po 20 gr/kg. Duża firma zajmująca się konfekcjonowaniem ziemniaka do której sprzedaje oferuje odpad po 5 gr/kg.

Opublikowano

10ton odpadu zawiozłem luzem za koszty paliwa hodowcy byków. Za jakie kolwiek pieniądze nikt tego w okolicy nie chce. W zeszłym roku i po 35gr nie było problemu sprzedać. 

Opublikowano (edytowane)

Kup sobie bydła i spaś,ja w tym roku spasam,kukurydza poszła na sprzedaż a za kukurydze ziemniaki na pasze i po problemie,trawy w tym roku opór było i wszelkiej paszy.

Jak bym był ministrem to bym wam te ziemniaki zabrał i przerobił na spiryt do odkomarzania ale nie jestem i cóż poradzić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Tak właśnie w normalnym państwie powinno być, że nadmiar towaru przerabia się na co inne i sprzedaje. W mojej okolicy za komuny była gorzelnia i wszystko co nie nadawało się do handlu szło na spiryt. A teraz w eurokołchozie plac stoi rozkradziony i hula po nim wiatr

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zostawić na lodzie zakładać gorzelnie i produkować spirytus po   2 zł za 1 litr dlatego padli wszystkie gorzelnie a wymogi mieli ogromne .

W lublinie może wybudują gorzelnie to coś się ruszy za kilka lat ale to czas przyszły wiele może się zmienić jeszcze .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

No ale taka prawda, że w tym Państwie dążono do tego, albo inaczej, przykładano rękę by nic nie było w naszym kraju, czy komuś te gorzelnie przeszkadzały ? NIe. a teraz ile jest gorzelni ? w promieniu 50 km to na palcach jednej reki policzę, a kiedyś w co drugim pgrze była gorzelnia. tak samo cukrownie które lewica ma na swoim sumieniu, co kawałek była cukrownia, a teraz niemiec nam dyktuje w naszym kraju ile mamy siać buraków i za ile, to samo z resztą przemysłu nie tylko rolno spożywczego.... co ciekawe jak rozsprzedawano nasz kraj to ten pan od piatki dla zwierząt był w sejmie i jak ochronił nasz przemysł a teraz wielce rozlicza komuchów i ma się za zbawiciela Polski....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v