Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2020 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2020? Zapraszamy do dyskusji.

Link do tematu z sezonu 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273037-ceny-ziemniakow-2019/

Opublikowano

Kiepsko będzie jak na rynek trafią ziemniaki z kopców. Przez obecną pogodę ich jakośc nie będzie za wysoka. I zaraz będzie powód do obniżenia cen...

Opublikowano
16 godzin temu, pawelol111 napisał:

A gdzie te kopce macie? :D

Kolego, u mnie w świętokrzyskim przechowalnie są już z płyt warstwowych :) Nie jest tak źle... Ale najwięcej kopcy jest u rolników któzy zachęceni zeszłorocznymi cenami nasadziło więcej i juz sie nie zmieściło w magazyny.

W sumie kopce  są lekko w ziemii wykopane. Kopane turem na np: 2 m szerokości i potem po otwarciu kopca  rolnik wjezdza z łyzką do kopca i ziemniaki przeładowywuje na przyczepe. Potem do garażu i "obróbka" przedsprzedażowa :D Gable niepotrzebne :) Tu nawet dośc znany Youtuber robi kopiec:  LINK wiec nie ma co się bardzo wstydzic :D

Opublikowano

W mojej okolicy żaden handlarz nie chce ziemniaków bo mówią że nie ma gdzie sprzedać jeżeli już to po 0.80 gr a wymaga że głowa mała lubelskie. Wszędzie taki zastój .

Opublikowano (edytowane)

U mnie cena bez zmian 18 za zółteko i 22 za irgę ale kupują tylko ci co dostarczają po sklepach,stołówkach,restauracjach bo nie chcą stracić miejscówki i dla tego tak płacą żeby ktoś inny się nie dostał,handlarze tacy co wożą po giełdach to nie kupują wo gule w tym sezonie, jedynie kupowali na jesieni trochę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Roman_h2 napisał:

Po 25 z domu i idą tak że praktycznie za tydzień się wyprzedam po 10-15 worków 15kg dziennie, w sklepie są po 33 za taki worek.

Masz jakichś stałych odbiorców czy jakieś np. ogłoszenia?

Opublikowano
2 godziny temu, KULAWA_KOZA napisał:

Panowie prawda to że na Polskę są ściagane Litewskie ziemniaki po 11zł za woreczek?Kolega mi dzis mówił że jego sąsiad ciągnie na potęgę Litewskie....

Są ogłoszenia z Litwy po 210euro/tona plus transport. Odmiany: Vineta ,Melody ,Jelly, Adora ,El Mundo, Laura . W slalbmierzu tez słabo, zółtego kupisz 11-12 zł.

A jeszcze na jesien czytałem komentarze, ze po 40 zł bedzie worek... 😪

Opublikowano

Ja uważam ze ziemniaki są za drogie i każdy ostrożnie kupuje i małe ilości żeby nie zostać na lodzie chyba ze jakiś handlarz kupi i od razu tego samego dnia gdzieś zawiezie i od razu sprzeda.Bo procentowo mają mały zarobek a kasy trzeba dużo wydać i jest ryzyko.

• Like 1
Opublikowano

Tak jak ktoś wyżej pisał,że wielu liczyło na "kosmiczne" ceny. 

Przykład z moich okolic dalszych, starszy facet miał około 10 ha, z czego 3-4 przeznaczone na wczesne. Kopał trochę wczesnych i nagle przestał kopać twierdząć że. Ziemniaki jeszcze sporo podrosną, a nic nie tanieją więc i na jesieni będą po  2 zł....

Z tego co się orientuję to na jesieni przez olx ogłaszał po 15 zł za 15 kg ..}

Myślę że ubiegły sezon i wzrost ceny na wiosnę , skłonił wielu do takiego myślenia. 

Osobiście w hurcie nie pamiętam cen wyższych jak 1 zł...no może 1.20 zł kiedyś na wiosnę.

Co do cen  w detalu po 20 zł za 15kg żółtego, i 25 zł za irgę ale się skończyła }.

Opublikowano
Dnia 17.01.2020 o 19:04, KULAWA_KOZA napisał:

Panowie prawda to że na Polskę są ściagane Litewskie ziemniaki po 11zł za woreczek?Kolega mi dzis mówił że jego sąsiad ciągnie na potęgę Litewskie....

Na Rybitwach ściągają gale z Litwy . Słyszałem , że odbiór towaru jest w Warszawie  . Widziałem te ziemniaki i jakość jest naprawdę wysoka , pakowane są normalnie jak nasze po 15kg .

Opublikowano

Cały szkopół w tym że na zachodzie i północy nie mieli takiej suszy jak Polska centralna. U nas latem nie było co kopać kto miał deszczowanie to miał. Wydajność około 10 ton z ha i jeszcze średni towar który teraz nie może konkurować z grubym zagranicznym. Wszędzie w Europie się urodził tylko nie u nas. W poprzednim sezonie na zachodzie też była susza i tyle towaru nie ściągali to i cena wzrastała.Teraz zimy nie ma i już raczej nie będzie to ciągną wszystko i z każdej strony, dla tego ceny spadają. A jak widzę wypowiedzi jaki to jest ziemniak drogi to ręce opadają. To jest dobra cena przy wydajności 35-40 ton ale przy 10-15 to żadne cuda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v