Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.07.2024 o 23:59, ziomal_one napisał:

Różan 

mazowieckie płacili 50 z pokosu komu zależało, łapałem takich co dawali po 60, a chujki odmówli, bo złapali taniej (nauczka na przyszłość). Teraz cena 220-250 zł/tonę. 

Jak się skacze to tak jest. 

Z tymi stałymi co roku dogadane i każdy zadowolony. A ze skoczkami zawsze problemy...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Dlaczego nie sprzedajecie słomy na kilogramy jak na zachodzie, tylko na jakieś belki..

Nie każdy ma legalizowaną wagę na podwórku żeby sprzedawać na kilogramy. No chyba że chcesz na małej platformowej wadze ważyć każdą belkę z osobna to powodzenia.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

To nie chłopaki z firmy ur Siemion?

Niebieskie valtry

Nie, spójrz na rejestrację 

10 godzin temu, slawek74 napisał:

370kg znajomy kiedyś trochę przeważał...150cm

Możliwe, im tutaj zawsze się bardzo śpieszy więc myślę że nie jest zbita tak na 100% możliwości sprzętu 

9 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Dlaczego nie sprzedajecie słomy na kilogramy jak na zachodzie, tylko na jakieś belki..

Bo my na wschodzie 😉 może dlatego 

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Nie każdy ma legalizowaną wagę na podwórku żeby sprzedawać na kilogramy. No chyba że chcesz na małej platformowej wadze ważyć każdą belkę z osobna to powodzenia.

Co 5- 10 belkę na wagę, jakaś średnia, przynajmniej sumienie bym miał czyste że uczciwie sprzedane. Z tymi bambrami co biorą za obornik zawsze jest problem, a to za dużym rozrzutnikiem przyjechałeś, a to za duża łyżka, a to opona mu się na płycie mocniej zdziera jak ładuje dla Ciebie, a jak pasówką przyjedzie to dobije że prasa puchnie, albo zostawisz mu pokos po kombajnie a ten Ci powie, że ma już tyle, że mu wystarczy, na koniec zrobisz mu przysługę pryskania, bo bamber nie ma swojego opryskiwacza, wszystko w kant dokładnie w terminie, a jak Ci zbraknie obornika na dwa przejazdy, to zadzwoni się podśmiać, coo zbrakło Ci.. W tym roku jak jemu słomy brakuje to dzwoni obsrany i prasuje trawice po starych babciach i jeszcze syn takiej babci za szklanice mu pasze przy bykach podgarnie. Dla mnie wartość słomy jest nieoceniona, ale sam musiałem się o tym przekonać. Średnio 4 tony z hektara po 250 zł. Masz tysiaka, żeby to uzupełnić z mikroskładnikami w tej ilości to trzeba sypnąć minimum 300kg hydrokompleksu pon4 tys. za tone, a gdzie próchnica? Wprowadź poplon za kolejne 200zł. Także nikt tyle nie da, na razie.

5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Bo my na wschodzie 😉 może dlatego 

Ja też ze wschodu. Ale trochę po świecie się jeździ i tych bambrów trzeba pokory uczyć.

• Haha 2
Opublikowano

ciekawe kto kogo będzie uczył...🤭 wszystko zależy od popytu podaży trzeba czasem zrozumieć i drugą stronę z różnymi współpracuję i współpracowałem nie jeden wrócił.... sami przychodzą

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

ciekawe kto kogo będzie uczył...🤭 wszystko zależy od popytu podaży trzeba czasem zrozumieć i drugą stronę z różnymi współpracuję i współpracowałem nie jeden wrócił.... sami przychodzą

Weź sławku, bo zapachniało mentalnością llu.

Opublikowano

Ja przemyślałem sprawę i biorę 40 zł za kulkę słomy, prasowanie po stronie kupującego, belki po prasie pasowej 125-130 ale zbite na kamień, że ja chłop 100kg ciężko mam ją postawić na stojąco. Miałem wszystko kosić na sieczkę no ale od dwóch miesięcy pytano się mnie czy nie będę miał słomy bo hodowle zmniejszamy, no to zostawiłem 20% i będzie parę groszy żeby oddać kasę za kurzak.

Opublikowano
toooomaszewski napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

Weź sławku, bo zapachniało mentalnością llu.

🤔 no bo prasowanie zwożenie balotów czy wożenie tego obornika to za friko 🤔 ogarnij się czlowieku ... jak nie pasuje to glosu nie podnoś...

• Like 1
Opublikowano

Sławku, gadasz dokładnie jak ten mój były odbiorca balotów 😁 każdy ma swoje racje, Twoje z perspektywy biorącego belki, moje z perspektywy oddającego. 

15 minut temu, slawek74 napisał:

jak nie pasuje to glosu nie podnoś...

A że ja mam swoje racje i argumentami odganiam Ci klienta, to mam do tego prawo, tak samo jak Ty, tak wygląda dyskusja na forum. I z tym nie podnoś głosu jest po prostu słabe.

Opublikowano

Co 5- 10 belkę na wagę, jakaś średnia, przynajmniej sumienie bym miał czyste że uczciwie sprzedane. Z tymi bambrami co biorą za obornik zawsze jest problem, a to za dużym rozrzutnikiem przyjechałeś, a to za duża łyżka, a to opona mu się na płycie mocniej zdziera jak ładuje dla Ciebie, a jak pasówką przyjedzie to dobije że prasa puchnie, albo zostawisz mu pokos po kombajnie a ten Ci powie, że ma już tyle, że mu wystarczy, na koniec zrobisz mu przysługę pryskania, bo bamber nie ma swojego opryskiwacza, wszystko w kant dokładnie w terminie, a jak Ci zbraknie obornika na dwa przejazdy, to zadzwoni się podśmiać, coo zbrakło Ci.. W tym roku jak jemu słomy brakuje to dzwoni obsrany i prasuje trawice po starych babciach i jeszcze syn takiej babci za szklanice mu pasze przy bykach podgarnie. Dla mnie wartość słomy jest nieoceniona, ale sam musiałem się o tym przekonać. Średnio 4 tony z hektara po 250 zł. Masz tysiaka, żeby to uzupełnić z mikroskładnikami w tej ilości to trzeba sypnąć minimum 300kg hydrokompleksu pon4 tys. za tone, a gdzie próchnica? Wprowadź poplon za kolejne 200zł. Także nikt tyle nie da, na razie.

Ja też ze wschodu. Ale trochę po świecie się jeździ i tych bambrów trzeba pokory uczyć.

Liczysz tylko swoje, a nie zwracasz już uwagi, że ten obornik faktycznie trzeba załadować, rozwieźć. Belowanie , zwożenie Paliwo kosztuje, sprzęt też 

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna spora rozpiętość cen w kraju.

Chyba żaden inny produkt tak nie ma...

Zależy czy jest hodowla, czy pieczarki są w regionie, i czy opłaca się wozić na Podlasie 

Opublikowano (edytowane)

O to to to👆🍻Pedro 

18 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna spora rozpiętość cen w kraju.

Chyba żaden inny produkt tak nie ma...

Produkt uboczny 😉

Dla mnie wartość słomy jest nieoceniona, ale sam musiałem się o tym przekonać. Średnio 4 tony z hektara po 250 zł. Masz tysiaka, żeby to uzupełnić z mikroskładnikami w tej ilości to trzeba sypnąć minimum 300kg hydrokompleksu pon4 tys. za tone, a gdzie próchnica? Wprowadź poplon za kolejne 200zł. Także nikt tyle nie da

No pięknie to napisałeś. 

Jak dla mnie to tylko w tych artykułach miło poczytać ile to to wraca NPK i mikro w raz ze słomą. Jest takie powiedzenie papier wszystko przyjmie, a w polu jakoś nie widać efektu... Jedynie z czym się zgadzam to budowa próchnicy, tego z worka nie nasypię. Takie jest moje zdanie, wcześniej sprzedawaliśmy słomę, potem pare lat sieczka, a teraz znowu "okradam swoje pole", ale dzięki temu daje rade osiągnąć dobry zysk z V klasy 

Edytowane przez tytanowyJanusz
  • Like 4
Opublikowano

Tu na forum to zawsze płacze typu kombajn za hektar 600-700, słoma za bele 60-70 i więcej a w rzeczywistości kombajn i po 400, i słomę gotowe po pasówce konkretnie zbite po 60.... Tu wszystkim zboże sypie po 10 ton i krowy dają po 15 tyś mleka. Fajnie czasem poczytać te bajki😁 ale nie za często i nie zapamiętywać tych głupot 🤦 a ci co im się nie chce trzymać bydła i wymieniają słomę za 💩 to by chcieli przyczepę 💩 za bele słomy. Bo słoma to niby tyle wartości ma że hooooo🤷

• Like 5
Opublikowano

Sławku, gadasz dokładnie jak ten mój były odbiorca balotów 😁 każdy ma swoje racje, Twoje z perspektywy biorącego belki, moje z perspektywy oddającego. 

A że ja mam swoje racje i argumentami odganiam Ci klienta, to mam do tego prawo, tak samo jak Ty, tak wygląda dyskusja na forum. I z tym nie podnoś głosu jest po prostu słabe.

Dlatego ludzi tobie podobnych trzeba szerokim łukiem omijać. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, ZetorMisio napisał:

Tu na forum to zawsze płacze typu kombajn za hektar 600-700, słoma za bele 60-70 i więcej a w rzeczywistości kombajn i po 400, i słomę gotowe po pasówce konkretnie zbite po 60.... Tu wszystkim zboże sypie po 10 ton i krowy dają po 15 tyś mleka. Fajnie czasem poczytać te bajki😁 ale nie za często i nie zapamiętywać tych głupot 🤦 a ci co im się nie chce trzymać bydła i wymieniają słomę za 💩 to by chcieli przyczepę 💩 za bele słomy. Bo słoma to niby tyle wartości ma że hooooo🤷

Poniżej 400 też jedą

I za nimi nie rośnie