Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wiem kiedy ruszymy... Owies, jęczmień, pszenica wszystko góra dochodzi, żyto pszenżyto jeszcze miękkie, mało brakuje. Ale słoma zielenica totalnie, kombajn nie przerobi. Owsy wcześniej siane już ładnie żółciutkie, a słoma żywa. 

Opublikowano

+26, słonecznie, żniwa rzepakowe w pełni. Może koło soboty- niedzieli się kombajn do pszenicy przyplącze i jak nie popada to się skosi🤔

Opublikowano
43 minuty temu, pedro2 napisał:

Za to w foliaku mi obrodziło 😳 jedynie papryka po ataku mrówek dostała w kość. 

IMG_20200722_123212.jpg

IMG_20200722_123239.jpg

Chyba raczej mszyc. Mrówki tylko korzystają z rosy miodowej wydzielanej przez mszyce, a nie atakują rośliny😀

Opublikowano (edytowane)

Na skupach jest 4.7 netto u nas 

Ogólnie jest bieda na krzakach z owocem i pogoda też nie sprzyja dojrzewaniu.u mnie jest przełamana i nie dochodzi

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Thanks 1
Opublikowano

2-3 zł cukinią na giełdzie a na skupie 1zł

Powoli to schodzi tak samo jak ogórek teraz.Rozmawialem z kupcem to powiedział że cukinią i ogórki to teraz mają na działkach i już nie schodzą duże ilości tak jak wcześniej

Opublikowano
bratrolnika napisał:

7 minut temu, stempos1980 napisał:

mam wizytę u chirurga z małym w Radomiu

co zrobiłeś sobie w małego??? pewnie wtykałeś nie tam gdzie trzeba😂

nie ważne co zrobił. ważne, że się przyznał co do wielkości. tylko współczuć. 😉😉

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Za to w foliaku mi obrodziło 😳 jedynie papryka po ataku mrówek dostała w kość. 

IMG_20200722_123212.jpg

IMG_20200722_123239.jpg

Ogórki w gruncie mam to chyba zacznę handlować, tak obrodziło. Szparagowej już mam dość, teraz czekam na zwykła fasolę i trzeba za buraczki się brać. Pierwszy zbiór ogórków tydzień temu i z jednego 140 litrowych słoików 🤣 teraz już będzie pewnie z ponad 200 i trzeba na inny sposób je zrobić. W tamtym roku taka ala sałatkę w zalewie z ketchupem robiliśmy, to niebo w gębie. W tym roku chyba spróbujemy z ananasem 

Na kurpiach słonecznie ale chłodno i wiaterek, taka pogoda całe lato by mogła być. No jeszcze żeby ze 2 razy na tydzień popadalo

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Chyba raczej mszyc. Mrówki tylko korzystają z rosy miodowej wydzielanej przez mszyce, a nie atakują rośliny😀

Nie wiem co było, ale od mszycy pryskał i nie widać było, a mrówki i tak łaziły. Sąsiad nie opryskał od mszycy młode wiśnie żeby było eko to same patyki zostały, mrówek na gęsto  na nich. Mrówki też jak oszczają to zdechnie. Nie wiem nie znam się, słyszałem w radiu 😋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v