Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rano już mówili , ale w internecie nic nie było .

Przechlapane .

Opublikowano

Wcześniej ktoś wstawiał link z tym, w tym temacie z resztą.

Opublikowano

Leje, wieje cały dzień, wieczorem nawet tęcza była. Cały dzień na plusie, pszczoły wariują już do góry ramek doszły. Kto nie zaglądnął i w razie potrzeby nie dał ciasta czy ramki z pokarmem często nie ma już rodzin bo się z głodu osypały.

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Danielursus z PSP był dowódca, podejrzewam, że odjebią raport, że rozpalili w piecu po odjeździe i będzie nici z odszkodowania. Komin czyszczony co miesiąc, akurat w tym był pedantyczny braciak. Największe zniszczenia są właśnie w tym miejscu gdzie te utykane było. Ta krokiew spalona doszczętnie spadła i blacha z tej strony komina przepalona najwięcej

Komin czyszczony co miesiąc- to super. Pytanie , czy jest na to papier od kominiarza. Bo jak nie ma, to na 99% ubezpieczyciel nie da złamanego grosza.

Opublikowano
25 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Leje, wieje cały dzień, wieczorem nawet tęcza była. Cały dzień na plusie, pszczoły wariują już do góry ramek doszły. Kto nie zaglądnął i w razie potrzeby nie dał ciasta czy ramki z pokarmem często nie ma już rodzin bo się z głodu osypały.

Nie  strasz....     muszę  zajrzeć    chociaż   na razie  żyją. 

Opublikowano
6 minut temu, Szymi40 napisał:

Nie  strasz....     muszę  zajrzeć    chociaż   na razie  żyją. 

Mówię po prostu jak jest na naszym terenie. Już niedługo trzeba będzie ocieplić, szufladę w dennicy dosunąć i zamknąć korki w powałce bo matki już pewnie zaczną czerwić w większych ilościach

Opublikowano
33 minuty temu, jacek1296 napisał:

Może przeoczyłem, ale sfajczyło się coś u niego?

Rozszczelniło mi komin na całej długości, straż nie wzywana, przeglądu kominiarskiego brak. Na drugi dzień kasa z PZU na koncie - 7500 za komin.

Dotyczy tylko jeśli jest polisa oc rolnika. Jeśli ktoś nie jest rolnikiem lub ma inną polisę na dom niż jako rolniczą przegląd obowiązkowy.

18 minut temu, Zapracowany napisał:

Za luty 51 l. Jak narazie nie jest źle.

😳😳😳😳 szok.

Wróciłem właśnie na chatę i jest nie całe 2mm w deszczomierzu.  Ale myślę że sporo nie wpadło, bo wydaje mi się że 5mm powinno być.

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę nic mówić, ale zaufane osoby od wewnątrz doniosły że straż kombinuje umywać ręce i zwala na zupełnie inną przyczynę. Będziemy walczyć w razie ubezpieczalnia nie wypłaci cała wioska świadków co mówili strażacy, przede wszystkim znajomy rodziny z PSP z drugiego końca Polski jak usłyszał że byli tylko godzinę przy zapaleniu sadzy zatrwożył się powinni czekać do ostygnięcia. Fakty są takie, że teraz na chłodno wszyscy w domu kilkanaście minut po odjeździe straży słyszeli, że w kominie coś spada, myśleli, że to resztki tych sadz. A strażak powiedział, że na 100% sadze zapaliły się drugi raz i ten łomot stąd że zaczęły się obrywać i zaczopowały komin. Po dokładnym sprawdzeniu po południu przez kominiarzy wyszło, że w kominie wywaliło dziurę 3cm cegły... akurat w miejscu ocieplenia stropu gdzie było dobre 20cm waty. Padam na twarz, cały dzień walczyliśmy z meblami i rzeczami z poddasza zabrać i przymocować blachę, uszczelnione pianką i nie leci, a lało jak z cebra. Dekarza swojego ściągnąłem jutro mają wyliczyć wszystko ile czego trzeba i blachę. 

A co do kominiarza to papier jest Bogu dzięki z jesieni. Ubezpieczenie jak uznają 30% to spokojnie wystarczy na wszystko. Bo na 350k chyba ubezpieczył. i na AGD RTV jakieś ubezpieczenie mieli. Dzisiaj wszystko foty porobione, każdej zniszczonej rzeczy i domu. Wszystko spisane. Pieniądze są, gmina jutro przeleje 7tys, wszystkie sołectwa zbierają, mają trochę oszczędności i rodzina pomoże. Ja poczekam na hajs, wersja jest taka, że każdy radzi się odwoływać od pierwszego szacowania. A wtedy odwlecze się wypłata. 

Edytowane przez pedro2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v