Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Partyzant85 napisał:

27 minut temu, Adam94 napisał:

Powiat lubelski

Gdzie dokładniej taka sytuacja? U mnie LLB dobra nawałnica ale bez gradu. Miejscami pszenżyto położone i ziemniaki przechylone - to tyle co koło domu. Jutro pojadę dalej zobaczyć jak reszta działek.

@ZELKOW - a jak tam u Ciebie dziś?

Ja tak późno bo grilla kończyłem 😂 wiało lało 10mm w deszczomierzu, na pola się przejade jutro ale jęczmień zimowy przy domu stoi

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Lepiej rozejrzyj się za jakąś starą glebogryzarka. Też chciałem na dotacje na firmę wziąć coś takiego na łąki torfowe żeby nie orać, ale polskie to szrot z tego co się orientowałem. 

Ale pierolisz Pan, ten bomet 100 razy lepszy niż stara polska glebogryzarka nawet nie ma co porównywać.

Opublikowano
pedro2 napisał:

U mnie właśnie dojebuje, na koniec frontu taka się ufundowała aż mnie obudziło wiatr i mocny deszcz.

padać padało, ale na radarach wyglądało gorzej niż w rzeczywistości. Tak jak fireseba pisze, normalny opad jak w normalnych latach. to my się odzwyczailismy od tego rodzaju "atrakcji".

pedro2 napisał:

@Bananek raportuj!. Zapomniałem powiedzieć żebyś nie lazł do piwnicy tak jak Rysiek radził tylko na piętro. Wiatra nie ma 😋 

A weź i raportuj jak mój organizm tak skonstruowany, że gdy tylko burza nadchodzi potrafię zasnąć choćby na stojąco. 😴 to silniejsze ode mnie,no oczy się zamykają i odlot. coś tam w nocy słyszałem, że pada bo okno otwarte, ale o szczegóły nie pytaj...

do piwnicy nie uciekalem bo musiałbym ją sobie wpierw wykopać. 😉

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

@slawek_74 u nas deszczomierz przelało. Kto to słyszał żeby 3 razy burza w ciągu dnia przyszła. Pół hektara łąki torfowej zostawiliśmy do do koszenia po niedzieli bo woda stała a tu chyba na ryż można się przerzucić 😂

deszczomierze kłamią 😀 sąsiady Ci dolewają 😁 u mnie są dwa jeden 28 dtugi 23 mm🤔

Opublikowano
55 minut temu, Bananek napisał:

padać padało, ale na radarach wyglądało gorzej niż w rzeczywistości. Tak jak fireseba pisze, normalny opad jak w normalnych latach. to my się odzwyczailismy od tego rodzaju "atrakcji".

A weź i raportuj jak mój organizm tak skonstruowany, że gdy tylko burza nadchodzi potrafię zasnąć choćby na stojąco. 😴 to silniejsze ode mnie,no oczy się zamykają i odlot. coś tam w nocy słyszałem, że pada bo okno otwarte, ale o szczegóły nie pytaj...

Chyba nie normaln... Raportuj ile spadło. 

@pedro2 ile?

U mnie jak zawsze... 70mm z czego polowa w godzine. Jednak prognoza sie sprawdziła. Za czerwiec 85mm

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi czego sie nie lubi

Opublikowano
fireseba napisał:

55 minut temu, Bananek napisał:

Chyba nie normaln... Raportuj ile spadło. 

@pedro2 ile?

U mnie jak zawsze... 70mm z czego polowa w godzine. Jednak prognoza sie sprawdziła. Za czerwiec 85mm

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi czego sie nie lubi

23 litry za noc i 22 litry wczoraj wieczorem. I tyle. żyto leży, ale tylko po ziemniakach. kałuż nie stwierdzono. cześć wody spłynęła, to fakt, ale dużo gleba pobrała bo było już sucho nie na żarty.

czerwiec dał 174 litry

Opublikowano

Wczoraj bardzo spokojnie przeszło. Dało 9mm a za czerwiec równo 160mm.

Przy czym różnicę w obrębie posiadanych pól mogą być naprawdę duże bo bywało że deszcz padał na połowie podwórka z łatki wielkości małego boiska.

Więc 1km odległości to już dla czerwcowych burz było sporo.

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

@stempos1980 wczoraj po 17stej ta burza mnie spotkała między kozienicami a bialobrzegami woda szła całą szerokością drogi.  A na 50siatce za grujcem drzewo powaliło na drogę 3km.  Korka. 

Podobnież koło Grójca narozrabiało.Drzewa połamane powyrywane z korzeniami nie które

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v