Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@szczypka to jakieś specjalne mieszanki? Ja myślałem żeby w przyszłości taki mniejszy kurnik mieć ale myślałem ze zboże+ kuku i czasem zmielić wystarczy, a pasza bardziej jako dodatek.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko wymaga specjalnej paszy wtedy są effecty,nawet trawe powinno się kosić jak jeden kłosek na polu no ale w życiu jak w życiu,rożnie bywa.A białko ucieka.

Edytowane przez Strongman
  • Like 2
Opublikowano
14 minut temu, camo napisał:

@szczypka to jakieś specjalne mieszanki? Ja myślałem żeby w przyszłości taki mniejszy kurnik mieć ale myślałem ze zboże+ kuku i czasem zmielić wystarczy, a pasza bardziej jako dodatek.

zależy co chcesz osiągnąć i po co te kury masz jeśli dla siebie to pszenica i kuku wystarczy ale jak chcesz na tym zarabiać to już trzeba się postarać a jak chcesz sprzedawać tak jak ja bezpośrednio w domu i na rynkach gdzie na każdym opakowaniu widnieje moje nazwisko i adres  to towar musi być najwyższych lotów 

Opublikowano
7 minut temu, szczypka napisał:

zależy co chcesz osiągnąć i po co te kury masz jeśli dla siebie to pszenica i kuku wystarczy ale jak chcesz na tym zarabiać to już trzeba się postarać a jak chcesz sprzedawać tak jak ja bezpośrednio w domu i na rynkach gdzie na każdym opakowaniu widnieje moje nazwisko i adres  to towar musi być najwyższych lotów 

a mając swój mieszalnik jestem w stanie zrobić taką paszę?

Opublikowano (edytowane)

No w 2017 tysiące drzew  przewróciło. Drzewa koło stawku równo czubki obcięte jakby samolot się rozbił. Dachy porozwalane. Tydzień bez prądu i dwa dni bez wody. Oby nie było powtórki. 

Najgorsze że nie było dostatecznych ostrzeżeń. Widziałem że strasznie się błyska, wracałem z balotami słomy. 

Garaż nie był dobrze zamknięty i prawię cały dach wywiało. 

Teraz zawsze obserwuje łowcy burz bo oni znają się na pogodzie. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano

@szczypka prawdę mówiąc, to wystarczy zboże+ kuku i jakieś śruty pewnie dokupić i jakieś witaminy i będzie spoko. akurat warunki bym miał na mieszalnie a młynek mam już zrobiony bo do czego innego potrzebuję.

Opublikowano
Strongman napisał:

W tym tygodniu się działo

Jak byłem mały widziałem takie chmury,ale od wschodu zawsze sli.

Ło kurła... !!!

Opublikowano
5 godzin temu, mraukot napisał:

Po południu przeszła bokiem, jakieś 2,5 km. odemnie sypnęło lekko gradem, u mnie padało jakieś 2 minuty. Późnym wieczorem błyskało się dosyć mocno gdzieś na południe odemnie (Gliwice, może Rybnik)

dokładnie Wodzisław Rybnik jastrzębie Gliwice 20 litrów na metr taka leka nawałnica   

Opublikowano

No tak też myślałem, że w tamtych okolicach dawało.. (nie sprawdzałem nawet na radarach). Kolega z wioski obok (jakieś 3km w lini prostej) uprawia trochę kapusty, to mu podziurkowało liście, a u mnie nawej 0,5 mm. deszczu nie spadło. Szło skosem od Częstochowy, Woźnik, Kalet, w kierunku Strzelec Op.

Opublikowano
8 godzin temu, camo napisał:

@szczypka prawdę mówiąc, to wystarczy zboże+ kuku i jakieś śruty pewnie dokupić i jakieś witaminy i będzie spoko. akurat warunki bym miał na mieszalnie a młynek mam już zrobiony bo do czego innego potrzebuję.

Pasza ma mieć 18 procent białka lekko strawnego. Kura jest to dziurawy worek i prędko przez nią przelatuje,tak że nie zdąży strawić i nie ma. A żeby witaminy pobrać  by je przyswoić ,może spożywać jeszcze raz swoje odchody,.......... Gotowa,kupiona pasza  w ilości hurtowej to ok 1500 zł. Przy 100-200 kurach,to trzeba już mieć zbyt,a tak na prawdę,trzeba dobrze się zastanowić. Dla weta potrzebna jest powierzchnia  na ilość kur,brak dostępu do paszy, czy picia innnych zwierząt,oddzielne oznakowane worki i pomieszczenie na pasze,miejsce na składowanie jaj,z wymogami do spożywki.......... Tam najlepiej jest gdzie nas nie ma. Plus trzynaście,ok 2 lekki deszczyk,cicho,ok.Suwałk.

• Like 2
Opublikowano

kizak wszystko do ogarnięcia tyko trzeba chęci i nawet przy małym stadku trochę funduszy i wiedza którą trzeba poszerzać z nic nie robienia dochodu nie ma 16* LLU gdybym miał warunki to bym trochę chodował choćby dla siebie zbyt na swierze jaja od kury co grzebie na powietrzu jest coraz większy ludzie nie chcą już jeść ,,mydła''

• Like 1
Opublikowano

Trzeba kosić bo już same kłosy są. A ile tego będzie to nie wiem. Już nie urośnie nic a tylko zrobi się drewno. 

Ostatnio trochę popadało. Ja zawsze narzekam. Z domu mnie niedługo wypierniczą,za te narzekanie 😁

Opublikowano

+24, przychmurzone, kurła trzeba siano przewrócić ze 3x dziś i może wieczór się złoży do kozłów bo od jutra deszcz nadają

Chciałem powiększyć ilość kur, poszedłem do powiatowego weta, jak mi powiedziała te wszystkie ich wymogi, czary mary, pieczątki, badania, wyznaczoną ilość miejsca i inne pierdoły to powiedziałem że mam to gdzieś, wolę mieć dalej koło 50 sztuk niż się z biurokracją użerać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v