Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie co jest napisane w akcie, czy byl jakiś  spłatek robiony na reszte rodzeństwa? Tu bez prawnej porady i przeczytania aktu nikt Ci nie doradzi. Ale ja bym nikomu nic teraz nie oddawał bo jeszcze może  być tak że  reszta rodzenstwa raczkę wyciagnie i co?

L RA ponownie podlewa🌧🌧 wiatr od północy.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Wszystkie jakas tam czesc dostaly tylko ta nie dostala, on wczesniej kombinowal z jakimis chorobowymi rentami, a po przekazaniu na emeryture przeszedl. No ale dobra koniec offtopu, bo tu zaraz nas do porzadku doprowadza. 

Na kurpiach chlodno, wczoraj zanosilo sie caly dzien na burze a nawet kropla nie spadla. 

Opublikowano

Na Kurpiach już się zaczęła pora sucha. Od dwóch dni takie burzę nadawali po 40 litrów a nawet kropla nie spadła

Opublikowano

Raport IUNG: Susza notowana w dziewięciu województwach .

Dużej poprawie uległy warunki wilgotnościowe w województwach: łódzkim, lubelskim, świętokrzyskim, śląskim. małopolskim oraz podlaskim, gdzie deficyt wody znacznie zmalał.

https://www.okiemrolnika.pl/uprawa/item/6558-raport-iung-susza-notowana-w-dziewieciu-wojewodztwach?fbclid=IwAR3rixTe3SbQ-QLl4Ogg8pV5YCb8akHzE_eRAboqU9iZpR-0BPWGo3qIDT8

Opublikowano
46 minut temu, Bananek napisał:

perfum wywieziony. na koniec słonko wylazło. I znów parzy. 

Zasyp talkiem lub mąką ziemniaczaną.

Na przyszłość robota bez bielizny lub szerszy rozstaw nóg przy robocie😁

Opublikowano
Agrest napisał:

46 minut temu, Bananek napisał:

perfum wywieziony. na koniec słonko wylazło. I znów parzy. 

Zasyp talkiem lub mąką ziemniaczaną.

Na przyszłość robota bez bielizny lub szerszy rozstaw nóg przy robocie😁

parzy akurat słońce, ale to o czym piszesz też że dwa razy przechodzilem. oj bolesna sprawa. 😟 tu nie ma śmiacia.

Opublikowano

niebo zachmurzone i nie wiadomo czy wyjeżdżać czy nie  w pole z opryskiem, niby nadają po lekkie opady a wyjechać i żeby zaraz popadało to trochę szkoda środka

Opublikowano

Kurna niby nic nie wiało w niedzielę, a położyło wielką brzozę kuzynowi we wsi na garaż... A w tamtym roku pokrył blachą, poczekał by z rok i by miał za free pokrycie

Opublikowano
39 minut temu, marulekk napisał:

@XTROPoczekaj , patrz na radar, idzie wzdłuż granicy deszcz, może zachaczyć

no właśnie tak idzie na styk na nas. poczekam do jutra, jutrzejszy wieczór ma być ponoć pewniejszy 

Opublikowano

I dopiero dziś to zobaczył? to ma niezły zapłon.

pedro2 napisał:

Kurna niby nic nie wiało w niedzielę, a położyło wielką brzozę kuzynowi we wsi na garaż... A w tamtym roku pokrył blachą, poczekał by z rok i by miał za free pokrycie

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bratrolnika napisał:

standardowa śpiewka, jak była robota a nie było zysku to nikt nie chciał, a jak się pojawiły dochody to teraz każdy zapałał miłością do ojcowizny

u Jaworowicz co chwilę taki temat się przewija

Często chodzi ze ktoś by chciał dostać i sprzedać bo ziemia cały czas drożeje w chwili obecnej a kiedyś to nawet kupować nie chcieli i tania była i nikt nie chciał,bo nawet do pracy jak ktoś miał ziemie to nie chcieli przyjmować a teraz żadnego pracodawce nie obchodzi czy ktoś ma ha.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

I dopiero dziś to zobaczył? to ma niezły zapłon.

🤣 Nie no bez jaj. Ja dopiero się dowiedziałem. Mieszkają na końcu wsi, tam psy d*pami szczekają to i słabo się wieści roznoszą 😋

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, gregor1284 napisał:

17 lat od smierci matki, ojciec zyje i na dozywociu go ma

Z Twoich postów wynika, że stary kombinował z rentą, potem przekazał gospodarstwo córce umową darowizny w zamian za dożywocie i przeszedł na emeryturę( pewnie wcześniejszą ). W obecnej sytuacji gospodarstwo należy do córki i tylko ona jest osobą władną do jakichkolwiek decyzji. Istnieje jednak coś takiego jak "rażąca niewdzięczność" i jeżeli zostanie udowodniona przed sądem to stary może odebrać gospodarstwo( oczywiście traci wtedy prawo do emerytury ).

A co do tego Medarda: a jeżeli nic nie pada? To co, 40dni nie będzie badać?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

cały dzień szaro buro i ponuro bez deszczu i ciepło  opryski zbóż zakończone 

Opublikowano

Miał ktoś może z Was taki przypadek z licznikiem od owijarki, że cały czas mruga 16 i 24 i nie liczy. Z początku z 20 bel liczył i odwaliło mu.

Bateria nowa i dalej to samo. Patrzyłem to gówno kosztuje ponad stówę. Już swoje naliczył? 😋 Może który ma na zbyciu takie caculko? 

IMG_20200609_192845.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v