Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+17, słońce świeci, wiatr z północnego zachodu. Przykrywać wszystko włókniną czy nie🤔 Chyba nie, niech się dzieje co chce.

Opublikowano (edytowane)

650brutto pszenżyto i pszenica 800brutto ale na dniach już tanieje.

Cóz mogę dodać w zeszłym roku było 760 i 840,w tym roku spora różnica za pszenicę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

+17, słońce świeci, wiatr z północnego zachodu. Przykrywać wszystko włókniną czy nie🤔 Chyba nie, niech się dzieje co chce.

I ja do tego wniosku doszedłem, ile można  wyciągać te włóknine. W tamtym roku przykrylem i też  ziemniaki podmarzly.

Widziwli Wy Perqins jedzie pomagać G.Bardowskiemu kukurydzę przesiewać🤠

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Jakoś młodo wyglądam . Kiedyś tak przywaliłem . Tyle że w furtkę i etz 150 .

2 godziny temu, Bananek napisał:

źle zacząłem. po ile i jakie zboże?

Prawdę mówiąc to chyba po 600 oddam . Karpie się posilą . Pszenżyto .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

AŻ mi się przypomniało jak kolega nowiutkim kadetem tak wyrżnął . Z koleżanka jechał . Zgadnij do czego leciał po wywrotce ? :D

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Kiedyś przednie koło mi się na piasku zapadło i przelecialem przez kierownik w romecie

Kiedyś przednie koło w ukraince utkwiło i też przez kierownik przeleciałem. Potem z 10m po rowie na plecach, by ostatecznie przywalić głową w kretowisko i ponownie zrobić hopka na brzuch.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

przednie koło w ukraince utkwiło

W co Ty jej wjechałeś ? 🙆‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Kiedyś przednie koło w ukraince utkwiło i też przez kierownik przeleciałem. Potem z 10m po rowie na plecach, by ostatecznie przywalić głową w kretowisko i ponownie zrobić hopka na brzuch.

toś   Ty  Ukraince   w zadek  wjechał ?  🤔   

Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

AŻ mi się przypomniało jak kolega nowiutkim kadetem tak wyrżnął . Z koleżanka jechał . Zgadnij do czego leciał po wywrotce ? :D

No nie wiem, do ubezpieczyciela??😋

4 minuty temu, Agrest napisał:

Jednemu w ukraince co innego utknęlo,do tej pory alimenty płaci...

Opublikowano

Pomidory w gruncie nakryte, na wszelki wypadek. Na każdego wrzucony worek papierowy po paszy, dawniej zdawało egzamin to i teraz powinno jeśli niestety przyjdzie mróz. Teraz +9 i niebo czyste.

Opublikowano
45 minut temu, danielursus3p napisał:

Historie niczym po mocno zakrapianych balangach xD

Toć napruty jechałem rowerem i chyba z rekordem prędkości. 

45 minut temu, Pafnucy napisał:

W co Ty jej wjechałeś ? 🙆‍♂️

No między nogi. 

Wyjechałem z za zakrętu ich szło z 15 szt całą szerokością jezdni. Wszyscy pouciekali do rowów a ta stanęła i co i rusz krok w bok raz w prawo raz w lewo. No i dostała centralnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Sezon kartoflany 2019-2020 zakończony 😋właśnie pojechały ostatnie jadalne po 1,4zl. Przy takich cenach to ja mogę robić 😳 

Właśnie mówili w RMF, że Francuzi protestują, bo cateringi nie chcą brać kartofli i im gniją (chyba nowe mieli na myśli). Na razie wygląda to ok, ale nowy sezon wcale nie jest taki pewny. Szkoły, weselicha i inne dożynki wcale nie są takie pewne od jesieni. A jak jeszcze Zachód dowali to może być niewesoło.

Pocieszające jest, że truskawki wystawili po 20 zł. Jeśli ludzie kupią taki towar, zdecydowanie nie pierwszej potrzeby po takiej cenie, to może z resztą nie będzie tak źle:) 

Opublikowano (edytowane)

Weselicha  się odbędą,te co miały być teraz i w lato będą na jesieni tylko nie w sobotę,jak to stare porzekadło mówi,kiedy się żenisz na pewno w sobotę,a mój kuppel z lata wylądował we wrześniu w środę.A ci co mieli we wrześniu w sobotę to bez zmian,tylko te co poprzekładali to w tygodniu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
39 minut temu, karban napisał:

Właśnie mówili w RMF, że Francuzi protestują, bo cateringi nie chcą brać kartofli i im gniją (chyba nowe mieli na myśli). Na razie wygląda to ok, ale nowy sezon wcale nie jest taki pewny. Szkoły, weselicha i inne dożynki wcale nie są takie pewne od jesieni. A jak jeszcze Zachód dowali to może być niewesoło.

Pocieszające jest, że truskawki wystawili po 20 zł. Jeśli ludzie kupią taki towar, zdecydowanie nie pierwszej potrzeby po takiej cenie, to może z resztą nie będzie tak źle:) 

U mnie głównie przemysłówka na kontrakt więc jedynie co to mogę się martwić o przyszłoroczne ceny na kontrakt. Jadalnego 0,3ha, a jak będzie powtórka z rozrywki jak w zeszłym roku to mam 5ha skrobiowki, która jest super do jedzenia. Na jesieni zamiast oddać na kontrakt wrzuciłem do garaży na jadalnego 30t, interes życia normalnie 😎 

U nas przecież też wszystko stoi cała gastronomia, a pamiętasz żeby kiedyś stary kartofel koniec maja tyle płacił? Ludzie muszą jeść, susza się przyczyniła, w tym roku skoczków dużo się narobiło, ale raczej rynku nie zawalą... 

Korona też się przyczyniła jak pozamykali targi, giełdy, w detalu sprzedałem jakieś 30% bezpośrednio z podwórka... co handlarz miał zarobić to połowa została u mnie w kieszeni, a reszta u kupującego i każdy zadowolony. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v