Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, danielhaker napisał:

Sąsiadka kiedyś mówiła że 5szt woli ręcznie wydoić i szybciej to zrobi niż wydoić dojarką i później ją myć :P No i dojarki nie kupili

A ja do jednej kupiłem jak żona zachorowała. 😊

Opublikowano
12 godzin temu, Pafnucy napisał:

A spalinówka nie za bardzo miele ? Da się to dać bydłu po takiej ?

Z  10  lat  temu    znajomy  ściął  kosiarką   z koszem   trawnik  wrzucił  to bykowi, taki  z 700 kg.  za dwa tyg.  miał iść  na sprzedaż  i   rano byk  martwy-,   Weterynarz  stwierdził   że   było drobne-, zmielone i  się  wzdął.... 😧

Opublikowano
galan99 napisał:

Do końca maja noce chłodne w ciągu dnia do 20 z podmuchem wiatru ma padać we wtorek do 10 litry , wilgoć jest tylko brak ciepłych nocy .

Do 10 litrów, odmiana słów się kłania. 1 litr, 2 litry, 20 litrów

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Do nawozu dolistnego npk 8-12-24 + mikro na jęczmień jary  ile można dodać bezpiecznie mocznika żeby nie przypaliło?

zależy  ile litrów  na ha  dajesz  wody    koniec  krzewienia  ja  daje  ok  30kg  mocznika  na 200l  wody   12,5kg  Siarczanu Magnezu   i 5kg  Kristalon Zielony

Opublikowano

kurła zaszedł ja dziś kukurydzę obejrzeć jaka piękna po dawce rsm i aż złapałem się za głowę. qq zżółkła od mrozu. A taka była ładna jak ją pryskalem nawozem. powinna odbić, ale regeneracja zajmie teraz wieki. A niby wcześnie nie sialem bo 27.04. ech.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Do nawozu dolistnego npk 8-12-24 + mikro na jęczmień jary  ile można dodać bezpiecznie mocznika żeby nie przypaliło?

Ja ,osobiście,pryskając trawy,czy zboża,sypałem mocznik na sito i kładłem przewód z zimną wodą. Co zdołał rozpuścić bez mieszania,to szło na pole. Nadmieniam że opryskiwacz był tak podkręcony,by starczyło 100 l na 1 ha. Ale ,zdaje mi się, że szło 50 kg na 5 ha. Oczywiście bez dodatkowych odżywek dolistnych.

Opublikowano

15 -20 kg na ha Ryśku możesz dać.

Siarczanu magnezu jeszcze z 10-15 kg/ha dodaj.

Opublikowano (edytowane)

Nie za bogato,o przepraszam,zapomniałem kto pyta, jeśli na ubezpieczenie,to ze dwa razy tak się popraw😉,🙏 przed żniwa o wiatr👍

Edytowane przez kizak
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Nieszkoda ci kasy na te cud wynalazki npk i inne figo fago

Wystarczy mocznik z siarczanem magnezu

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Nie za bogato,o przepraszam,zapomniałem kto pyta, jeśli na ubezpieczenie,to ze dwa razy tak się popraw😉,🙏 przed żniwa o wiatr👍

A czemu ma być za bogato? 15 kg i 10 kg siarczan magnezu dawałem do t1 i nic się nie dzieje do tej pory. Nim zboże w późniejszym stadium tym mniej to wiadomo. Ale teraz na jęczmień jary spokojnie te 15 kg można dać.

Opublikowano
17 godzin temu, miwigos napisał:

Na serio kosą kosicie trwe ,u nas wykaszarkami na żyłke wszyscy jada 

Po kosiarce żyłkowej króliki ani trawy nie zjedzą ani siana.

Dobry dzień dziś, wykoszona i rozrzucona trawa, zrobiony przegląd w ulach. +20 stopni, słonecznie i wieje z zachodu

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Mi chodzi do tego ile można dodać bezpiecznie mocznika

Dawkowanie 2-4 kg 200-400 l tak pisze.

Ja zastosuje 3 kg na 200 l na ha

IMG_20200516_130358.jpg

25kg  możesz  śmiało  dać  nic  się  nie  stanie 

Opublikowano
32 minuty temu, marulekk napisał:

Nieszkoda ci kasy na te cud wynalazki npk i inne figo fago

Wystarczy mocznik z siarczanem magnezu

Toż szkoda, ale i jeńczmień poturbowany przez wczesny siew siedzenie miesiąc w ziemi, burze piaskowe, susze, mróz, dopiero się może ruszy, trzeba zachęcić.

Na drugi rok jak dożyję to nie sieję tak wcześnie, same straty wczesne sianie.

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Na drugi rok jak dożyję to nie sieję tak wcześnie, same straty wczesne sianie.

jestem tego samego zdania. już powiedziałem domownikom, że jak w przyszłym roku będę się wyrywał do wczesnego siewu to mają mi dać w mordę. 😉 żona mówiła coś, że zawczasu może to zrobić, profilaktycznie.

• Haha 4
Opublikowano

Obok na jednum polu siał gość owies przed końcem marca i popsuł się sprzęt dosiewał po świętach czylu 2 tyg później i na dziś ten późniejszy ładniejszy niż ten wcześniejszy. 

Tak samo i jęczmień miałem 3 kawałki siane 17, 18 i 19 marca i ten pierwszy najgorszy  a ostatni najlepszy, niby 3 dni a jednak, do tego miesiąc w ziemi potem nim żyje na swoim to mija 2 miechy  i azot z siania przedsiewnego pewno poszedł w pis du.

Ci co siali po 20 kwietnia po 10 dniach mieli zielono a dziś jęczmień buszuje a nie na rechabilitacji po przeziębieniach.

Opublikowano

Rysiek, a u mnie jęczmień  siany 16 marca dużo lepszy od tych sianych końcem marca czy początkiem kwietnia. Bardziej rozkrzewiony ale co najważniejsze ma dużo lepiej rozwinięty system korzeniowy niż te siane później. 

Opublikowano

Kurła Rysiek szaleje, wynalazki stosuje to pewnie ma jakieś przecieki z góry, że warto, że będzie wilgoć i plon... Ja na biedaka w tym roku w jarych tylko mocznik i siarczan po 15kg 250L/ha. Jedną beczkę dorzuciłem Maximus npk+mikro, jak na razie nie widać różnicy wszystko buja pięknie ino szum. A pszenżyto bez odżywek bo najpierw sucho, a potem już nie było sensu gnieść i też pięknie żadnych niedoborów, przebarwień. Jak woda jest to da se radę.. ale fakt zasobności mam fest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v