Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.05.2020 o 20:55, Bananek napisał:

uliki stoją na płytach betonowych? jak posadziles tam ziemniaki?

@Bananek Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale dopiero teraz doczytałem.

Ule stoją na murkach ze starego ogrodzenia. Jeśli chodzi o warzywnik to na tych krótszych 4 rządkach mam buraki pastewne a na dłuższych ziemniaki wczesne na bieżące potrzeby w lecie żeby do pola nie jeździć. Jak zasadziłem? Ręcznie, warzywnik uprawiam glebogryzarką spalinową, a rządki wyciągam czymś podobnym jak w linku tylko większym nieco, robionym własnoręcznie.

https://domiogrod.online/STALOWY-OBSYPNIK-RECZNY-DO-OGRODU-RADELKO-GLEBOGRYZARKA-PLUG-p2348

Co do pogody, +10, słońce świeci, w sumie dziś spadło 9mm deszczu.

Opublikowano

5mm nakapało, taki deszcz dobry, spokojny, do tego chłodno, pięknie wsiąknie wszystko.

Maj wg prognoz ma być tem;eraturowo od 1do 2 stopni poniżej normy z wielolecia.

Opublikowano (edytowane)

I dobrze. Aby ogrodniki i Zośka nie przycisnęły nas za mocno. Upałów nie trzeba

3mm na razie, ale ledwie łapie mnie ten front

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

@Bananek dojdzie i do ciebie spokojnie...

a uja dojdzie. dziś byłem w łomży o 10-11 i tam stała chmura, z której nie kapnęła ani kropelka. Może potem  coś popadało. Nie wiem.  Do mnie w każdym razie nie doszło. Zrobiło się za to zimno, że w CO rozpaliłem. I tyle z zapowiadanego deszczu.

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Pod jare? Następny czasowy

też mam w wiosce takiego magika co jeszcze nic w polu nie robił po zimie. Tzn przepraszam. Rozrzucił może 3 rozrzutniki obornika i tak to leży po dziś dzień na kukurydzisku.  

Opublikowano

@Agrest podkręć te aparature żeby wincy ukapało. 😁

Fakt zimno jak cholera aż w piecu musiałem napalić a teraz się chłodzę. 🍺

Opublikowano

zero deszczu zimno robota jakoś nie idzie dziś przez sześć godzin ledwo 200 kur przerobione na porcje rosołowe 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

@Agrest podkręć te aparature żeby wincy ukapało. 😁

Fakt zimno jak cholera aż w piecu musiałem napalić a teraz się chłodzę. 🍺

Ja nie pędzę, po co się spieszyć 😁.

Herbicydy kabrioletem w porzeczce robiłem i zmarzłem gorzej jak zimą. Już godzinę w domu i rozgrzać się nie mogę.

I faktycznie nalewka była by najlepsza, albo chociaż herbata z prądem

3 minuty temu, Szymi40 napisał:

Jak  zimno  to  4 milimetry   jak ogrzejesz  to się   powiększy.....  🤣

Aż tak źle?😁

Opublikowano

@Agrest yyyyyyyyy a szanowna małżonka to od czego jest w takich sytuacjach?😎

Opublikowano

Dzieci już duże i nie chodzą wcześnie spać, a do kotłowni nie będziemy schodzić😆

Opublikowano

Nosz kurła 😯 chop w sile wieku a temu już się nie chce. 😔

Opublikowano
krzysieek napisał:

Tak

A co to się tam w olszy stanęło? długi?

Agrest napisał:

Dzieci już duże i nie chodzą wcześnie spać, a do kotłowni nie będziemy schodzić😆

to temu nazywa się kotłownia? bo się tam kotłujecie? 😀

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v