Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pedro2 napisał:

Znowu Biebrza się jara, jak ode mnie widać to już musi być ostro. Ściana dymu na horyzoncie

U mnie ciągle widzę nowe dymy. ściana czarno szarego dymu stoi na całym zachodzie. smutny i straszny widok

ponoć już lekko licząc 1400ha poszło w powietrze. szczęście w nieszczęściu, że jeszcze nikt nie zginął. nie licząc tych biednych zwierząt oczywiście.

dziś cały dzień chmara bocianów błąkała się w okolicy. I żurawie drą ryje od wczoraj. pewnie to te z parku. spłonęły im gniazda i szukają miejsca na nowo.

Opublikowano

Właśnie kuźwa dziwne ptactwo mi się dzisiaj paletalo na polu jak uprawiałem, takich jeszcze żem nie widział. Coś jak kuropatwa tylko wysokie na nogach i biały brzuch 🤔 

Lipa. A jeszcze ta cała zwierzyna dzika jak ruszy w świat to zaraz i dziki wrócą do nas.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Właśnie kuźwa dziwne ptactwo mi się dzisiaj paletalo na polu jak uprawiałem, takich jeszcze żem nie widział. Coś jak kuropatwa tylko wysokie na nogach i biały brzuch 🤔 

Lipa. A jeszcze ta cała zwierzyna dzika jak ruszy w świat to zaraz i dziki wrócą do nas.

dużo masz do parku? ja koło 15km. 3 działki mam w parku. około 3ha. miałbym 8ha, ale babki siostry zabrały resztę w posagu. oczywiście nikt ich nie użytkuje teraz bo poszły do miasta. ja też nie robię, bo nie ma z kim dzierżawy spisać.

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wszystkich los w tym roku doświadcza, latem jeszcze zwierzęta z obór i chlewni głód spotka

To przed końcem świata pokuta.

I to wszystko przez Ciebie , bo germańskiego nie chwalisz .

Opublikowano
41 minut temu, Szymi40 napisał:

A  to  nie  raz  już   przeszli.....      w zimie   jak    mrozy   były   to ludzie   na Kujawy   chodzili. 

To jeszcze nic. Kiedyś na morzu Bałtyckim była karczma gdzie mozna była odpocząć w drodze z Polski do Szwecji. Wtedy były inne zimy.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

dużo masz do parku? ja koło 15km. 3 działki mam w parku. około 3ha. miałbym 8ha, ale babki siostry zabrały resztę w posagu. oczywiście nikt ich nie użytkuje teraz bo poszły do miasta. ja też nie robię, bo nie ma z kim dzierżawy spisać.

Tak to jest z rodziną- ziemię to by wszyscy chcieli ale już coś w niej zrobić to nie ma komu, ale do liczenia zysków wszyscy pierwsi

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Czy u kogoś pojawiły się jaskółki

no ba . Zdjęcie z tydzień temu wstawiałem .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

@krilan06 a widziałeś kiedyś żeby grabie od siebie grabiły?

Są ludzie i są ludziska. Dzięki temu życie nie jest szarne(jednobarwne) tylko kolorowe(nie zawsze sprawiedliwe).

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Pokaż studnię

A guzik . Najpierw daj adres . 😛

A wcześniej pytałeś . To bita by była . 27 metrów ma być . Pompa dopiero zamówiona .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

To jeszcze nic. Kiedyś na morzu Bałtyckim była karczma gdzie mozna była odpocząć w drodze z Polski do Szwecji. Wtedy były inne zimy.

Przecież Szwedzi na pieszo przyszli przez Bałtyk i zrobili  Potop

Opublikowano

Haha. Masz racje, ale zdarzylem edytować. Dostrzegles, plus dla ciebie.

Opublikowano
krilan06 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Tak to jest z rodziną- ziemię to by wszyscy chcieli ale już coś w niej zrobić to nie ma komu, ale do liczenia zysków wszyscy pierwsi

jeszcze lepiej. babki siostra poszła za mąż 80km od gospodarstwa. dostała oczywiście posag, który od razu chcieli sprzedać z powrotem do babki. bo przeciez i tak robić nie będą. wycenili ta ziemię na trzykrotnosc wartości i tyle zaproponowali. babka machnela ręką. po jakimś czasie dowiedziała się, że sprzedali ja komuś obcemu za 1/6 tego co chcieli od swoich. czyli za połowę faktycznej wartości, bo nie mogli znaleźć kogoś kto by to chciał. Tak się robi interesy z rodziną.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Przecież Szwedzi na pieszo przyszli przez Bałtyk i zrobili  Potop

Potop szwedzki rozpoczął się w lecie.

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Wszędzie tak jest, czyjeś to się widzi, wczoraj byłem na składzie metali, biorę, kupuje, tachunek rośnie, a dziadek ktory co chwile sie wpierdalał w kolejke i o kazdy metr profila oddzielnie sie targował mowi patrz pan, kupke zlomu sprzeda i juz 2tysiace weźmie, to mu odpowiedziałem że raczej mu te profile na polu nie urosły, że kupić musiał, bo za darmo nie dostał, to się zamknął. No ale dziad, mówię wam, nie dość że co chwilę wtryniał mi się w kolejkę to trzy czy cztery razy rachunek zamykał żeby po 20 zł urwać....

1 minutę temu, robert55555 napisał:

Potop szwedzki zaczeli w lecie.

To musieli gdzieś się schować nieźle, jak ich od zimy nasi nie zauważyli....

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Ile metrów ci wykopali i jaki koszt z metra?

Napisałem . 27 metrów . 120 za metr . Filtr , pompa , montaż , tera się dopłaci . Dziś montowaliśmy kręga żeby to jakoś zabezpieczone było .

Opublikowano (edytowane)

Masz rację że szli. A oblężenie jasnej góry zaczęło się w listopadzie. 

@bratrolnika przypłynęli na statkach. W filmie "Potop" widać że pora była letnia, a oblężenie Jasnej góry było w zimę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v