Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Strongman napisał:

Na wsiach dopiero w 1930 roku uczyli pisać i czytać a wcześniej byli xxx krzyżyki takie podpisy.

Szlachta umiała pisać i czytać byli kronikarze a chłopi nie czytaty i pisaty .

Przecie nie oglądali filmu Ogniem i Mieczem , wystarczy poczytać kroniki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

co slabo znacie literature polska ???  co do zgodnosci z prawda historyczna w tego typu ksiazkach to bym podchodzil z lekka ostroznoscia.

kra- troche sniegu spadlo pola bialawe ,drogi czarne...

u mnie szkole ludowa otwarli w 1836 r, prapradziadek w 1882 r jeszcze sie podpisywal XXX, jak wiekszosc chlopow we wsi oprocz jednego wlascicela karczmy i ojca ksiedza.pradziadek w 1907 r testament podpisywal ladnym pismem..

jak macie czas poszukajcie sobie akcji chyba z 1926 r- gdy uczniowie szkol z terenu calej polski podpisywali ksiazki z zyczeniami dla usa z okazji 150 deklaracji niepodleglosci, sa skany z podpisami -pieknie kaligrafowanymi z kazdej[przynajmniej u nas] szkoly podstawowej- wiele z tych osob znalem w mlodosci, jest tam tez rodzenstwo dziadkow,oni juz bylli za starzy.

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

U mnie też dziś grzmiało, ale to chyba dlatego, że kapuśniak na obiad był 😊

Uważaj bo przyleci kosmita do ciebie jak w filmie kapuśniaczek dwaj dziadkowie tak grzmieli .

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Uważaj bo przyleci kosmita do ciebie jak w filmie kapuśniaczek dwaj dziadkowie tak grzmieli .

Oj tam Czasem dobrze sobie bączula puścić... To co ma mi bok wyrwać? 

• Haha 2
Opublikowano

Jeśli już mowa o kosmitach to czy wczoraj około 18 - 21 nie zauważyliście niczego dziwnego na niebie?

sznurek światełek.....

Jakby uczepił z 15 gwiazd na sznurku, dał gęsi w dziób i puścił ją bardzo wysoko pod niebem z południowego zachodu na północny wschód.

Odległości po między tymi światełekami były jakby samoloty na wysokości 10 tys, m leciały jeden za drugim w odstępach 5  - 10 km.

I tak z 10 -15 szt tego było w idealnie prostej linii jedna za drugą. Prędkość satelity. Wyglądły jak dobrze widoczne nie za duże gwiazdy w przejrzystą noc.

Zaraz potem z 7 strasznie cichych (wcale ich nie było słychać) ale bardzo szybkich maszyn od Dęblina przyszło. Migały jak głupie tymi swoimi błyskotkami ale dźwięku nie było. Nadleciały w str. tych światełek, światełka zniknęły a zaraz samoloty na boki się rozbiegły każdy w inną str. A później wszystkie wykręciuły w jedną str. i poszły w str Warszawy.

Opublikowano
Przed chwilą, damianzbr napisał:

18 - 21 nie zauważyliście niczego dziwnego na niebie?

sznurek światełek.....

Anielski orszak ? 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Jeśli już mowa o kosmitach to czy wczoraj około 18 - 21 nie zauważyliście niczego dziwnego na niebie?

sznurek światełek.....

Jakby uczepił z 15 gwiazd na sznurku, dał gęsi w dziób i puścił ją bardzo wysoko pod niebem z południowego zachodu na północny wschód.

Odległości po między tymi światełekami były jakby samoloty na wysokości 10 tys, m leciały jeden za drugim w odstępach 5  - 10 km.

I tak z 10 -15 szt tego było w idealnie prostej linii jedna za drugą. Prędkość satelity. Wyglądły jak dobrze widoczne nie za duże gwiazdy w przejrzystą noc.

Zaraz potem z 7 strasznie cichych (wcale ich nie było słychać) ale bardzo szybkich maszyn od Dęblina przyszło. Migały jak głupie tymi swoimi błyskotkami ale dźwięku nie było. Nadleciały w str. tych światełek, światełka zniknęły a zaraz samoloty na boki się rozbiegły każdy w inną str. A później wszystkie wykręciuły w jedną str. i poszły w str Warszawy.

Piłeś wczoraj jakiś niesprawdzony trunek?🤔

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Anielski orszak ? 🤔

Zetorki normalnie jebłem ze śmiechu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Nic nie piłem. Jechałem autem, zatrzymałem się fotki robić, ale za słaby tel, czarny obraz dawał, mimo że na niebie było dużo innych gwiazd.

Opublikowano

Mnie bardziej zastanawia , czemu On tyle godzin w niebo się lampił ?

1 minutę temu, damianzbr napisał:

mimo że na niebie było dużo innych gwiazd.

Flesza było włączyć . :D

Opublikowano (edytowane)

Napisałem większy zakres czasu b przecie mogło lecieć przez pół PL.

Ale patrzę na tel to o 18:40 próbowałem robić fotki. A za 15 min jak byłem już w domu to zobaczyłem samoloty i za chwilę te światełka zgasły.

Więc jak coś to 18 - 19 mógł ktoś widzieć po między W-wa a Garwolin. W wcześniej to gdzieś od W-wa do Łodzi o ile tam też leciało i nigdzie nie skręcało.

EDIT!!!!!!1

Patrzta k_u_rwa będzieta się ze mnie śmiać że pijany.

I co łyso wam, nie tylko ja widziałem to:

http://m.jarocinska.pl/artykuly/zauwazyl-dziwne-swiatla-na-niebie-tez-to-widzieliscie,108055.html

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
14 minut temu, damianzbr napisał:

sznurek światełek.....

widziałem to 

Opublikowano

Nie ma co wyśmiewać . On nie twierdzi  że widział jakieś UFO , tylko spory ruch samolotów .

Opublikowano
damianzbr napisał:

sznurek światełek.....

Ja już 3 razy to widziałem nawet dziś. Leci to w prostej linii nie sposób tego zliczyć, ale może być tego ok. 100 jakby gwiazdy się przesowały. Może to jakieś satelity bo to musi być na dużej wysokości. Wszystkie w równych odstępach od siebie. Poszukałem o tym w necie to wiele ludzi to widziało, ale nikt nie wie co to. Było to widoczne w okolicach Warszawy, Płońska, Płocka, Sierpca.

Opublikowano

Krzysiek dokładnie, dobrze mówisz, a teraz siedzą w google i czytają co to jest xD

nieraz różne cuda się na niebie widziało ale aby aż samochód zatrzymać wyjść i się lampić co to je, to mi się nie zdarzyło aż do wczoraj. Wrażenie i zaciekawienie zrobiło trzeba przyznać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v