Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Uziu92 napisał:

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2020-04-14/nie-tylko-rolnicy-czekaja-na-deszcz-kiedy-zacznie-padac-na-tyle-czesto-i-obficie-aby-susza-ustapila/

wcześniej pisali że w maju będzie więcej padać, teraz że maj suchy i dopiero w czerwcu :D w każdym bądź razie ten sezon jest pozamiatany już :D

W sierpniu będzie padać żeby  wykosić nie można było .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

- 3 nad ranem do - 5 ma być w Mojej okolicy - 3 w wiatr co da - 6 jest piękna wiosna , ale to dopiero kwiecień a jeszcze maj po drodze .

Edytowane przez galan99
  • Sad 1
Opublikowano

Kwiecień plecień . Rysiek , a padał śnieg u Ciebie dzisiaj ? U mnie trochę sypnął .

Opublikowano (edytowane)

Rysiu w ubiegłych latach dobrze głosił po co na zaś sypać nawóz jak pogoda niepewna, po co tak wcześnie siać  i teraz ta jego sentencja pasuje do obecnej mroźnej suszy, człowiek by miał troche wiecej grosza a tak wysiał na darmo nawóz który się nie zwróci w plonie 

ale biedny w tym roku i on zbłądził

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ciekawe jak u @Rolnik1973 ?

No i wziął i się obraził na mnie ... 😫

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Ku.wa, biadolicie jak co roku z tą pogodą 😣 Jednemu za sucho, drugiemu za zimno, trzeciemu wieje, jeszcze innemu światła brakuje... a po zbiorach i tak poniżem 7 z ha. w zbożach nikt nie schodzi...

Opublikowano (edytowane)

Ja 2 dawki N nie dałem czekam na deszcz jak bedzie padać  to w RSM jak nie to dam sobie na luz bo szkoda kasy ,rok może  być bardzo ciężki, trza dzwonić do Belga niech robotę  szykuje po żniwach 🤔 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

A ciekawe jak u @Rolnik1973 ?

No i wziął i się obraził na mnie ... 😫

A widział Ty która godzina?

Toć chłop styrany po całym dniu, daj mu złapać oddech.

Opublikowano
23 minuty temu, marulekk napisał:

Rysiu w ubiegłych latach dobrze głosił po co na zaś sypać nawóz jak pogoda niepewna, po co tak wcześnie siać  i teraz ta jego sentencja pasuje do obecnej mroźnej suszy, człowiek by miał troche wiecej grosza a tak wysiał na darmo nawóz który się nie zwróci w plonie 

ale biedny w tym roku i on zbłądził

Toż ta, kurła nakupił nawozu jak nigdy w histori

I co w hvj poszła kasa

Lepiej jednak piniądz mieć w portfelu jak w ziemi.

5 l na m² przy 10 arach to 5000 l wody ?

Kurła to trzeba 12.5 opryskiwacza wylać by to podlać.

Tak myślę choć kartofle żeby uchodować ,

Zboże na siewy mam jak nic nie urośnie to będzie czym posiać na nowy sezon. 

Opublikowano (edytowane)

mi jeszcze w piatek dowozili saletre.

dzisaj posialem druga dawke n i polifoske pod ziemniaki bym wysailg gdyby nie nie planowany przestoj. 

wczoraj troche popadalo, dzisiaj dwa razy troche sniegu i to na tyle, teraz jeszce 2 na plusie.

na II i III klasie jeszcze suszy nie widac, na piaskach juz schnie, na gorszych kawalkach to chyba nic nie bedzie a nie widze sensu przesiewac.

dzisiaj pierwszy zaczal siew kukurydzy. 

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Nie pierwszy raz jest sucho na wiosnę, ale pół kwietnia i ani widu żeby cokolwiek się miało poprawić.... porządnych większych frontów, które mogłyby uratować sytuację nie widać. 

Opublikowano

U mnie trzeci rok z rzędu od marca do maja opadów nie ma, a jak w maju zacznie padać, to dwa lata z rzędu po ponad 100 l/m2 w ciągu miesiąca. W czerwcu pszenice i pszenżyta zaczynają "się kłaść", a w kwietniu wyglądają tak jakby jedynie do likwidacji się nadawały... Nie srać żarem, panikarze... 😝

Opublikowano

U mnie też trzeci rok z rzędu sucho z tym, że w maju też prawie nic nie padało rok i dwa lata temu. Do tego ziemie klasy 4-6 i można ,,biedę" klepać ;). Na dodatek mieszkam od strony północnej zbiegu rzek i jeśli w pogodzie nie nadają na 120 procent opadów to mogę się zakładać, że kropla nie spadnie.

Opublikowano

Następną noc nadają cieplejszą. Może by się udało dzisiaj co prysnąć?🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v