Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nad ranem było -4*, teraz mamy już +2 i słońce pełną gębą. Wiatru brak. jak się patrzy na drzewa na podwórku to wygląda tak, jakby świat zamarł.  @stempos1980, wtedy byłoby baaaaardzo ciężko. Oziminy by się sparzyły, bo już wegetacja ruszyła na dobre. Jare część posiana to wiadomo - do odsiewki (a nie każdy będzie miał czym zrobić ponowne zasiewy). Zostały by nam kartofle w maju i odłogi. Do tego zbliżający się kryzys gospodarczy i widmo głodu.

• Like 1
Opublikowano

To ugory inaczej,ziemia nie zasiana,kiedyś ludzie ugorowali ziemie jak nie było nawozów,rok sobie odpoczywała ze niby większe plony.

Bo i ja mam zamiar kupić zbiornik,coś wybrałeś,swimer jest fajny i dobrze wykonany i ma zawijak na wąż o długości 8m,ale sporo droższy niż najtańsze,płacić tylko za zawijak,

Z jednej strony można mieć najtańszy i ma się homologacje,a resztę paliwa można trzymać w mauzerach,wiesz ze trzeba być zestresowany tu

https://puesc.gov.pl/web/puesc/e-przewoz

I do 24h zgłaszać w necie.

Opublikowano

Odłogi, poza tym nie CYTUJ POPRZEDNIEGO POSTA!!!

Jeżeli chcesz kupić zbiornik żeby trzymać paliwo w mauzerach to bez sensu. 

Różnica cenową między 1500, a 2500 jest znikoma.

Opublikowano (edytowane)

Ale tu nikt nie cytował.

Wiem ze różnica mała,ale raz ci przywiozą dobre paliwo a raz gorsze i ja sobie selekcjonuje,do starszych ciągników gorsze a do nowych lepsze,

Muszę chyba zmienić firmę co mi przywozi.Czy u was tak samo co dostawa to inne paliwo.

Te firmy przeważnie mają swoje cpn i tam drożej ale i paliwo jednakowe,a w hurcie po rolnikach to wożą najgorsze,dopiero jak ci naleją to wi dziś co to jest.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
36 minut temu, Strongman napisał:

To ugory inaczej,ziemia nie zasiana,kiedyś ludzie ugorowali ziemie jak nie było nawozów,rok sobie odpoczywała ze niby większe plony.

Bo i ja mam zamiar kupić zbiornik,coś wybrałeś,swimer jest fajny i dobrze wykonany i ma zawijak na wąż o długości 8m,ale sporo droższy niż najtańsze,płacić tylko za zawijak,

Z jednej strony można mieć najtańszy i ma się homologacje,a resztę paliwa można trzymać w mauzerach,wiesz ze trzeba być zestresowany tu

Nie wprowadzaj w błąd. Zwykły rolnik nie musi, tylko taki, co ma dg.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

co to dg?, bo jak ja chciałem zamówić paliwo to mówili ze muszę się zarejestrować na tej stronie i zgłosić jak mi przywiozą 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Tutaj jest dyskusja o zbiornikach, nie chce zaśmiecać. 

Mroźno i słonecznie. Nie wiem ile było bo o 8 wstałem 😋 ale woda w garażu nie zamarzła w wiaderku 👍

• Like 1
Opublikowano

Rano było -5, teraz niby +2, wieje, zimno trochę drewno rąbać. 

Od 5 marca do dziś spadło 16mm deszczu, wcześniej nie miałem deszczomierza to nie wiem jakie były opady, ale w tych pierwszych dniach marca padało i to sporo więc pewnie przez cały miesiąc do dziś spadło z 25mm.

Dobrze, że jęczmień i facelia z ziemi jeszcze nie wyszły.

Opublikowano

stawki za materiał siewny złożony w 2019

-zboża -68,59zł/ha;

-strączkowe- 109,74zł/ha;

-ziemniaki-342,59 zł/ha

Opublikowano
Agrest napisał:

Z jakiej okazji miałeś zniżkę w krus?

wiesiek63zmc napisał:

Chyba imienin to oczywiste

raczej urodzin. zniżka w krus jest do 3 r.ż. dziecka. ja miałem też dwa razy takie bonusy. wtedy płaci się tylko zdrowotne składki.

wbrew pozorom i ogólnym szczekaczom rząd bardzo dużo pomaga rolnikom. nie wiem jak innym grupom społecznym, ale ją np korzystałem z wielu pomocy. jak mi się urodził pierworodny to dostaliśmy z krusu ponad 3000zł. wtedy to była norma. potem było becikowe w wysokości 1500zł, potem wskoczylo 500+, ulga w krus J.w. jeszcze inni zalapali sie na tzw kosiniakowe. jak dobrze pamiętam to było 1000zł z gminy przy spełnieniu odpowiednich warunków. M.in. wielkości gospodarstwa.

Opublikowano

Ja prdl, od kiedy coś takiego? 

Trzeba było składać wniosek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v