Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Widocznie nie ma ceny ani odbiorcy to wolał zostawić na polu... Kiedyś gdy były gorzelnie to poszła każda ilość , co prawda za niewielkie pieniądze ale jednak było gdzie wywieźć.

Nie ma nie ma ... Sąsiad posadził 1,5ha jadalnych na handel a teraz bydło to źre bo klientów w ogóle nie ma .  

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Nie ma nie ma ... Sąsiad posadził 1,5ha jadalnych na handel a teraz bydło to źre bo klientów w ogóle nie ma .  

To widać że dobre jak bydło żre. 😀

Opublikowano
43 minuty temu, Ursus932 napisał:

Z dzisiejszego wyjazdu w poszukiwaniu ciągnika,w woj łódzkim, takie marnowanie pyrów 🙆‍♂️

IMG_20201213_112014.jpg

No i co ciekawego oglądałeś??? Ze szwagrem doradcą czy sam??? 

28 minut temu, TheraRolnik napisał:

A Braciak w dwa miesiące sprzedał z 35t

Opublikowano
58 minut temu, Ursus932 napisał:

Z dzisiejszego wyjazdu w poszukiwaniu ciągnika,w woj łódzkim, takie marnowanie pyrów 🙆‍♂️

IMG_20201213_112014.jpg

W okolicy troche hektarów poleciało pod talerzówkę. Przechowalnie pełne, ceny brak a do tego nawet handlarze kupować bo dość swoich mają i swoje upłynniają. Dobrze ze że u mnie bydło jest to się resztę upłynni :)

Opublikowano
4 minuty temu, klama958 napisał:

W okolicy troche hektarów poleciało pod talerzówkę. Przechowalnie pełne, ceny brak a do tego nawet handlarze kupować bo dość swoich mają i swoje upłynniają. Dobrze ze że u mnie bydło jest to się resztę upłynni :)

Powtórka z przed bodajże 10 lat , wtedy też w Twojej gminie sporo kartofli zostało na polach

Opublikowano

Zgadza się. W naszej gminie większość gospodarstw oparte jest na ziemniakach a przez cene z tamtego roku nasadzone było jeszcze wiecej i ceny dzierżaw też wyższe...   Ale ja tam sie ciesze z tej ceny, niektórzy może trochę przystopują z nabieraniem dzierżaw za te ceny ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Znalazłeś go w koncu czy uciekl i nie obejrzales ?

Obejrzane, nawet dwa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Widocznie nie ma ceny ani odbiorcy to wolał zostawić na polu... Kiedyś gdy były gorzelnie to poszła każda ilość , co prawda za niewielkie pieniądze ale jednak było gdzie wywieźć.

Ostatnio czytałem jak pewna gorzelnia przeszła na produkcję z odpadów ,taką utylizacja,typu stare słodycze, przeterminowana spożywa itd 🙆‍♂️ k**wa z taką wódką 

Pamitam jak ojciec woził pyrki na Złoty Potok 

44 minuty temu, bratrolnika napisał:

No i co ciekawego oglądałeś??? Ze szwagrem doradcą czy sam??? 

Ursus i Zetor, i jeszcze parę zachodnich u handlarza,  oczywiscie że szwagier też 😋

8 minut temu, bratrolnika napisał:

No i jakie wnioski??? 

A takie że narazie nic  nie kupione 

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Ostatnio czytałem jak pewna gorzelnia przeszła na produkcję z odpadów ,taką utylizacja,typu stare słodycze, przeterminowana spożywa itd 🙆‍♂️ k**wa z taką wódką 

Nic nowego , pobliska gorzelnia już 15 lat temu z tego pędziła ;)

Opublikowano
15 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Nic nowego , pobliska gorzelnia już 15 lat temu z tego pędziła ;)

To może i o tej samej czytałem 

9 minut temu, TheraRolnik napisał:

No nie gadaj ... Kto by się tego spodziewał 😂

Młody, jeszcze Ci gul skoczy 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Teraz też są, po kilka we wsi. Powiem wam że ludzie na potęgę szukają teraz tego co kiedyś było pite w ostatecznosci

U nas nie ma takiego przedsiębiorstwa, jak by było to bym o tym wiedział.  Ale list do Mikołaja napisany to paczka przyjdzie. 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

To i areał chyba spory zasadził. Ja pierwszy rok w większej skali- 20a i 3 tony poszły zaraz po przebraniu. W przyszłym roku ziemniaków w sumie 30a będzie bo parcie jest... Co nie do sprzedania to dla kur, po kombajnie brony, zbieranie, kultywator i zbieranie, może z 1% gdzieś został co się nie zauważyło.

+2, jakaś mżawka leci.

Opublikowano

No a jak. Odkąd sadzę tak robię, nie ważne czy kopane kopaczką konną czy kombajnem.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

-1°, ☁,

Jechałem dziś do LU  to praktycznie przed Radzyniem śniegu niemaa u nas kilka ładnych cm nadal leży.

Lubartów, Lublin  zero śniegu.

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Teraz też są, po kilka we wsi. Powiem wam że ludzie na potęgę szukają teraz tego co kiedyś było pite w ostatecznosci

coś do moich uszu dojszło,ze komuś tam coś obiecałeś

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

No to skoczkom już się ziemniaków odechce, tylko się w długi powpierdzielali. Teraz trzodziarze zdominują rynek opasu i też d*py umocza 

i oni też umoczą a przy okazji ja

1 godzinę temu, 6465 napisał:

U nas nie ma takiego przedsiębiorstwa, jak by było to bym o tym wiedział.  Ale list do Mikołaja napisany to paczka przyjdzie. 

a adres choć Dałeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v