Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

@Bananek Z grzejnikami były akcje, do całej chałupy babcia to załatwiała od swojej kuzynki- miała w Kętach do tego dojścia.

jak wszystko kiedyś. miałeś znajomości to miałeś towar. co do Twojego palenia w piecu. próbowałeś kiedyś palić od góry? zobaczysz, że łatwiej utrzymać stałą temperaturę. jest ekonomiczniej i czysciej. no i nie chodzisz do kotłowni co chwilę żeby podłożyć.

• Like 1
Opublikowano

Nie próbowałem szczerze. Zawsze papier, szczapki drewna i grubsze drewno i zapalarka gazowa. I tak już pewnie ten piec długo nie będzie bo zmuszą do wymiany... Wtedy trzeba chiba na gaz przejść. 

3 minuty temu, Bananek napisał:

jak wszystko kiedyś. miałeś znajomości to miałeś towar. co do Twojego palenia w piecu. próbowałeś kiedyś palić od góry? zobaczysz, że łatwiej utrzymać stałą temperaturę. jest ekonomiczniej i czysciej. no i nie chodzisz do kotłowni co chwilę żeby podłożyć.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam żadnych takich dokumentów. Ani instrukcji ani nic. Katalogiem części to się zawsze posiłkuję od sąsiada- mechanika. Ja już jestem chyba 4 właścicielem od 1983.

@6465 Chcesz się tego "pozbyć"? W moje strony raczej się nie zapuszczasz ale może poczta zadziała. Ile chcesz? 

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

deszcz pada. 2.5 stopnia Celsjusza na termometrze.

pada coś u Was?

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Ile chcesz? Jakie długie? 

Czego wczeaniej nie dawaleś znać? Robię przy hudraulice i czasem wymieniamy takie to w cenie złomu bym zabrał. 

bo wcześniej nie zakładałem centralnego na poddaszu. 😀

stempos1980 napisał:

@Bananek nie w każdym piecu da się palić od góry

błędne myślenie.

pafnucy napisał:

pada coś u Was?

mi właśnie spadło ciśnienie 😉

Opublikowano
gregor1284 napisał:

33 minuty temu, slawek74 napisał:

a ja już po kolacji śledzik z cebulką i majonezem ale jeszcze do obory cza iść 😐

Łooo to już dziś od swojej spokój masz, śledzi i cebula hoho 

wszyscy jedli 😁 a co ci śledzik nie pachnie 😁🤔

Bananek napisał:

może bratrolnika by ogarnął. biere, ale nie będę płacił. złomu w zamian przywiozę. kilo za kilo. 😀

a dawaj niech stacę ale ze dwa słoiki miodu dorzucisz 😁

litrowe

Opublikowano

na jakie?

ja pytałem czy opad masz. :D

Opublikowano

spoko. słoiki mogę ze trzy nawet wziąć. mam ich pełne półki. A nawet łyżkę miodu mogę dać.

pafnucy napisał:

na jakie?

no gdzie w tym wieku. jeszcze nic nie opada. Przynajmniej nie wtedy kiedy nie powinno.

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

na jakie?

Żeby opadło pierwej stać musi😁

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ja nie mam żadnych takich dokumentów. Ani instrukcji ani nic. Katalogiem części to się zawsze posiłkuję od sąsiada- mechanika. Ja już jestem chyba 4 właścicielem od 1983.

@6465 Chcesz się tego "pozbyć"? W moje strony raczej się nie zapuszczasz ale może poczta zadziała. Ile chcesz? 

Jak znajdę od swojej papiery to tą  fam ci za darmo,  wiosną zajdę ci podrzucić to kawę zrobisz. 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Jak znajdę od swojej papiery to tą  fam ci za darmo,  wiosną zajdę ci podrzucić to kawę zrobisz. 

Dzięki, zapraszam. Dostaniesz słój miodu i jaką miodówkę za to.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

nie o twój zwis pytał.

No toć każdy wie że o Twoim dyskutujemy

Opublikowano (edytowane)

U mnie to ją szlag trafi bo córa jak znajdzie to sobie wydzieranke zrobi. A książka już żółta że starości. 

4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Dzięki, zapraszam. Dostaniesz słój miodu i jaką miodówkę za to.

Wyniosę ją powrotem do garażu. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

A nawet dziś mierzyłem. 105/65 puls 65. od kilku lat mam takie niskie. kiedyś 120/80 ale puls potrafił 130 się utrzymywać całymi dniami.

Cie pewno szkoła tak stresuje. 🤔

jak nauczycielka stawia pałę, to nie jednemu roście     puls. 9_9

Edytowane przez pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v