Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pada dość mocno w tym ostatnim dniu miesiąca. Koło połowy przyszłego tygodnia nadają ładną pogodę to trzeba wywieźć resztę obornika i poorać na zimę, traktor umyć i spokój.

Opublikowano

kra-w koncu pada od wieczora, juz makabra sie robila, jedynie malorolni cos na arach robili..

nowy minister z b-b tam zawsze najwieksze opady, absolwent zootechniki w krakowie-to nie najlepsza rekomendacja[nie pytajcie skad wiem🤣

Opublikowano
bratrolnika napisał:

29 minut temu, Bananek napisał:

No i qq poległa. Plon świetny. 

aż budynek po lewo ma zdziwioną minę

to nie zdziwienie. to przerażenie. przez te otwarte drzwi cała ta pryzma przejedzie.

• Like 1
Opublikowano

@Bananek Pszczoły gotowe do zimy? Zakarmione? 

Pada dość mocno, w domu zimno, trzeba było w piecu pierwszy raz przepalić.

Opublikowano
5 godzin temu, Azor07 napisał:

Tak ,musiałem usunoć ogłoszenie z pszenicą bo wszystko poszło ,pszenżyta nie ogłaszałem wszystko się rozeszło pocztą pantoflową  , 14 ton zabrał handlarz w tej samej cenie .

Mialeś dobre ceny dlatego szybko sie rozeszlo. W mojej okolicy kto miał swierze ziarno i ładne oczyszczone to od 80zl do 90zl szło bez problemu. 

@Rolnik1973 U mnie ziarko poszło prawie wszystko co miałem na sprzedaż. Zostawiłem troche pszenicy żeby  było  co w zimie i na wiosne czesem wywieźć na ryneczek🙂

LRA ładnie podlewa dziś od południa, kto nie zasiał to teraz czeka bo błoto na polu się robi, poplony ładnie  rosną.

• Like 1
Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

@Bananek Pszczoły gotowe do zimy? Zakarmione? 

cześć tak. dla części jeszcze syrop przedwczoraj przygotowany. moje jeszcze pracują na gorczycy i gryce. wrzuciłem niedawno fotkę, chyba nawet komentowales.

Opublikowano

A faktycznie, moja gorczyca z gryką już przekwita, muszę kosiarkę bijakową do niej zamówić. 

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

trzeba było w piecu pierwszy raz przepalić.

I ja właśnie rozpalam, choć myślałem że wrzesień zamkniemy bez palenia w piecu. 

Pamiętam że chyba w 2015r, jak zdążyliśmy się wprowadzić na swoje to pierwsze palenie w piecu było dopiero w listopadzie, taka ciepła jesień była

Opublikowano

Rano też tak w domu myśleliśmy, że wytrzyma. A tu temperatura spadła do 20,1 stopnia i coś tak zimno.

To znaczy pali się codziennie drewnem na ciepłą wodę ale pierwszy raz ciepełko puszczone na dom, 4,5 tony węgla jest to nie ma co oszczędzać i do parnika i do domu wystarczy.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

A faktycznie, moja gorczyca z gryką już przekwita, muszę kosiarkę bijakową do niej zamówić. 

moja spokojnie do zimy będzie kwitla. dużo jest takiej, że dopiero pąki się pojawiają.

Opublikowano

Ja po niej chcę na zimę zaorać i na wiosnę machnę tam trochę jęczmienia a na reszcie facelia dla owadów.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

4,5 tony węgla jest to nie ma co oszczędzać i do parnika i do domu wystarczy.

Węgla, tzn ekogroszku nie mam, będę kupował na bieżąco.

Ale drewna jest z 10m3, to wystarczy bez problemu

Opublikowano

Mi prosto z kopalni w maju przywieźli Orzecha po chyba jak dobrze pamiętam 620zł/t.

Drewna mam sporo, jeszcze niedawno przywiozłem dwie dwukołówki suchego (leżało na stryszku na garażu) drewna ze starej więźby dachowej od wujka. Na rozpałkę prawie jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v