Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

9*C  i  wiatr.   Rozwozi  ktoś  obornik  już   w   ARIMR  to  mówią  że  można  

Edytowane przez Gość
Opublikowano
56 minut temu, pedro2 napisał:

+9 i pszczoły na pierwszy oblot wyszły, robią porządki, ale jaka werwa 🙂 z 18stu dwa na razie nieśmiało, ale słychać że żyją.

Ponoć wśród pszczelarzy rozpacz i panika. Nieliczne rodziny przetrwały. Do tego wszechobecny zgnilec. 

9+

Opublikowano
Agrest napisał:

Ponoć wśród pszczelarzy rozpacz i panika. Nieliczne rodziny przetrwały. Do tego wszechobecny zgnilec.  9+

A u mnie wszystkie przetrwały zimę ładnie. już sporo ciasta zjadły od początku lutego.

Opublikowano

"w agencji nie wiedzą co mówią"- dasz przykład? ;) Bo jeśli ktoś zapytał "czy można wozić nawozy naturalne" to dobrze odpowiedzieli, że można. Ale nie dodali, że przyspieszenie terminu dotyczy tylko wymienionych upraw

Opublikowano

Zauważ, że nikt tam nie zapytał wprost- czy można wozić obornik w celu zaorania pod wiosenne zasiewy. Pytania były bardzo ogólne o możliwość wywozu nawozów naturalnych to i ogólnie odpowiedzieli, że można.

Można, ale z wyjątkiem opisanym w pkt 5. Po to ten pkt powstał

Opublikowano (edytowane)

dzwonisz do agencji właczasz nagrywanie przedstawiasz sie , odbiorca telefonu się przedstawia i w razie czegoś powołujesz sie na tą rozmowe , powinieneś być poinformowany dokładnie co i kiedy mozna stosować .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Tylko prawo nakazuje, że trzeba powiadomić rozmówcę o nagrywaniu rozmowy 😛

Dla mnie ogólnie głupotą jest nałożenie tych terminów. Skoro i tak jest zakaz wywozu na zamarznięte czy zalane grunty (słusznie) to po co nakładać jeszcze termin?

• Like 1
Opublikowano

Wiater nie był bardzo szybki

Kreda rozsypana

Miało być na oziminy ale tak się fajnie robiło że rozsiałem i pod jare.

Niewiem jak komu ale dlamnie trzeba mrozu 20° do marca żeby rzepka zmarzła.

Kurła przezimowały bulwy w ziemi a teraz nowe liscie wyrastają  z nich, zaraz będzie zielono. 

Jaki oprysk zniszczy rzepkę ścierniskową i rzodkiew oleistą w jęczmieniu i owsie.

Ot zachciało się poplonu.

Opublikowano

To fakt. U mnie też na polu poplon zielony jeszcze.

Potraktować agregatem i nie powinno rosnąć. Od chwastów prysnąć i czyściutko na polu.

W oziminach to by u mnie nie pojeździł za bardzo.

Patrzyłem tam co orane i skiba trochę bardziej wysztorcowana to suuuchoo... Jednak okrywa w postaci poplonu jak się chce wodę zatrzymać musi być. 

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Wiater nie był bardzo szybki

Kreda rozsypana

Miało być na oziminy ale tak się fajnie robiło że rozsiałem i pod jare.

Niewiem jak komu ale dlamnie trzeba mrozu 20° do marca żeby rzepka zmarzła.

Kurła przezimowały bulwy w ziemi a teraz nowe liscie wyrastają  z nich, zaraz będzie zielono. 

Jaki oprysk zniszczy rzepkę ścierniskową i rzodkiew oleistą w jęczmieniu i owsie.

Ot zachciało się poplonu.

Czyli nie polecasz ? Nie przypadł poplon do gustu ? A jedna od drugiej jest która na plus ?

Opublikowano

Wszystko byłoby dobrze gdyby był mróz, to by przemarzło i zgniło, a tak się przechowało w ziemi jak ziemniak w piwnicy i teraz na nowo rośnie od korzeni.

Niewiem która lepsza bo razem zmieszane było.

Muszę wziąc motykę i zobaczyć z której to rośnie, ale pewnie ze ścierniskowej bardziej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v