Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Mgła i bez słońca, +3 stopnie. Trza dziś jechać działkowcowi ogródek zaorać, lepszej pogody już chyba nie będzie...

bez słońca? chłopie. Teraz mgła zeszła to słońce wali po oczach, że jechać autem nie idzie bez okularów przeciwsłonecznych. ciepełko.

Opublikowano
daron64 napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

nic nie zazdroszcze sam też przez 12lat ponad banikę zainwestowałem z małej ilości ha

Tylko co dla kogo jest małą ilością hektarów? I co na nich uprawiasz, skoro rocznie jesteś w stanie zainwestować ~80k zł w gospodarkę?

tak mało mam swojego że wstydzę się napisać na dzierżawach żyję krówki i dobra mleczarnia sorki 14 lat na własną rękę gospodarzę

• Thanks 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

Ursus932 napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

Uziu dwa mauzery albo i trzy na przyczepę i tankijesz żeby mi ktoś z 1ha dał w dzierżawę 😐

wziąłbym i jedno i drugie i szybciej lexa kupil

Kombaj chcesz kupić 🤔

jak bym miał ze 30ha zboża ...

maładziec. moje rozumowanie. Po co komu ten wynalazek? żeby pod nim leżeć? I brudzić się zanim wyjedzie się dO żniw? a'propos: wczoraj wyprzedzalem tira firanke, a na nim kombajn mf taki jak sołtysa. jak oni tam to wtarabanili to nie wiem.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Strongman napisał:

Oglądałem agrosjas i mówią ze dopłaty już zapłacili,ja jeszcze nie dostał.

Ja też nic jeszcze nie dostałem, niby w czerwcu miałem kontrol z weterynarii bez zastrzeżeń ale prawdopodobnie ostatni dostanę

Banku mówili że pomalutku lecą te przelewy

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Oni płacą pierwszym tym co mało pola mają a no końcu tym co wiencej i naj wiencej,ja nie miałem kontroli  bo jakoś w moich stronach wszystkie urzędy boją się grypy zwanej covid 19.Ale na stronie agencji piszą ze do końca listopada ma być już zapłacona zaliczka.

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał:

jak bym miał ze 30ha zboża ...

To co to jest ten lex 🤔 

Opublikowano
29 minut temu, Bananek napisał:

maładziec. moje rozumowanie. Po co komu ten wynalazek? żeby pod nim leżeć? I brudzić się zanim wyjedzie się dO żniw? a'propos: wczoraj wyprzedzalem tira firanke, a na nim kombajn mf taki jak sołtysa. jak oni tam to wtarabanili to nie wiem.

A np. po to że jak deszcze padają i są tylko okienka pogodowe to nie latasz i nie prosisz się żeby ktoś ci wymłócić przyjechał 

Opublikowano
29 minut temu, Bananek napisał:

na małe hektary nie trzeba prosić. A jeszcze jak się ma dobrego uslugodawce to całkiem bajki.

Małymi kombajnami to ludzie kosza u siebie i niektórzy ewentualnie potem na zarobek. Dużymi kombajnami to kto Ci na parę hektarów przyjedzie, jak sam ma albo w ch*j swojego, albo do kogoś dużego na setki hektarów jedzie na zarobek. Jaki by nie był usługodawca, jeśli ma swoje pole, to zawsze najpierw będzie kosił u siebie, a Ty będziesz ostatni. Parę lat temu objechałem 13znajomych i nikt nie chciał przyjechac. Rok później kupiłem swojego zloma. Ile by nie trzeba było przy nim grzebać i pod nim lezec- jest swój i kosze kiedy chce.

A tak to zawsze - aaaa najpierw muszę sobie skosić, aaaa mam słaba jedna oponę, asfaltem nie pojadę, aaaa nie mam kombajnisty, aaaa akurat się zepsuł. A jak już ktoś przyjechał, to albo było się tym ostatnim, albo się akurat k**wa u mnie zepsuł i czekaj aż właściciel się zbierze żeby go naprawiać(a że u siebie skosił, to mu się nie chce), a to na odpier**l koszenie - ściernisko w kolana, albo zielono za kombajnem, no bo przecież u siebie tak kosił, to i mnie też nie trzeba nic ustawiać itd itd. Raz mi się tylko udało że akurat znajomy co ma więcej pola miał wynajęte parę kombajnow i akurat u niego kończyli to mi jeden podesłał i jeszcze przyczepę duża pożyczył, bo sam bym nie nadążył odbierac. 

Sto razy wolę leżeć pod tym gównem, klnąc na niego, narzekać itd niż łazić po ludziach i za własne pieniądze prosić się, żeby ktoś przyjechał mi skosił.

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

bez słońca? chłopie. Teraz mgła zeszła to słońce wali po oczach, że jechać autem nie idzie bez okularów przeciwsłonecznych. ciepełko.

Słońce po uju fest. Uroki życia w kotlinie.

Orka zrobiona, flaszka zarobiona ale traktor nie umyty, za zimno na mycie.

20201110_143424.jpg

Opublikowano
Dnia 7.11.2020 o 22:07, Agrest napisał:

Wiecie że nie ma już firmy Zelmer?.

Poszedłem kupić mikser i zonk. Jest Zelmotor. Niemcy sprzedali  firmę Rosjanom, a Ci Chińczykom

Zelmotor to polska firma robiła dla Zelmera silniki do małego AGD. A po tym jak Niemcy sprzedali markę Zelmer hiszpanom Zelmotr sam zaczęl robić te miksery maszynki do mięsa itp

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

To już chyba z rok temu czytałem, że likwidują Zelmera. Jedna konkurencyjna firma mniej

Nie po to Niemcy kupili żeby dla bosha była konkurencja 

Opublikowano

Panowie, robiliście zakupy przez Aliexpress?

Jak to wygląda?

Mam założyć konto na Aliexpress?

Mam założyć konto na Przelewy24?

Robie przelew ze swojego konta na konto Przelewy24.

Dopiero wtedy wybieram dany produkt na Aliexpress i płace z konta Przelewy24?

Ktoś może mi to wyjaśnić?

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

2-3 ładowarki teleskopowe i ognia. To na naczepie było czy na przyczepie?

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Małymi kombajnami to ludzie kosza u siebie i niektórzy ewentualnie potem na zarobek. Dużymi kombajnami to kto Ci na parę hektarów przyjedzie, jak sam ma albo w ch*j swojego, albo do kogoś dużego na setki hektarów jedzie na zarobek. Jaki by nie był usługodawca, jeśli ma swoje pole, to zawsze najpierw będzie kosił u siebie, a Ty będziesz ostatni. Parę lat temu objechałem 13znajomych i nikt nie chciał przyjechac. Rok później kupiłem swojego zloma. Ile by nie trzeba było przy nim grzebać i pod nim lezec- jest swój i kosze kiedy chce.

A tak to zawsze - aaaa najpierw muszę sobie skosić, aaaa mam słaba jedna oponę, asfaltem nie pojadę, aaaa nie mam kombajnisty, aaaa akurat się zepsuł. A jak już ktoś przyjechał, to albo było się tym ostatnim, albo się akurat k**wa u mnie zepsuł i czekaj aż właściciel się zbierze żeby go naprawiać(a że u siebie skosił, to mu się nie chce), a to na odpier**l koszenie - ściernisko w kolana, albo zielono za kombajnem, no bo przecież u siebie tak kosił, to i mnie też nie trzeba nic ustawiać itd itd. Raz mi się tylko udało że akurat znajomy co ma więcej pola miał wynajęte parę kombajnow i akurat u niego kończyli to mi jeden podesłał i jeszcze przyczepę duża pożyczył, bo sam bym nie nadążył odbierac. 

Sto razy wolę leżeć pod tym gównem, klnąc na niego, narzekać itd niż łazić po ludziach i za własne pieniądze prosić się, żeby ktoś przyjechał mi skosił.

Raczej jak ktoś jest nastawiony na usługę to jedzie do kogoś zarabiać A u siebie na fajrant aby ze 2 przyczepy wyciąć i tyle. I tak przez całe zniwa.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, slawek74 napisał:

Co Ty mi pokazujesz, jak bym nie wiedział że to class lexion 🙆‍♂️

A jak się pytałem k**wa czy chcesz kombajn kupić bo pisałeś tak że kupiłbys lexa

To się kuźwa zdecyduj 🤦‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v