Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

+19 póki co, lekki wiatr, słońca dziś coś mało ale idę zaraz przewrócić siano, potem po obiedzie drugi raz i po południu będziemy składać do kozłów. A w nich to już niech z tydzień stoi i dosycha. 

Masz na myśli te trójnożne 'kozły'? U nas się na to ostrawki, ostrewki mówi. A na takie 'jednopienne' to rogole :) Ile się tego kiedyś stawiało, nie tak znowu dawno. Tej zimy pociąłem większość do pieca, ale parę jeszcze zostawiłem oczywiście. Chyba przy domu postawię z pięć, siostrzeńcy niech zaliczą 'stawianie kopek'. Sobie do Cv wpiszą. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

a mnie oko w nocy bolało 1.30 teraz jest 13* łąki kończymy kosić i przetrząsać jeszcze ograbić i jutro zbiór ogólnie 20% mniej towaru ale to okarze w pryzmie

na "pospawane oczy" najlepiej pomaga świeża kartofla.

Opublikowano (edytowane)

Wypogodzilo  się ,wiatr powoli cichnie, myślę czy pryskać groch od jednolisciennych ale nocki chłodne to chyba poczekam🤔 w nocy ma być 1 do 2⁰C  a najchlodniej z czwartku na piatek w nocy zapowiadali w agrobiznesie😬

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Dla mojego powiatu i ościennych imgw podaje najchłodniej.  Widać pozamiata mi resztę owoców.

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

Dla mojego powiatu i ościennych imgw podaje najchłodniej.  Widać pozamiata mi resztę owoców.

Gdzie  tam największy  mróz  i najmniejsze  opady  w  powiecie  Lipnowskim  niestety.   😧

Opublikowano
7 godzin temu, slawek74 napisał:

Słyszałem pies sąsiada lał gosciowi na furtkę to ten postawił blachę i pod pastuch to potem zdaleka szczekał na furtkę ale nie zbliżył się na 20m😄

Raz jak byłem małolatem i taki pijak chciał mi wpier,to uciekłem do domu i iskrownik od piecyka gazowego podłączyłem kabelkiem do klamki metalowej,i jak przyszłyknełem  to go kilka razy.I już potem nie przychodził bo się bał i nie wiedział czego sie spodziewać,a potem urosłem i już on się uciekał przede mną.

Opublikowano
10 minut temu, Szymi40 napisał:

Gdzie  tam największy  mróz  i najmniejsze  opady  w  powiecie  Lipnowskim  niestety.   😧

Nie tym razem. U Ciebie cieplej.

Screenshot_20200520-164043_Chrome.jpg

Screenshot_20200520-164236_Chrome.jpg

Opublikowano

Niby tylko, ale ten jeden stopień to być albo nie być.

U mnie ostatnio prognozy zawyżają o 3 stopnie. Oby i tym razem tak nie było.

W piątek rano będziemy wiedzieć jak było.

Opublikowano

Ale te zimne ogrodniki u mnie oszukali, miało  być tak chłodno i nic nie zamarzło nawet bez okrywy, może  i tym razem nie będzie  tak zimno jak mówią. Dziś ludzie owsy od chwasta pryskają.🤔

Opublikowano

Ale kicha

Wyru🤫ają nas 

Kurła na rowerowego trzeba głosować.

Farmer

.pl

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/pelna-pomoc-panstwa-po-suszy-tylko-dla-ubezpieczonych-od-suszy,95462.html

Opublikowano
27 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany dobrze by było pryskać wodą ziemniaki żeby nie zmarzły? W jakich odstępach pryskać co ile od oprysku do oprysku, ktoś tak robił?

Ten sam zamysł mam odnośnie bobu bo strąki już ma , ale kolega duży sadownik mi to odradza . Tylko deszczowanie mówi a nie zamgławianie . Opryskiwacz mów że jeszcze gorzej zrobi . Wodę już mam wlaną a on mnie odwodzi od pryskania . 

Opublikowano (edytowane)

Ryszard  za długo zwlekał z drugą dawką.

Ale jaja.Ktoś chciał się pochwalić nowym nabytkiem,jeszcze zatoczył kółko.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

U mnie na wiosnę latał nisko nad polami małą biało-czerwoną popierdółką. Wysiadłem z auta żeby cyknąć mu fotkę to zaczął latać nade mną,  a potem nad autem jak jechałem. Przez szyberdach widziałem jak celowo zniżał lot nade mną. 

Dowcipniś jakiś .

Opublikowano
20 godzin temu, karban napisał:

W Bielsku Białej w maju 2010 były 300 stówy w 3 dni, z czego 160 w jeden dzień. Teraz szalejemy z opryskami, a wtedy w maju nikt do pola nie wjechał. Ziemniaki, jęczmienie kaput. W 2009 też wielka ulewa, w godzinę też musiało ze 100 spaść. Jak wtedy lało, to nie do opisania. I  jeszcze 1997. Ostatni raz chyba w 2013 coś było większego. Chociaż w Bielsku w maju zeszłego roku było... 450 mm, na szczęście jako tako rozłożone na cały miesiąc i tylko w samym mieście. Mi ziemniaki padły też zalania. 

W tamtym roku u mnie spadło w jeden dzień coś około 70 ale pisałem tu na forum z kimś parenaście km na wschód ode mnie to pisał 105 czy 107 wieczorem a później jeszcze padało ale już do niego nie pisałem i to był pierwszy dzień z 3 po kolei, u mnie dało razem 150-160 opadu ale bardziej na wschód wiem że mieli gorzej. Na podsumowanie dodam że więszkość spłyneła a w czerwcu upaliło zboża, oczywiście nie na amen ale zapowiadało sie po takich opadach nie wiadomo co. W 2010 faktycznie też lało do zesrania.

Opublikowano

@karban Ja na takich koziołkach suszę siano. Inaczej u nas się mówi na to płotki. 6 takich dzisiaj złożyliśmy, jeden za domem, trzy na przycokach przy kawałkach pól i dwa na drogach dojazdowych do pól. Wszystkiego siana się pewnie dwukołówka uzbiera. 

20200520_165107[1].jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v