Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Azot na wszystkie jare rozsiany

Jak nie popada to 1100 pln w piz🤫u pójdzie.

Nie płacz . U mnie już pada .

Rysiek , daj adres , to wyślę deszcz do Ciebie . 9_9

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Azot na wszystkie jare rozsiany

Jak nie popada to 1100 pln w piz🤫u pójdzie.

To ile tam tego azotu wpakowałeś, a wcześniej kilka dni temu pod co siałeś azot

Opublikowano

wolę katować mono kulturę jak zbierać jarego 2 tony max. Chyba że podlewać. Na ten moment ozime piękne, jak nie wywali grad albo nie wymrozi to na 8+ jest potencjał, a jare masakra, kolejny rok na straty. Obornik można odebrać i zmagazynować na jesień, danie obornika na wiosnę w takie susze jakiegoś mocnego typu podkłady z pieczarek albo od drobiu i pali jeszcze gorzej.

Opublikowano
Bananek napisał:

wiem o co chodzi. U nas nazywa się to "za poletkami". chodziło się polami od krzyża do krzyża. teraz tylko przez wieś się idzie. I bez mszy. ludzie sami odprawiaja modły. na yt jest film pt "gradowa środa" z niedalekiej wsi traktujący o tym temacie.

U nas to nazywa się po prostu poświęcenie pól w tym roku tylko msze odbywają się w kościele normalnie to przez wieś idzie się od krzyża/kapliczki w stronę kościoła lub w dalej położonych wsiach świetlicy w której odbywa się msza na zakończenie

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

wolę katować mono kulturę jak zbierać jarego 2 tony max. Chyba że podlewać. Na ten moment ozime piękne, jak nie wywali grad albo nie wymrozi to na 8+ jest potencjał, a jare masakra, kolejny rok na straty. Obornik można odebrać i zmagazynować na jesień, danie obornika na wiosnę w takie susze jakiegoś mocnego typu podkłady z pieczarek albo od drobiu i pali jeszcze gorzej.

Tylko też mieć płodozmian pszenica ozima - pszenica jara czy jęczmień jary to tak jakby go nie było. Strączki - kukurydza to tak. Inaczej to tak jakby nie było płodozmianu, dlatego nie dziwię ci się że masz takie nastawienie. Jednak spróbował bym na twoim miejscu coś dorzucić, choćby groch czy rzepak. Cokolwiek, byle nie same zboża.

Opublikowano
czesio200 napisał:

Jak ktoś ma obornik do odbioru wiosną to sieje jare czy kuku. Po drugie ile można katować monokulturę.

.uja prawda. Jak obornik dostępny wiosną, to wali się go na pryzmę i rozwozi po żniwach np. pod rzepak. Poza tym, jeśli w zmianowaniu pojawia się systematycznie rzepak, to nie jest to już monokultura 😉 Po cholerę człowiek spieszył z herbicydami w jęczmieniu przed południem, jak teraz na spokojnie by opryskał... 😒

Opublikowano

18 na plusie, pochmurno i totalna cisza. Ptaki drą dzioby z radości, zwłaszcza kosy.

Lubicie krewetki? To smacznego😁

20200511_120712.jpg

Opublikowano
czesio200 napisał:

No tak, ale lubiny grochy kuku buraki tez sie na wiosne sieje. Nie wszystko sie da posiac na jesieni.

po siać się da tylko ze zbiorem może być problem😀😉

Agrest bier na patelnie😁

Opublikowano
7 minut temu, danielursus3p napisał:

Tylko też mieć płodozmian pszenica ozima - pszenica jara czy jęczmień jary to tak jakby go nie było. Strączki - kukurydza to tak. Inaczej to tak jakby nie było płodozmianu, dlatego nie dziwię ci się że masz takie nastawienie. Jednak spróbował bym na twoim miejscu coś dorzucić, choćby groch czy rzepak. Cokolwiek, byle nie same zboża.

to prawda, owies podobno najlepiej ze zbóż zmianuje. Rzepak jest plan w tym roku zasiać, ale przy tej cenie co była czyli 1600-1700zł to przy powiedzmy 4 tonach będe miał ok 7 tyś, zboża jak naharatam 8 ton i będzie może w tym sezonie po ok. 800-900 to ta sama kasa + jeszcze ze zboża 500-1000 za słomę a koszty jednak niższe jak rzepak.

Opublikowano
11 minut temu, danielursus3p napisał:

Ale po pszenicy zimowej , a przed jęczmieniem możesz  strzelic jakis fajny poplon facelia , łubin i juz troche tę monokulturę łamiesz

Opublikowano (edytowane)

Szczecinek 3.2°C

Chojnice monitor.pogodynka.pl 2.7°C

jak nie spadnie dziś < 0°C to jestem papież

a tymczaem gdzieś blisko Bieszczad  Sanok-Trepcza monitor.pogodynka.pl Temperatura: 22°C

Edytowane przez theta
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

18 na plusie, pochmurno i totalna cisza. Ptaki drą dzioby z radości, zwłaszcza kosy.

Lubicie krewetki? To smacznego😁

20200511_120712.jpg

Cużeś tam już wydłubał z ziemi czyżby lodówka już pusta ?😁

U mnie od godziny rosi deszcz, może do rana z litr ukapie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

to prawda, owies podobno najlepiej ze zbóż zmianuje. Rzepak jest plan w tym roku zasiać, ale przy tej cenie co była czyli 1600-1700zł to przy powiedzmy 4 tonach będe miał ok 7 tyś, zboża jak naharatam 8 ton i będzie może w tym sezonie po ok. 800-900 to ta sama kasa + jeszcze ze zboża 500-1000 za słomę a koszty jednak niższe jak rzepak.

Nie licz do przodu Uziu ;)

2 godziny temu, mj23 napisał:

Ale po pszenicy zimowej , a przed jęczmieniem możesz  strzelic jakis fajny poplon facelia , łubin i juz troche tę monokulturę łamiesz

No pewnie że można. Poplonów dużo sieję. Mam obrany płodozmian jęczmień - kukurydza - pszenica - strączki i do tego masa poplonów i całkowita rezygnacja z orki. Zobaczymy jak to wyniknie. Jak będzie za biednie z płodozmianem to jeszcze rzepak dojdzie.

Opublikowano

Nie spadnie. Będzie bardzo zimno ale stabilnie.

Opublikowano

Owies tak np żyto po owsie jest dużo lepsze jak żyto po życie.

ale posiać owies na III klasie to to głupota, bo on kasy nie da dobrej.

Rzepaku, żebyś miał 4t yo musisz się go nauczyć uprawiać i koszta ponieść.

Po rzepaku jest też stanowisko inne. Nie można mysleć o polu przez pryzmat jednego roku i wyduszać z niego jak najwięcej. (przynajmniej ja jestem takiego zdania.)

Sieje dużo zboża troche rzepaku troche kuku i troche lubinu. I wtedy co 3 rok na pole wchodzi coś odmiennego od zboża.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v